13/07/2024
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Μαρία Τσαμοπούλου: «Πολύ διαφορετικό άθλημα η κωπηλασία»

Με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα την κωπηλασία, η πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας, Μαρία Τσαμοπούλου παρευρέθηκε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά για να παρακολουθήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (στις 22-26/7).

” Η Μαρία Τσαμοπούλου και ο γνωστός πλοιοκτήτης Παγαγιώτης Τσάκος

«Πολύ διαφορετικό άθλημα η κωπηλασία»

Σχετικά με τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη διοργάνωση, η Μαρία Τσαμοπούλου επισημαίνει: «Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας μας προσκάλεσε οικογενειακώς ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο τόσο στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς όσο και στον Ναυτικό Όμιλο Μαυροχωρίου. Διέκρινα ότι είναι πολύ διαφορετικό άθλημα από το δικό μας. Στην ιστιοπλοΐα έχουμε συνηθίσει να αγωνιζόμαστε έξι μέρες, ενώ σε αυτό η κάθε κούρσα διαρκεί έξι με οχτώ λεπτά. Επίσης, εμείς αγωνιζόμαστε παράλληλα, επομένως δεν γνωρίζουμε εξ αρχής τα αποτελέσματα των άλλων κατηγοριών».

 

” Η ταλαντούχα ιστιοπλόος μαζί με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τον πατέρα της Μηνά Τσαμόπουλο

«Αρκετά οργανωμένο το πανελλήνιο πρωτάθλημα»

«Οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη εμπειρία γι’ εμένα. Η κερκίδα είχε αρκετά μέλη των ομίλων, τα οποία παρακολουθούσαν τους αγώνες και χειροκροτούσαν τις προσπάθειες όλων των αθλητών. Μου έκανε εντύπωση αυτή η ατμόσφαιρα. Επίσης, υπήρχαν εθελοντές, οι οποίοι μοίραζαν μπουκαλάκια με νερό στους παρευρισκομένους. Σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά οργανωμένα», προσθέτει.

 

” Η Δήμητρα Τσαμοπούλου

«Πολύ φιλική και καλόκαρδη η Δήμητρα»

Σε δεύτερη φάση, η Μαρία πλέκει το εγκώμιο της ξαδέρφης της και έτερης πρωταθλήτριας Δήμητρας Τσαμοπούλου: «Μέσω ενός τυχαίου συμβάν διαπιστώσαμε πρόσφατα με τη Δήμητρα Τσαμοπούλου ότι έχουμε συγγένεια. Είναι πολύ φιλική και καλόκαρδη κοπέλα, της αρέσει πολύ να βοηθάει τον κόσμο. Μάλιστα, είναι μια φοβερή κωπηλάτρια με αρκετές διεθνείς επιτυχίες».

 

 

«Μου άρεσε πολύ η ιστιοπλοΐα, επομένως κόλλησα»

Όσον αφορά τα πρώτα της βήματα στο άθλημα της καρδιάς της, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τονίζει: «Κάνω ιστιοπλοΐα από το 2011. Πρώτα ξεκίνησε ο θείος μου και στη πορεία εγώ με δικιά του παρότρυνση. Εκείνη την περίοδο δεν είχα πολλές ασχολίες, επομένως, αποφάσισα να γνωρίσω το άθλημα αυτό. Εν τέλει μου άρεσε πολύ και κόλλησα».

 

” Η  παγκόσμια πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας μαζί με την συνοδοιπόρο της στις επιτυχίες Μελίνα Παππά

«Το άθλημα μας είναι μια μικρογραφία του κόσμου»

Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν το “πανί”, η αθλήτρια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς αναφέρει: «Το άθλημα μας είναι μια μικρογραφία του κόσμου, διότι όταν κάνεις κάποιο σφάλμα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ποινές. Η απόδοση σου μέσα στο σκάφος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βέβαια, οι βασικότερος εξ αυτών είναι οι καιρικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνεις προπόνηση Σάββατο και Κυριακή και να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, λόγω της κατεύθυνσης του αέρα. Όλες οι μέρες είναι διαφορετικές από άποψη τακτικής που πρέπει να ακολουθηθεί στη προπόνηση, κάτι το οποίο είναι πολύ ωραίο».

«Όλοι στην ιστιοπλοΐα νιώθουμε σαν μια μεγάλη οικογένεια»

«Το κύριο θετικό της ιστιοπλοΐας είναι ότι βρίσκεσαι σε επαφή με τη θάλασσα. Ένα συναρπαστικό στοιχείο της ωστόσο είναι το ότι μπορείς να ασχοληθείς μαζί της και σε μεγάλη ηλικία. Η ενασχόληση με αυτήν σε βοηθάει ώστε να κοινωνικοποιηθείς. Είναι σημαντικό το να φτιάξεις ένα ευρύ κύκλο με άτομα που μπορείς να επικοινωνήσεις πιο εύκολα, λόγω κοινών ενδιαφερόντων. Μάλιστα, για ένα μικρό παιδί το άθλημα μπορεί να αποτελέσει και ένα μέσο ανεξαρτητοποίησης, διότι βρίσκεται μόνο του μέσα σε ένα σκάφος. Εξάλλου, δεν υπάρχει κερκίδα», και καταλήγει: «Όλοι σε αυτό το χώρο νιώθουμε σαν μια μεγάλη οικογένεια», σημειώνει.

 

” Η  πολλά υποσχόμενη αθλήτρια εν ώρα δράσης

Συνεχίζοντας τον ειρμό των σκέψεων της, η Μαρία Τσαμοπούλου συμπληρώνει: «Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχοληθεί και με τα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, ή αλλιώς αναψυχής».

«Πλέον, εστιάζω στον επόμενο μου στόχο»

Αναφερόμενη στους επόμενους στόχους της, η φερέλπιδα ιστιοπλόος εξηγεί: «Αυτή την περίοδο οι προπονήσεις είναι πιο χαλαρές, διότι δεν υπάρχει αγωνιστική δράση. Στα τέλη του μήνα, η προετοιμασία μου θα γίνει πιο εντατική, ούτως ώστε να εστιάζω στον επόμενο στόχο μου. Θα πάρω μέρος, στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθούν σε μια ενιαία λόγω του κορωνοϊού διοργάνωση τον Οκτώβριο στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας».

 

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.