13/06/2024
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Η Χρύσα Μπισκτιζή για τη συμβολή του Sports Excellence

Με τη πάροδο των χρόνων και με τη βοήθεια της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης ο αθλητισμός βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση εξέλιξης. Απόρροια του είναι να δημιουργούνται ανάγκες για την πρόοδο των αθλητών. Ανάγκες τις οποίες εδώ και τρία χρόνια καλύπτει το Sports Excellence, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού του.

Σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη, η Χρύσα Μπισκιτζή μιλάει για την θέση την οποία έχει αναλάβει, σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα. Η υπεύθυνη του προγράμματος για τα αθλήματα της κωπηλασίας και του κανόε- καγιάκ κάνει λόγο για την σημαντική συμβολή του προγράμματος με γνώμονα την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αθλητή. Ωστόσο, στέκεται και στα θετικά τα οποία μπορεί να προσφέρει σε έναν προπονητή.

 

 

«Το Sports Excellence καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων αθλητών»

Σχετικά με την πρωτότυπη αυτή δράση, η Χρύσα Μπισκιτζή εξηγεί: «Το Sports Excellence είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων αθλητών, όσον αφορά το επιστημονικό φάσμα. Με άλλα λόγια αποσκοπεί στην υποστήριξη και εξέλιξη νεαρών αθλητών. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Το όλο εγχείρημα, το οποίο λαμβάνει χώρα για τρίτη χρονιά, λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το όλο σχέδιο, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ακολούθως, συμπεραίνει: «Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σε αρκετές χώρες. Επομένως, καλό είναι να μην μένει πίσω η Ελλάδα. Οφείλει να ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και να επιδιώκει να αποτελεί μέρος τους. Πράγμα που σημαίνει ότι, στον αθλητισμό πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς και να κοιτάμε μονίμως μπροστά, προς το μέλλον. Οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν πρόσβαση οι αθλητές μας σε σημαντικές υπηρεσίες».

 

 

«Να γίνει η προπόνηση πολύ πιο αποδοτική»

Όσον αφορά την σημαντικότητα του Sports Excellence, η κα Μπισκιτζή αναφέρει: «Φέτος ασχολούμαστε με αθλητές μεταξύ 12-18 ετών. Στόχος μας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη εξέλιξη των Ελλήνων αθλητών, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τους επόμενους σημαντικούς αγώνες, στους οποίους θα λάβουν μέρος. Ο κύριος σκοπός μας είναι, να γίνει η προπόνηση των επόμενων γενιών αθλητών πολύ πιο αποδοτική και λειτουργική. Κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσα από τις μετρήσεις του Sports Excellence. Μάλιστα, σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί ομοσπονδίες διαφόρων αθλημάτων».

 

 

«Οι προπονητές έχουν ανάγκη να επιμορφώνονται»

«Το πρόγραμμα προσπαθεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών ενός αθλητή. Ωστόσο, δεν ασχολείται μόνο με την αθλητική του ανάπτυξη, αλλά και με θέματα διατροφής και ψυχολογίας. Εκτός των άλλων, πραγματοποιούνται και επιμορφωτικά προγράμματα για προπονητές. Κι αυτοί από την μεριά τους έχουν ανάγκη να επιμορφώνονται, διότι κάποια πράγματα αλλάζουν. Συνεπώς, είναι καλό να γνωρίζουν και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Επίσης υπάρχουν σεμινάρια για γονείς οι οποίοι επιτελούν σημαντικό ρολό στην αθλητική  εξέλιξη των παιδιών τους», συμπληρώνει.

Παράλληλα, η 6η ολυμπιονίκης του Πεκίνο κάνει λόγο για το έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας: «Είμαι υπεύθυνη για την κωπηλασία -και από φέτος- και για το κανόε- καγιάκ. Έχω την επίβλεψη των προγραμμάτων και λαμβάνω μέρος στην επιλογή των τεστ που πραγματοποιούνται κάθε φορά, ώστε να προστίθενται συνεχώς καινούργια πράγματα».

 

 

«Στο πλευρό μου έχω μια επιστημονική ομάδα»

«Στο πλευρό μου έχω μια επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται κυρίως από εργοφυσιολόγους, φυσικοθεραπευτές και καθηγητές ΤΕΦΑΑ. Όλοι τους διαθέτουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση σχετικά με το αντικείμενο», και προσθέτει: «Στο πρόγραμμα αυτό εργάζονται και άτομα του προσωπικού της ΜΚΟ “Αναγέννηση και Πρόοδος ”, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί μια σειρά δράσεων στους τομείς της υγείας και του Αθλητισμού. Διαθέτει κινητές ιατρικές μονάδες οι οποίες πηγαίνουν σε παραμεθόριες περιοχές. Εκτός αυτού, αναλαμβάνει και την διοργάνωση αθλητικών προγραμμάτων σε τέτοιες περιοχές», υπογραμμίζει.

