“Έφυγε” από τη ζωή ο Γιώργος Κοταρίδης

Μια αρκετά θλιβερή είδηση επιφύλασσε η Τρίτη για τους λάτρεις του καλλιτεχνικού χώρου, καθώς ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοταρίδης έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 74 ετών. Ο Έλληνας καλλιτέχνης, το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και βρισκόταν επί 15 ημέρες στην εντατική, με ειλεό.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη συμπρωτεύουσα. Για δυο χρονιές σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, στην οποία εισήχθη κατά λάθος. Η κύρια του ασχολία ήταν η δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου, καθώς και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).

Με την επιβολή της δικτατορίας, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και μετακόμισε στην Αθήνα, ώστε να γίνει ηθοποιός. Το 1970 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του “Ελεύθερου Θεάτρου”, στην οποία δραστηριοποιήθηκε από το 1970 μέχρι το 1975. Στη πορεία, συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη “Νέα Πορεία”, την “Εθνική Λυρική Σκηνή”, το “Από Μηχανής Θέατρο”, το “Θέατρο Στοά” και διαφόρους άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους όλων των θεατρικών ειδών.

Μετά από αρκετά χρόνια, το 2004 ίδρυσε το θίασο “Σαλτιμπάγκοι” και ανέβασε τα έργα “QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν” του Πίτερ Παρνέλ, “Δέκατη έβδομη νύχτα” του Απόστολου Δοξιάδη, “Bal-Trap” του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, “Low Level Panic” της Κλερ Μακ Ιντάιρ, “Μια τρελή μέρα” του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, και το “Οι αγνοούμενοι” του Βασίλη Κατσικονούρη, ενώ σε συνεργασία με την Adam Productions σκηνοθέτησε το “Rock ‘n’ Roll” του Τομ Στόπαρντ. Εν τω μεταξύ, συνεργάστηκε και με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο “Cock” του Μάικ Μπάρτλετ, αλλά και με το “Εθνικό Θέατρο”.

Παράλληλα, ο αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης έπαιξε σημαντικούς ρόλους, τόσο σε ελληνικές όσο και σε διεθνείς παραγωγές του κινηματογράφου. Επιπλέον, έγραψε το σενάριο της ταινίας “Πάμπτωχοι Α.Ε.” Εκτός αυτών, εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Συγχρόνως, έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Ωστόσο, πραγματοποίησε και διάφορες εκπομπές στο ραδιόφωνο, τόσο οικολογικού όσο και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ο Γιώργος Κοταρίδης ασχολιόταν ενεργά και με την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ), καθώς και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Επανειλημμένες φορές συνελήφθη,  φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τη δράση του. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο “Ιθάκη” και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του, “Περί Μαιάνδρου” και το 1999 το μυθιστόρημα, “Απρόσμενα αισθήματα”, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Επίσης, το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Οι σαλτιμπάγκοι” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.