13/06/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Η επιστολή της ΕΚΟΦΝΣ για την υπόθεση της Κυρίδου

Μεγάλη έκταση έχει πάρει τις τελευταίες ώρες το θέμα της λιποθυμίας της Αννέτας Κυρίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία απέστειλε προς τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης επιστολή σχετική με το συμβάν. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτήν διαψεύδονται από την πλευρά της αθλήτριας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΕΚΟΦΝΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Περαιτέρω της τηλεφωνικής συνομιλίας του Εφόρου Εθνικών Ομάδων με τον Έφορο Κωπηλασίας του Ομίλου σας κο Αθανασόπουλο, σας κάνουμε γνωστό ότι, σύμφωνα και με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου και των Ομοσπονδιακών προπονητών μας, η αθλήτρια σας και μέλος των Εθνικών Ομάδων, Κυρίδου  Αννέτα το πρωί της Τρίτης υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο κατά την διάρκεια του τεστ των 2χλμ.

Στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 6/7 το πρωί, η αθλήτρια Αννέτα ασκήθηκε ελαφρά στο γυμναστήριο και στη συνέχεια το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναπαύτηκε, γιατί παρουσίασε χαμηλές παραμέτρους πίεσης αίματος. Την Τρίτη 7/7 το πρωί και πριν τη προπόνηση, οι μετρήσεις της ήταν φυσιολογικές και η πίεση της 120/65, (ως ανέφερε ο ιατρός Ι. Χριστογιάννης). Η αθλήτρια προσπάθησε να εκτελέσει το μάξιμουμ τεστ των 2000 μ. αλλά δεν αισθάνθηκε καλά και υπέστη το λιποθυμικό επεισόδιο, πιθανότατα λόγω της αφυδάτωσης που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το βάρος της, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ελαφριά κατηγορία στους αγώνες αξιολόγησης του περασμένου Σαββατοκύριακου, 4-5/7.

Η αθλήτρια αμέσως μετά την λιποθυμία της διακομίστηκε, συνοδεία του ιατρού, στα επείγοντα για ενδοφλέβια ενυδάτωση.

Ο ιατρός των Εθνικών μας Ομάδων, μετά την παροχή ταχείας αφυδάτωσης, συνέστησε στην αθλήτρια να υποβληθεί σε καρδιολογικό έλεγχο στο νοσηλευτήριο ΥΓΕΙΑ. Η αθλήτρια στην αρχή είχε αντιρρήσεις και της ζητήθηκε από τον ιατρό να υπογράψει σχετική βεβαίωση, ότι δεν επιθυμεί τον ιατρικό έλεγχο, αλλά τελικά πείστηκε να τον πραγματοποιήσει. Μετά τον καρδιολογικό έλεγχο θα ακολουθήσει η σχετική έκθεση του ιατρού (με όσα μπορεί να καταγράψει εντός των πλαισίων του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων).

Κατά την εκτίμηση του τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας μας, ήταν αδύνατο να μειώσει φυσιολογικά η Αννέτα το βάρος της κάτω από τα 62 κιλά και στη προσπάθεια της αυτή, σε μια μέρα πριν τις κούρσες έχασε 3 λίτρα υγρά για να συμμετάσχει στα Ε.Β. στους Αγώνες Αξιολόγησης.

Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά την τεχνική σύσκεψη των αγώνων αξιολόγησης την Παρασκευή 3/7, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των σωματείων, ότι στους κωπηλάτες που δεν θα είχαν το κατάλληλο βάρος για την κατηγορία Ε.Β. θα τους επιτρεπόταν να συμμετάσχουν ως ΟΠΕΝ στις κούρσες, ώστε να μην υπάρχει ρίσκο για την Εθνική Ομάδα. Αλλά η συγκεκριμένη αθλήτρια δεν αξιοποίησε την δυνατότητα αυτή και αποφάσισε να είναι στο απαραίτητο βάρος για την ελαφριά κατηγορία.

Στην πραγματικότητα, οι προπονητικές συνθήκες στο Σχινιά είναι δύσκολες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά σίγουρα καλύτερες από αυτές του Τόκιο, στην περίπτωση ολυμπιακής επιλογής (θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς Κελσίου 90% υγρασία).

Επίσης, σας κάνουμε γνωστό ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ υπέστη μια επιτακτική και απειλητική επικοινωνία με τη μητέρα της αθλήτριας, κατά την οποία ζητούσε με ανάρμοστο τρόπο πληροφορίες για την υγεία της κόρης της.

Μετά από τα παραπάνω γεγονότα και τη διαβούλευση του Εφόρου Εθνικών Ομάδων και του Τεχνικού Συμβούλου με την ιατρική επιτροπή, κρίνεται αναγκαίο για την αθλήτρια σας, Αννέτα Κυρίδου να επιστρέψει σπίτι της ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το φαινόμενο της αφυδάτωσης της περασμένης εβδομάδας και να της δοθεί ο χρόνος να επανεκτιμήσει την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ να ανήκει στην ελαφριά κατηγορία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιατρική επιτροπή, το πιο υγιεινό για την αθλήτρια, είναι να αγωνιστεί στην κατηγορία ΟΠΕΝ και να εγκαταλείψει την ιδέα της να γίνει ελαφριά, γιατί το γεγονός αυτό εκτιμάται πολύ ριψοκίνδυνο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στο Τόκιο του χρόνου.