 

 

Περασμένες δράσεις και σχεδιασμός των μελλοντικών                                        

Ακολούθως, η προπονήτρια του ΕΝΟΑ αναλύει τα φετινά τεκταινόμενα του καινοτόμου αυτού προγράμματος: «Οι δράσεις μας γι’ αυτή τη χρονιά ξεκίνησαν το Νοέμβριο, με σωματεία της Αττικής. Στα μέσα του μήνα αυτού ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβαν μέρος στις αξιολογήσεις τρία σωματεία. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο έλαβε μέρος και ο Ναυτικός Όμιλος Σούδας, στα Χανιά. Επομένως, ολοκληρώσαμε αυτή τη πρώτη φάση με την αξιολόγηση περίπου 100 κωπηλατών. Πλέον, περιμένω να ενημερωθώ για το τι δυνατότητες υπάρχουν, ώστε να πάμε και σε κάποια άλλα σωματεία της επαρχίας. Σίγουρα, ένα από τα επόμενα βήματα μας θα είναι να κάνουμε κάποια πιο εξειδικευμένα τεστ στα παιδιά, τα οποία ξεχώρισαν. Αυτοί είναι οι αθλητές οι οποίοι είναι λίγο πιο προπονημένοι από τους υπολοίπους, επομένως πιο κοντά σε υψηλά επίπεδα απόδοσης».

 

 

«Δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του αθλητή»

«Στόχος μας είναι η δημιουργία και η υποστήριξη της επόμενης γενιάς αθλητών που θα πλαισιώσουν την Εθνική Ομάδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει από νωρίς οι νεαροί κωπηλάτες και κωπηλάτριες, αλλά και οι προπονητές τους  να εκπαιδεύονται σφαιρικά και να υιοθετούν σωστές πρακτικές, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις της Εθνικής ομάδας. Σε συνεργασία με τους Ομοσπονδιακούς προπονητές Ανάπτυξης, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά στα κοινόβια που καλούνται οι επίλεκτοι κωπηλάτες, δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του αθλητή (έλεγχος και μέτρηση όλων των σημαντικών παραμέτρων αθλητικής απόδοσης ). Παράλληλα, μέσα από σύντομα διαδραστικά workshops, επιμορφώνονται σε θέματα που σχετίζονται με την προπόνηση τους», υπογραμμίζει.

Συνεχιζόμενη τον συλλογισμό της, η Χρύσα Μπισκτιζή διατυπώνει την εξής άποψη: «Στις ηλικίες τις οποίες δουλεύουμε υπάρχουν αρκετά ταλαντούχα παιδιά. Παιδιά τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσουν με αξιώσεις στη κωπηλασία. Δεν αναφέρομαι μόνο στα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά(ύψος, βάρος κ.λ.π.), αλλά και στα εργομετρικά τους αποτελέσματα. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια παιδιά τα οποία βρίσκονται πιο πίσω και χρειάζονται περισσότερη δουλειά, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Είμαι χαρούμενη διότι, πολλά από τα παιδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εξελιχθήκαν σωστά και κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους, σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο».

 

 

«Έτσι μπορούν να βελτιώσουν και την προπόνηση τους»

Σε δεύτερο χρόνο αναλύει τα οφέλη τα οποία προσφέρουν οι αξιολογήσεις του Sports Excellence: «Οι προπονητές επιλέγουν αν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα οι αθλητές τους. Δεν είναι υποχρεωτικό. Παρ’όλα αυτά, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όλοι οι προπονητές λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες τους βοηθούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Ακόμη και από την πλευρά των αθλητών είναι χρήσιμο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν παρακολουθήσουν την απόδοση τους. Μπορούν να διαπιστώσουν ποια είναι τα δυνατά τους σημεία και ποια τα αδύνατα. Επομένως, έτσι μπορούν να βελτιώσουν και την προπόνηση τους».

 

 

«Οι όμιλοι έχουν αγκαλιάσει αυτή τη προσπάθεια»

Έπειτα, αναφέρεται στη σημαντική συμμετοχή των ομίλων στο πρόγραμμα: «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τα σωματεία. Μπορώ να πω ότι έχουν αγκαλιάσει αυτή μας την προσπάθεια. Εξάλλου, είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο αν ένα σωματείο επιχειρούσε να το κάνει ιδιωτικά το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο. Το Sports Excellence προσφέρεται δωρεάν χάρη στο ίδρυμα  «Σταύρος Νιάρχος», κάτι το οποίο εκτιμούν οι προπονητές και τα σωματεία».

 

 

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.