26/03/2023
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Σάμιος: «Όπλα μας το μεράκι και η αγάπη για τη κωπηλασία»

Με κύριο στόχο και όραμα την προσφορά στη νέα γενιά, ο προπονητής και τεχνικός σύμβουλος του ΟΕΑ-ΝΑΒ, Σίμος Σάμιος, συνεχίζει απερίσπαστα την σωστή δουλειά. Αν και πλανάται ένα κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ίδιος κάνει τα αδύνατα δυνατά ούτως ώστε να διατηρηθεί το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο του ομίλου.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο πρωτεργάτης ενός εκ των πιο πετυχημένων κωπηλατικών συλλόγων της Ελλάδας, σχολιάζει τη δύσκολη μεν πετυχημένη δε, περσινή αγωνιστική χρονιά. Παράλληλα, ο κ. Σάμιος κάνει λόγο για την επικρατούσα κατάσταση στον ΟΕΑ-ΝΑΒ, καθώς και για την επόμενη μέρα του σωματείου. Μεταξύ των άλλων, παραθέτει την γνώμη του ως προς την καλύτερη αξιοποίηση των Ελλήνων πρωταθλητών.

 

” Στιγιμιότυπο από το 86ο εννιαίο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σχινιά στα τέλη Ιουλίου”

 

«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων»

Κάνοντας τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, ο έμπειρος προπονητής επισημαίνει: «Εκ του αποτελέσματος, η σεζόν που πέρασε κύλησε πολύ καλά. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο για πρώτη φορά διεξήχθη ενιαίο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατακτήσαμε 13 μετάλλια (6 χρυσά, 2 ασημένια και 5 χάλκινα), λαμβάνοντας τη τέταρτη θέση στο σχετικό πίνακα. Ωστόσο, καταταγήκαμε τρίτοι στη βαθμολογία. Μάλιστα, τα θετικά αυτά αποτελέσματα ήρθαν παρ’ όλο που είχαμε απώλειες αθλητών. Ορισμένοι από αυτούς ήταν ο Βασίλης Μπαρούτας, η Έλενα Αγιώτη, ο Βασίλης Κουκουτής, ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος, οι οποίοι έμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης, καθώς και ο Γιάννης Καλανδραρίδης που πήρε μεταγραφή. Συνεπώς, συμμετείχαμε στο πανελλήνιο με ορισμένους μικρούς ηλικιακά κωπηλάτες. Το να δώσουμε το παρών στους αγώνες με άπειρους αθλητές ήταν ένα στοίχημα, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Αν αναλογιστεί κανείς ότι, κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν τρέξει ούτε σε διοργάνωση της κατηγορίας ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη μου, για ακόμη μια χρονιά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων».

Συνεχίζοντας τον ειρμό των σκέψεων του, ο Σίμος Σάμιος συμπεραίνει: «Το διάστημα της τρίμηνης καραντίνας επηρέασε αρνητικά τους αθλητές μας, κυρίως τους νεαρότερους. Τα μέλη της αγωνιστικής ομάδας δούλευαν ατομικά πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο τους είχα δώσει. Από την άλλη, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά για τους αθλητές της κατηγορίας ανάπτυξης, ώστε και αν έπαιρναν πρόγραμμα προπόνησης σε καθημερινή βάση. Για ένα παιδί το οποίο βρίσκεται στα πρώτα του βήματα σε ένα άθλημα το οτιδήποτε και να κάνει πάνω σε αυτό είναι εκπαίδευση, από το να ακούσει μια ιστορία μέχρι το να παρατηρήσει την τεχνική ενός εμπειρότερου κωπηλάτη. Εκτός αυτού, τους έλειψε το βασικότερο, δηλαδή η προπόνηση στο νερό».

