Γράφει ιστορία ο Κιπτσόγκε

Στο πάνθεον της ιστορίας του στίβου κατάφερε να μπει ο Κενυάτης δρομέας Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος πέτυχε κάτι το ασύλληπτο. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο ντε Τζανέιρο έγινε ο πρώτος αθλητής ο οποίος κάλυψε σε λιγότερο από δυο ώρες την απόσταση του Μαραθωνίου, στο INEOS Challenge στη Βιέννη, της Αυστρίας.

Ο καταξιωμένος δρομέας διύνησε την απόσταση των 42195μ. του Μαραθωνίου σε 1 ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Ο 35χρονος Κιτσόγκε με αυτήν του την επίδοση κατάφερε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού, καθώς οι δυο ώρες αποτελούσαν το ανθρώπινο φράγμα.

Υπό τις επευφημίες χιλιάδων θεατών, ο Κενυάτης Ολυμπιονίκης ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους γύρω από το Prater, ένα πάρκο στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο  Κενυάτης δρομέας πέτυχε αυτό το τρομερό κατόρθωμα με τη βοήθεια συνολικά 41 «λαγών», δηλαδή αθλητών οι οποίοι αναλάμβαναν ανά εφτά κάθε φορά να του δίνουν τον ρυθμό για να πετύχει τον στόχο του.

«Αισθάνομαι υπέροχα. Είμαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον κόσμο αφού είμαι ο πρώτος που έτρεξα μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Ελπίζω και άλλη άνθρωποι στον κόσμο να ακολουθήσουν και να το καταφέρουν», δήλωσε μετά το τέλος της ιστορικής του κούρσας.

Εν τω μεταξύ, έδειξε από πέρυσι έδειξε ότι διέθετε όλες τις περγαμηνές για να πετύχει το ιστορικό αυτό επίτευγμα, αφού στο Βερολίνο είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 2:01.39.

Ο ιστορικός τερματισμός: