Μετά από πέντε χρόνια χωρίς μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών, “τα ελληνικά κουπιά” κατάφεραν να επιστρέψουν στο θρόνο τους και να ανέβουν δυο φορές στο πόντιουμ των νικητών, στη διοργάνωση που έλαβε χώρα το τριήμερο 9-10 Οκτωβρίου στη λίμνη Μάλτα του Πόζναν της Πολωνίας. Πρώτες “το ρόδι έσπασαν” η Χριστίνα Μπούρμπου και η Μαρία Κυρίδου, οι οποίες κατέλαβαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό της δικώπου γυναικών. Λίγη ώρα αργότερα η έτερη πρωταθλήτρια του ΝΟΘ και αδερφή της Μαρίας, Αννέτα, πέτυχε την ίδια ακριβώς διάκριση στο αγώνισμα του σκιφ γυναικών.
Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η Ελλάδα ανέβηκε στο βάθρο των νικητών σε αντίστοιχους αγώνες ήταν ξανά στη πολωνική πόλη. Τότε, η τετράκωπος ανδρών των Γιάννη Τσίλη, Διονύση Αγγελόπουλου, Γιώργο Τζιάλα και Γιάννη Χρήστου είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.
Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το πλούσιο ταλέντο τους, τα σπουδαία κορίτσια του ΝΟΘ, Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου κατέλαβαν το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό της δικώπου γυναικών, με χρόνο 7:20:24.
Τα δυο κορίτσια έκαναν δυνατή εκκίνηση, σε μια κούρσα με συγκλονιστική ροή. Από τα μισά του αγώνα και έπειτα, το σκάφος της Ρουμανίας έλαβε την 1η θέση, δημιουργώντας απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα. Παράλληλα, οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες πάλεψαν μέχρι τέλους για το ασημένιο μετάλλιο με τις περσυνές πρωταθλήτριες Ευρώπης, τις Ισπανίδες Aina Cid και Virginia Diaz Rivas. Φτάνοντας στα 1500μ. άρχισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα πληρώματα που θα ανέβαιναν στο βάθρο των νικητριών. Οι θεσσαλονικιές πρωταθλήτριες προσπάθησαν μέχρι και τελευταία μέτρα να κάνουν την ανατροπή, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσαν και τερμάτισαν τρίτες, με χρόνο 7:20.24. Οι Ρουμάνες Adriana Alincai και Iuliana Buhus ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με χρόνο 07.17.19. Ωστόσο, η ισπανική βάρκα έκανε 07.18.82.
Υπενθυμίζεται ότι, οι ταλαντούχες αθλήτριες του ΝΟ Θεσσαλονίκης αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της εθνικής που έχει λάβει μέχρι στιγμής το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Μπορεί να έκανε συντηρητικό ξεκίνημα, ωστόσο με κύριο παράγοντα το μεγάλο της ταλέντο η Αννέτα Κυρίδου κατάφερε να λάβει το χάλκινο μετάλλιο στο τελικό του σκιφ γυναικών, διανύοντας χρόνο 7:39:97. Στα 1000μ. η Ελληνίδα πρωταθλήτρια βρισκόταν στη 5η θέση, παρ’ όλα αυτά δεν πτοήθηκε. Διαθέτοντας πλούσια ψυχικά αποθέματα, ανέβασε ρυθμό και κατόρθωσε να ψαλιδίσει τη μεγάλη διαφορά που είχε από τις αντιπάλους της. Στα 1500μ. πέρασε την Ελβετίδα Jeannine Gmelin και στη πορεία τη Δανέζα Fie Udby Erichsen, για να τερματίσει 3η. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιρλανδή Sanita Puspure με 7:36:04, ενώ 2η βγήκε η Αυστριακή Lobnig Magdalena με 7:38:46.