 

 

«Δυστυχώς, η πολιτεία δεν προσφέρει τα αναμενόμενα»

Ακολούθως, ο πεπειραμένος προπονητής εξηγεί: «Υπάρχει μονίμως αυξομείωση του πληθυσμού ο οποίος ασχολείται με το κουπί. Κάποια παιδιά κωπηλατούν από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου μέχρι τη δευτέρα ή τη τρίτη λυκείου. Επομένως, εκείνη τη περίοδο τελειώνει και η σχέση τους με τον αθλητισμό. Άρα, κάθε χρονιά όλοι οι όμιλοι βρίσκονται σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να ασχολούνται με το άθλημα. Μάλιστα, για να το κάνουν αυτό θυσιάζουν τις σπουδές, καθώς και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Εντούτοις, η μοναδική οικονομική συμπαράσταση που έχουν προέρχεται από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Δυστυχώς, η πολιτεία δεν προσφέρει τα αναμενόμενα».

Αναλύοντας τις παροχές τις πολιτείας προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, ο Σ. Σάμιος τονίζει: «Η πολιτεία στηρίζει με ορθό τρόπο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς διανέμει τα κονδύλια στους συλλόγους, μέσω των δημοκρατικά εκλεγόμενων διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών. Οφείλει όπως και κάνει άλλωστε να φροντίζει να πραγματοποιείται με άρτιο τρόπο η διαμεσολάβηση αυτή. Από την άλλη, ίσως να μπορούσε να προσφερθεί η εν λόγω βοήθεια και με κάποιον άλλο τρόπο. Βέβαια, αυτό το ζήτημα χρήζει κρίσιμων αποφάσεων».

«Στις Η.Π.Α. εκτιμούν την αξία του αθλητή»                                           

Σε δεύτερο χρόνο, ο προπονητής του ναυτικού ομίλου κάνει λόγο για τις αθλητικές υποτροφίες που έλαβαν δυο εκ των πρωταθλητών του: «Το καλοκαίρι δυο από τους πιο καταξιωμένους αθλητές μας, η Έλενα Αγιώτη και ο Βασίλης Μπαρούτας μετακόμισαν στις Η.Π.Α., διότι οι υψηλές τους επιδόσεις τους απέφεραν από μια υποτροφία πλήρους φοίτησης. Το εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της χώρας είναι ένα από τα καλύτερα και συνάμα πιο κοστοβόρα στο κόσμο. Ένας ιδιώτης χρειάζεται να δαπανήσει ένα υπέρογκο ποσό ώστε να σπουδάσει εκεί. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι παρέχεται στους αθλητές αυτή η ευκαιρία. Ευτυχώς, εκεί εκτιμούν την αξία του αθλητή. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου ο κόπος και οι θυσίες των αθλητών πηγαίνουν στο βρόντο, αφού τα προνόμια που τους προσφέρονται είναι μηδαμινά. Το μόνο για το οποίο έχουν να παλέψουν εδώ είναι για την επιπλέον μοριοδότηση ή την εισαγωγή τους άνευ εξετάσεων σε μια σχολή».

 

” Η Έλενα Αγιώτη”

«Όταν με ενημέρωσαν για τις προτάσεις τους ήμουν εν μέρει θετικός. Κακά τα ψέματα θα έχανα δυο ιδιαίτερα αξιόλογους αθλητές. Από την άλλη όμως, σκεφτόμενος ως εκπαιδευτικός και ως μέλος αυτής της κοινωνίας, διαπίστωσα ότι αυτό είναι καλύτερο για την εξέλιξη τους», και προσθέτει.

 

 

” Ο Βασίλης Μπαρούτας”

 

Σημειώνεται ότι στην Αμερική τα τελευταία χρόνια ζει και σπουδάζει μια ακόμη αθλήτρια η οποία φόρεσε με αξιώσεις το κορμάκι του ΟΕΑ-ΝΑΒ, η Μαργαρίτα Γεωργούδη.

«Όπλα μας το μεράκι και η αγάπη για τη κωπηλασία»

Σχετικά με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις τάξεις του βολιώτικου συλλόγου, ο τεχνικός του σύμβουλος διευκρινίζει: «Ο όμιλος μας ταλανίζεται από προβλήματα οικονομικής φύσεως, τα οποία δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του. Παρ’ όλα αυτά, με όπλο το μεράκι και την αγάπη για τη κωπηλασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κάθε δυσκολία. Είμαστε δεμένη ομάδα και αυτό θεωρώ ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας μας. Σημαντικό δε αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε στο πλευρό μας ανθρώπους οι οποίοι όχι μόνο εκτιμούν την προσφορά μας στον αθλητισμό, αλλά βάζουν και το δικό τους λιθαράκι στο δύσκολο αγώνα μας. Κάπου εδώ να σημειώσω ότι προσφάτως μας δώρισαν μια εξωλέμβια λέμβο».

