Τηλεδιάσκεψη γνωριμίας του Λευτέρη Αυγενάκη με το νέο ΔΣ της ΕΚΟΦΝΣ

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με όλες τις νεοεκλεγμένες διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πραγματοποίησε την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ.

Ο Έλληνας πολιτικός έδωσε τα εύσημα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την εκλογή τους και εν συνεχεία τους ενημέρωσε για το έργο που επιτελεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Ιωάννης Βράμπας, συνεχάρη τον κ. Αυγενάκη για το σημαντικό κυβερνητικό του έργο. Στη πορεία τον ενημέρωσε για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα του κ. Βράμπα.

Η λεπτομερής ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/4 η τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κωπηλατικής Ομοσπονδία που εντάσσεται στη σειρά των συναντήσεων του με όλες τις νεοεκλεγμένες διοικήσεις με στόχο την ενημέρωση, τη συνεργασία και τον προγραμματισμό των αθλημάτων που υπηρετούν.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, αφού συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο για την εκλογή του και ευχήθηκε καλή θητεία, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το έργο που επιτελείται από το υφυπουργείο και συγκεκριμένα για:

 • Τις διαδικασίες που επισπεύδονται ώστε άμεσα να εκταμιευτεί η α’ δόση της τακτικής επιχορήγησης όλων των Ομοσπονδιών, σε εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων του «Χίλωνα», με μεγαλύτερη βαρύτητα στον συντελεστή «καλή διακυβέρνηση».
 • Τις λεπτομέρειες της θεσμοθέτησης του ποσοστού χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων του, από τον νέο τρόπο φορολογίας των κερδών των παικτών στα τυχερά παίγνια.
 • Την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τον αναθεωρημένο Κώδικα Αντιντόπινγκ του WADA, την εκπλήρωση του 98% των πρόσφατων παρατηρήσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ προς τη χώρα μας και τις συνολικές ενέργειες λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
 • Τις πρωτοβουλίες (Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, Μητρώο Προπονητών κλπ) για διαφάνεια, τάξη και νοικοκύρεμα σε όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα.
 • Την αναγκαιότητα να παρασχεθεί κάθε βοήθεια προς τα σωματεία, ώστε να νομιμοποιηθούν όσα δεν το έχουν ακόμα πράξει, ολοκληρώνοντας την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΓΓΑ εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να συνεχίσουν κατόπιν να κάνουν χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων και εκείνων που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ.
 • Τις ρυθμίσεις του νέου αθλητικού σχεδίου νόμου, που σύντομα θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή και κάλεσε τις Ομοσπονδίες να προβεί άμεσα σε προτάσεις, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν νομοθετικής διευθέτησης.
 • Το πρόγραμμα «Πέλοπας», της καταγραφής των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα και της αξιοποίησής τους.
 • Τα Σεμινάρια Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών και τη μεγάλη επιτυχία του α’ κύκλου τους, με 2.000 συμμετέχοντες.

Οι τοποθετήσεις της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Ιωάννης Βράμπας, εκπροσωπώντας όλα τα μέλη του ΔΣ τακτικά και αναπληρωματικά που ήταν παρόντα στη τηλεδιάσκεψη, ευχαρίστησε τον κ. Αυγενάκη για την σημαντική αυτή συνάντηση και τον συνεχάρη για το σημαντικό κυβερνητικό έργο, για την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αλλά και για την παραμετροποίηση της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, μέσω του αξιοκρατικού συστήματος «Χίλων».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ έθεσαν υπόψην του Υφυπουργού Αθλητισμού σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον και – δεσμεύτηκε να εξετάσει- τα αιτήματα καθώς και κάποια που αφορούν σε συναρμόδια Υπουργεία, όπως:

  • Του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά και την ανάγκη να υπάρξει μορφή συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου ανήκει, για την αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίησή του προς όφελος του αθλήματος.
  • Του αποχαρακτηρισμού των σκαφών του 2004 που φυλάσσονται στα λεμβαρχεία της ΕΚΟΦΝΣ με σκοπό τη διανομή τους στα σωματεία με στόχο α) την ενίσχυση των σωματείων αλλά και β) την απελευθέρωση του χώρου για τα σωματεία του κέντρου.
  • Προνόμια αθλητών: οικονομικές παροχές, ευεργετήματα, διευκολύνσεις, παραχώρηση 8-10 «δυναμικών» θέσεων στο δημόσιο.
  • Του νομικού πλαισίου που πρέπει να δημιουργηθεί για τα ναυταθλητικά σωματεία με το οποίο θα μπορούν να κατέχουν χώρο και να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις δίπλα στο νερό. Επισημάνθηκε ότι το υπάρχων σήμερα καθεστώς είναι απαγορευτικό και έτσι είναι αδύνατη η ανάπτυξη νέων σωματείων ενώ τα ήδη υπάρχοντα μετά τα βαριά πρόστιμα της Κτηματικής Υπηρεσίας επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία.
  • Των φοροαπαλλαγών για την προμήθεια ακριβού αθλητικού εξοπλισμού (σκάφη).
  • Της επανίδρυσης αθλητικών σχολείων.
  • Την πρόβλεψη των απουσιών στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Της δραστηριοποίησης στον Πανεπιστημιακό αθλητισμό.
  • Της διάδοσης της Παράκτιας Κωπηλασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.
  • Της συνεργασίας με τις ΣΕΦΑΑ για την επαναφορά της ειδικότητας του αθλήματος.
  • Της κινητικότητας των υπαλλήλων Ομοσπονδιών.

Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στο ευχάριστο και αισιόδοξο γεγονός της παρουσίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ολυμπιονικών (Πολύμερος, Μούγιος), συμμετεχόντων σε ΟΑ (Δίτσιος, Λυκομήτρος) και πολλών Πρωταθλητών, παλαιών και νέων, επισημαίνοντας ότι πέραν των άλλων προσόντων, η αγάπη, η αξιοπιστία και η συνέπεια, είναι εχέγγυα ανάπτυξης.

Ευχήθηκε, τέλος, στον Στέφανο Ντούσκο, εκπρόσωπο των αθλητών στο ΔΣ, ο οποίος πήρε πρόσφατα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιστρέψει με μετάλλιο από το Τόκιο.