Με αυτήν της τη πορεία, η Κυρίδου απέδειξε ότι την άνοιξη μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλες πιθανότητες την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Με την 5η θέση στον τελικό του σκιφ ανδρών ολοκλήρωσε την παρουσία του στη διοργάνωση ο Στέφανος Ντούσκος (κάνοντας χρόνο 6:55:90). Ο πρωταθλητής του ΝΟΙ μπήκε στη κούρσα αρκετά δυνατά, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να αναρριχηθεί στη προνομιούχα τριάδα. Στα μισά της αναμέτρησης ο Έλληνας ολυμπιονίκης βρισκόταν στη 2η θέση, ωστόσο η αντεπίθεση των αντιπάλων του στάθηκε αρκετή ώστε να του στερήσει αυτό του το πλεονέκτημα. Την 1η θέση κατέλαβε ο Δανός Nielsen Sverri με χρόνο 06.50.22, ενώ πίσω του τερμάτισε ο Πολωνός Natan Wegrzycki-Szymczyk με 06.51.23.
Με εντυπωσιακή εμφάνιση, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό του σκιφ ελ. βαρών, διαγράφοντας χρόνο 7:04:57. Ο πρωταθλητής του ΕΝΟΑ πραγματοποίησε αποφασιστική εκκίνηση περνώντας στο πρώτο 500άρι στη 3η θέση. Στα μισά της κούρσας ανέβηκε στη 2η θέση, έχοντας μπροστά του μόνο τον Ιρλανδό Fintan Mccarthy. Αν και έκανε υπερπροσπάθεια, δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί εντός της τριάδας των μεταλλίων. Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Νορβηγός Kristoffer Brun με 06.58.75, ενώ 2ος βγήκε ο Ιταλός Niels Torre με χρόνο 06.59.11. Μια θέση πιο πίσω τερμάτισε ο προαναφερόμενος Mccarthy διανύοντας χρόνο 7:02:15.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο 21χρονος αθλητής κατέλαβε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 του Ντούισπουργκ της Γερμανίας, συμμετέχοντας ξανά στο ίδιο αγώνισμα.
Δείχνοντας δείγματα των προοπτικών εξέλιξης που διαθέτουν, η Ζωή Φίτσιου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου κατέλαβαν την 3η θέση του μικρού τελικού (9η στη γενική), με χρόνο 7:18.90. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες έχασαν στο νήμα τη 2η θέση, τερματίζοντα μόλις 12 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τις Ιρλανδές Aoife Casey και Margaret Cremen (07:18.78). Η 1η θέση κατέληξε στις Ελβετίδες Patricia Merz και Frederique Rol, με χρόνο 07.11.27.
Η πρωταθλήτρια του ΙΟΘ, Ζωή Φίτσιου, έχει δείξει τις δυνατότητες της τόσο από τις διακρίσεις της στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα, όσο και από το χάλκινο μετάλλιο που κατέλαβε στη περσυνή διοργάνωση παράκτιας κωπηλασίας, World Rowing beach sprint της Κίνας. Όσον αφορά στην Ευαγγελία Αναστασιάδου, τον προηγούμενη μήνα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη κατηγορία των Κ23 που έλαβε χώρα στο Ντούισμπουργκ, ούσα μόλις 18 χρονών.
Με εμφανή την κούραση των τεσσάρων αγώνων σε τρεις ημέρες, καθώς και του υψηλού ανταγωνισμού, η δίκωπος των ανδρών, με τους Γιάννη Καλανδραρίδη και Θανάση Παλαιοπάνο κατέκτησε την 6η θέση στο μικρό τελικό (12η στη γενική), διανύοντας χρόνο 7:00.96. Την πρωτιά κατέκτησαν οι Σέρβοι Veselin Savic και Viktor Pivac, με χρόνο 6:42.73. Με μικρή διαφορά τερμάτισαν οι Γερμανοί Rene Schmela και Anton Braun (με 06:45.79) από τους 3ους Λευκορώσους, Mikalai Sharlap και Dzianis Suravets (με 06:45.97).
Με αυτό το αποτέλεσμα οι Έλληνες πρωταθλητές περνούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα 12 καλύτερα πληρώματα της Ευρώπης, αφού στο Ευρωπαϊκό του 2019 είχαν καταταγεί 11οι. Αυτή ήταν η τελευταία κούρσα της σεζόν για τους χάλκινους πρωταθλητές Ευρώπης στη κατηγορία Κ23, στο αγώνισμα της τετρακώπου (μαζί με τους Ζήση Μπουκουβάλα και Λεωνίδα Παλαιοπάνο).