«Η διοίκηση βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μας»                

Αναφερόμενος στην  επανεκλογή του ιδίου διοικητικού σώματος στον ΟΕΑ-ΝΑΒ, ο κ. Σάμιος δηλώνει: «Γι’ ακόμη μια φορά εξελέγη το ίδιο διοικητικό συμβούλιο στον όμιλο. Είμαι ευχαριστημένος γι’ αυτή την εξέλιξη. Η διοίκηση δεν μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό, διότι τα οικονομικά του ΟΕΑ-ΝΑΒ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μας. Με θετική διάθεση και με εκτίμηση στη ποιότητα της δουλειάς που προσφέρουμε εγώ και οι συνεργάτιδες μου, μας στηρίζει ηθικά».

 

” Τα επινίκια των Αν.Καλανδαρίδη- Αγγ. Αραμπατζή για το χάλκινο μετάλλιο στη δίκωπο Κ23, μαζί με την συνεργάτιδα του κ. Σάμιου, Σοφία Τασίου”

 

“Συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό”

Συλλογιζόμενος τα κακώς κείμενα του αθλήματος με τη μεγαλύτερη συγκομιδή διεθνών μεταλλίων των τελευταίων ετών, ο Σ. Σάμιος συμπεραίνει: «Η κωπηλασία μας έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι αποσκοπούν στην ανιδιοτελή προσφορά. Εν ολίγοις, η φιλοσοφία των διοικούντων πρέπει να εστιάζει στη κάλυψη των αναγκών των παιδιών που δίνουν καθημερινά τη ψυχή τους. Στο πλαίσιο αυτό, να τονίσω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω διαφήμιση, καθώς και ανάπτυξη του αθλήματος. Το θέμα, όμως, είναι να υπάρξει μια συλλογική προσπάθεια, μια προσπάθεια απομακρυσμένη από εγωισμούς και επικεντρωμένη στο κοινό καλό. Συνεπώς, ως ένα βαθμό έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας».

«Επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν προπονητικά κλιμάκια»

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της “γαλανόλευκης”, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός διαπιστώνει: «Η πολύκαιρη συμμετοχή των κωπηλατών της εθνικής στα προπονητικά κοινόβια του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου του Σχινιά, συνεπάγεται με κοινωνική απομόνωση. Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν προπονητικά κλιμάκια ανά περιοχή, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών. Παράλληλα, θα μπορούσε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε κωπηλάτες εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι έχουν σταματήσει λόγω σπουδών. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε στο άθλημα αυτά τα παιδιά δεν θα ανεβάσουμε μόνο την αναλογία των διεθνών διακρίσεων μας, αλλά θα αυξήσουμε και τον ανταγωνισμό του πανελληνίου πρωταθλήματος».

«Να σταθούμε γι’ ακόμη μια σεζόν όρθιοι»

Κλείνοντας, ο Σίμος Σάμιος εκφράζει την εξής άποψη: «Το κύριο μας μέλημα είναι να μπορέσουμε γι’ ακόμη μια σεζόν να σταθούμε όρθιοι, κόντρα στις οικονομικές αντιξοότητες που περνάμε ως όμιλος. Επίσης, ελπίζω να υπάρξει υγειονομική βελτίωση ούτως ώστε να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη καραντίνα. Ο κύριος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βγάζουμε αθλητές. Παιδιά τα οποία δεν θα μάθουν μόνο να κωπηλατούν, αλλά και θα διαπαιδαγωγηθούν μέσα από τον αθλητισμό και τα ιδανικά του, ούτως ώστε να γίνουν σωστοί άνθρωποι στη κοινωνία».

 

 

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.