Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η επίσημη αναβολή!

Μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη επιφύλασσε η Τρίτη 24 Μαρτίου για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Πιο συγκεκριμένα, μετά από τηλεδιάσκεψη του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Άμπε Σίνζο, προήλθε η από κοινού απόφαση να μετατεθεί η διοργάνωση για το για το καλοκαίρι του 2021, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, η πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων, Χασιμότο Σέικο, η πολιτικός του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ, Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντε Κέπερ, αλλά και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Σε αυτήν τους την επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και το πώς επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και την προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Στο πλαίσιο μιας φιλικής και εποικοδομητικής συζήτησης, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο της Ιαπωνία στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά, η διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται. Ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε χθες πως υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με την ισχύουσα κατάσταση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν στο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα αποτελέσουν ένα φάρο ελπίδα για όλο τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ η ολυμπιακή φλόγα θα γίνει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Εν τω μεταξύ, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία. Εκτός αυτού, συμφωνήθηκε ότι οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020.