15/07/2024
Διάφορα

Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Τόκιο

Τον δρόμο για το Τόκιο έχει πάρει πλέον η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς σήμερα έλαβε χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Παράδοσης της. Στην εκδήλωση δεν υπήρχε κόσμος, λόγω των μέτρω για την πρόληψη κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η δάδα παραδόθηκε στα χέρια της εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Naoko Imoto, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο. Να σημειωθεί ότι η Imoto είναι πρώην αθλήτρια κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ατλάντα 1996» και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα.

 

 

Ωστόσο, προηγήθηκε Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου με την συμμετοχή δυο Ελλήνων αθλητών, τους Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια  (γυμναστική) και Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος). Στην τελετή έδωσαν το παρόν, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu.

 

 

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καπράλος ανέφερε: «Η Ελλάδα παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ιαπωνία με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και αλληλεγγύης. Άλλωστε, τις δύο χώρες ενώνει μια παραδοσιακή φιλία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα, το Φως του Ολυμπισμού είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα την υποδεχθείτε και θα την τιμήσετε με τα ανάλογα συναισθήματα και τον προσήκοντα σεβασμό, καθώς αποτελεί για μας, ένα κομμάτι της Ελλάδας και του πολιτισμού της».

 

 

«Παράλληλα, εύχομαι ότι το ταξίδι της Φλόγας στη χώρα σας, θα προσφέρει χαρά και κυρίως ελπίδα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα. Ας ευχηθούμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, θα σβήσει τον ιό αυτό και θα τον νικήσει! Και μετά, το Ολυμπιακό κίνημα, ενωμένο και απαλλαγμένο από τον ύπουλο αυτό εχθρό, θα συγκεντρωθεί στο Τόκιο για να γιορτάσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμπληρώνει.

Εν των μεταξύ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» κ. Yoshiro Mori απηύθυνε τους χαιρετισμούς του μέσω video: «Η ιδέα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Τόκιο 2020 είναι: “η ελπίδα η οποία φωτίζει τον δρόμο μας”. Ελπίζω ότι το φως θα λάμψει στις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ιαπωνία και αυτό θα διώξει τα σκοτεινά σύννεφα που κρέμονται πάνω από τη γη και θα οδηγήσει τον ενθουσιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων που προσδοκούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Δεσμεύομαι ότι, στις 24 Ιουλίου, αυτή η φλόγα θα φωτίσει το νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο».

Η Φλόγα παραδόθηκε στον κ. Καπράλο από την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, υπό την παρουσία της Χορογράφου των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας Αρτέμιδος Ιγνατίου.  Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των ενδυμασιών ήταν η σχεδιάστρια Ελένη Κυριάκου, ενώ για  τη μουσική ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Την ευθύνη της Τελετής είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

 

 

Η μεταφορά της Ολυμπιακή Φλόγα στο Τόκυο θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πτήσης.