19/04/2024
Διάφορα

Το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω κορωνοϊού

Με γνώμονα την ασφαλέστερη δυνατή διεξαγωγή των προκρίσεων για την εθνική ομάδα, αλλά και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία δημοσίευσε το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Για την υλοποίηση του χρειάστηκε η συμβολή της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, καθώς και οι κατευθυντήριες Οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

H Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος αλλά και των προκρίσεων για την Εθνική Ομάδα, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας και τις κατευθυντήριες Οδηγίες της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, παρουσιάζει το Πρωτόκολλο το οποίο έχει σκοπό να προστατέψει τους Αθλητές και Αθλήτριες, τους Προπονητές, τους Διαιτητές καθώς και όλους τους εργαζoμένους που θα λάβουν μέρος στη διεξαγωγή των Αγώνων.

Το Πρωτόκολλο θα αναθεωρείται σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής της ΕΚΟΦΝΣ και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ & ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

Η είσοδος στο κωπηλατοδρόμιο θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης της εγκατάστασης και θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για την ασφαλή είσοδο.

Κατά την άφιξη σας στην είσοδο του κωπηλατοδρομίου, θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση σε όλους όσους επιθυμούν να εισέλθουν. Οποιοδήποτε άτομο με θερμοκρασία από 37,2 ̊ και άνω, δεν θα έχει πρόσβαση στην εγκατάσταση.

Ακολούθως, καθημερινά θα καταγράφονται τα ονόματα όλων των εισερχομένων στην εγκατάσταση στο εν λόγω έντυπο «Λίστας εισερχομένων – εξερχομένων (Γ.Γ.Α.), που υποχρεωτικά θα βρίσκεται στην Είσοδο-Έξοδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Οι μετακινήσεις των αθλητών, των προπονητών και των εργαζομένων θα γίνονται σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που αφορά στις μετακινήσεις.

Η διαμονή των αθλητών, προπονητών και των εργαζομένων θα γίνεται σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που αφορά στις διαμονές σε ξενοδοχεία.

Ο εκπρόσωπος κάθε σωματείου προσκομίζει σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται το όνομα του σωματείου του, τις Ιατρικές Βεβαιώσεις των αθλητών & αθλητριών του σωματείου του με ημερομηνία έκδοσης από τον ιατρό δύο ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, η οποία συμπληρώνεται και εκδίδεται από τον Ιατρό βάσει του συμπληρωμένου Εντύπου Προαγωνιστικού Ιατρικού Ιστορικού του αθλητή/τριας.

Το ίδιο ισχύει για τους Προπονητές και Εκπροσώπους των σωματείων οι οποίοι θα προσκομίσουν την Ιατρική Βεβαίωση αντίστοιχα, βάσει όμως του συμπληρωμένου Φύλλου Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού – Ιατρικό Απόρρητο.

Παρουσία στα Λεμβαρχεία – Ενθέμια με Βάρκες:
Στο χώρο αυτό απαγορεύεται να βρίσκονται περισσότερα από 150 άτομα συνολικά (αθλητές, διαιτητές και προσωπικό υποστήριξης)

Παρουσία στις Εξέδρες επιβίβασης και αποβίβασης των σκαφών:
Αυστηρά μόνο οι διαιτητές για τον απαραίτητο έλεγχο, οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο αγώνισμα και ένας προπονητής ανά σωματείο.

Στις κερκίδες θεατών θα βρίσκονται μόνο οι:

 • Προπονητές των αθλητών/τριών που αγωνίζοντα
 • Αρχηγοί αποστολών ή Εκπρόσωπος– ένας για κάθε σωματείο
 • Τα μέλη της Αγωνοδίκου Επιτροπής
 • Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΟΦΝΣ
 • Ένα άτομο από κάθε χορηγό (εάν υπάρχει)
 • Δημοσιογράφοι και το απαραίτητο προσωπικό για την
  τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα
 • Οι Εθνικοί Προπονητές και οι Τεχνικοί Ανάπτυξης της ΕΚΟΦΝΣ
 • Προσωπικό και Τεχνικοί του κωπηλατοδρομίου
 • Μικρός αριθμός διοικητικών στελεχών (έως 30)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Πύργος Τερματισμού:

