26/03/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Προβληματισμός για την λιποθυμία της Αννέτας Κυρίδου

Η είδηση της λιποθυμίας της Αννέτας Κυριδου εγείρει τον προβληματισμό του κωπηλατικού κόσμου. Εξαντλημένη από τις δοκιμασίες του Σαββατοκύριακου (4-5/7), υποβλήθηκε αυτές τις ημέρες σε σκληρά και επικίνδυνα -όπως αποδείχθηκε- προγράμματα.

Τη Δευτέρα (6/7) ,κατά την πρώτη ημέρα του νέου κοινοβίου, ο Τζάνι Ποστιλιόνε ζήτησε από την πρωταθλήτρια του ΝΟΘ να βγάλει 16 χιλιόμετρα στο νερό, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης, ενώ χθες (Τρίτη 7/7) η Κυρίδου κλήθηκε ξανά να αξιολογηθεί σε κούρσες 2 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της (απώλεια συνείδησης) και να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης, συνοδεία μόνο προπονητή. Εκείνη τη στιγμή στο κωπηλατοδρόμιο δεν παρίστατο ούτε ιατρός ούτε άλλου είδους παραϊατρικό προσωπικό, αν και στις εγκαταστάσεις του Σχινιά προπονούνται τις τελευταίες ημέρες 43 αθλητές.

Ο Ιταλός τεχνικός φαίνεται να μην έλαβε υπόψη ούτε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ούτε την καταπόνηση της αθλήτριας. Η Κυρίδου καταβάλλει σημαντική προσπάθεια, για να διεκδικήσει την ολυμπιακή πρόκριση στην ελαφριά κατηγορία χωρίς να υποστηρίζεται επαρκώς από την ομοσπονδία, ενώ δεδομένη είναι η επιβάρυνση των δοκιμασιών για όλους τους κωπηλάτες, πολύ περισσότερο όταν αυτές διεξάγονται μεσούντος του καλοκαιριού στο Σχινιά, κι όχι στη Καστοριά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολούν οι πρακτικές του κυρίου Ποστιλιονε. Αρκετοί είναι άλλωστε οι αθλητές που καταγγέλλουν ότι αν παραπονεθούν ότι πονάνε και αδυνατούν να ολοκληρώσουν την προπόνηση, αυτός δεν τους πιστεύει και τους επιβάλλει να συνεχίσουν, απειλώντας τους πως θα τους στείλει σπίτι τους (sic).

Πρέπει ακόμη να επισημάνουμε πως όταν η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια επέστρεψε από το Κέντρο Υγείας, ο Ιταλός τεχνικός την κάλεσε στο γραφείο του και -αποποιούμενος τις δικές του ευθύνες- την κατηγόρησε για αδυναμία, ζητώντας της μάλιστα να επιστρέψει σπίτι της, ώστε να «συνετίσει την μητέρα της», η οποία, όπως είναι γνωστό στους ανθρώπους της κωπηλασίας, παλεύει για δικαιοσύνη και διαφάνεια στο άθλημα, θίγοντας ζητήματα που ενοχλούν την τεχνική και διοικητική ηγεσία της κωπηλασίας.

Με αφορμή λοιπόν το περιστατικό αυτό με την Αννέτα Κυρίδου, εκθέτουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με την νοοτροπία και την στάση που τηρεί ο Τζάνι Ποστιλιόνε απέναντι στους αθλητές του, ενώ παράλληλα εκτιμούμε πως πρέπει να ελεγχθεί πάραυτα η επιστημονική επάρκεια των ανθρώπων που στελεχώνουν την ομοσπονδία.

Να σημειώσουμε τέλος πως η αθλήτρια νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή σε ιδιωτικό νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση της υγείας της.

ΥΓ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε καθυστερημένα η ΕΚΟΦΝΣ είναι τουλάχιστον ελλιπής, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες (πχ. η αθλήτρια υπέστη απώλεια συνείδησης κι όχι απλό λιποθυμικό επεισόδιο) και εξυπηρετεί μάλλον την προστασία των υπαιτίων παρά την ενημέρωση της κωπηλατικής κοινότητας.

Επιμέλεια: Κώστας Κατσαρέας