•Το απαραίτητο για τη διεξαγωγή των αγώνων προσωπικό της ΕΚΟΦΝΣ
• Φωτο-φίνις
• Κριτές Τέρματος

Όσοι παρευρίσκονται στις εξέδρες του κωπηλατοδρομίου θα πρέπει απαραίτητα να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στην ίδια ευθεία καθισμάτων να υπάρχει κενό τουλάχιστον 2 μέτρων.

Οι αθλητές καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διοργάνωση θα φορούν μάσκα κατά την παραμονή τους στις εξέδρες. Τη μάσκα οι αθλητές θα τη βγάλουν πριν το ξεκίνημα της προθέρμανσης.

Κατά τη διάρκεια παρουσίας όλων των εμπλεκομένων θα πρέπει να τηρούνται ο προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας που ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και πάντα τηρώντας την αρχή της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

Στο χώρο προθέρμανσης ο οποίος θα είναι εξωτερικός στην περιοχή του εστιατορίου του ξενώνα θα είναι διαθέσιμα αντισηπτικά, γάντια μίας χρήσης καθώς και ειδικά κυτία με διάλυμα χλωρίνης για την απολύμανση των λαβών καθώς και των καθισμάτων των εργομέτρων. Επίσης θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που θα έχουν τοποθετηθεί στο χώρο για να αποθέτουν τις μάσκες τους πριν ξεκινήσουν την προθέρμανσή τους. Δεν θα υπάρχουν κοινά στρώματα για διατάσεις. Οι αθλητές οφείλουν να έχουν ατομικά στρώματα διατάσεων καθώς και να εισέρχονται με τις ατομικές πετσέτες.

Στο χώρο των λεμβαρχείων θα υπάρχουν ειδικά κυτία με διάλυμα χλωρίνης για την απολύμανση των λαβών και καθισμάτων των σκαφών. Οι αθλητές υποχρεούνται να έχουν και ατομικά αντισηπτικά και να κάνουν χρήση πριν έρθουν σε επαφή με τις λαβές των κουπιών και τη βάρκα.

Τα αποδυτήρια δεν θα λειτουργούν. Οι αθλητές θα αλλάζουν στα ξενοδοχεία τους.

Διαδικασία Διεξαγωγής των αγωνισμάτων: Οι διαιτητές σε συνεργασία με την Ομοσπονδία με γνώμονα την αποφυγή συντονισμού των αθλητών θα καταρτίσουν το αντίστοιχο πρόγραμμα.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μετά το πέρας του αγωνίσματος αθλητές και αθλήτριες:

• Τοποθετούν τα χρησιμοποιημένα ρούχα σε ατομικό σάκο και απομακρύνονται όσο γίνεται πιο γρήγορα από τον τόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος.
• Απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό και αποφεύγουν κοινωνικές επαφές και συζητήσεις με τους συναθλητές τους
• Μεταβαίνουν στο χώρο όπου θα πραγματοποιήσουν την αποθεραπεία τους και αμέσως μετά αποχωρούν ή μεταβαίνουν στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα αγωνίσματα τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα τους.
• Επιστρέφοντας στην κατοικία ή στο ξενοδοχείο διαμονής τους αερίζουν για τουλάχιστον 3 ώρες τα ρούχα τους και στη συνέχεια αν υπάρχει η δυνατότητα τα πλένουν σε θερμοκρασία 60 – 90 βαθμούς με καλό στέγνωμα. Αν αγωνίζονται και την επόμενη μέρα τότε απαραίτητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαφορετική ενδυμασία (προθέρμανσης και αγώνα)
• Η υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής καθώς και της ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία των αγώνων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, τη διαδικασία αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον υγειονομικό υπεύθυνο της διοργάνωσης!