13/06/2024
Διεθνή

Απόφαση-καταπέλτης για τη Ρωσία

Βαρής ήταν ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τη Ρωσιά, καθώς η Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης Ντόπινγκ (WADA) αποφάσισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας (09/12) στα γραφεία της στη Λωζάνη, τον τετραετή αποκλεισμό της από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Απόρια αυτής η μη συμμόρφωση με τον κώδικα της.

Με την εξέλιξη αυτή, η Ρωσία δεν θα έχει το δικαώμα να συμμετάσχει ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ούτε όμως και στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Η καταδικαστικά αυτή απόφαση της WADA προηγήθηκε της παραποίησης από ερευνητές της Ρωσίας εργαστηριακών δεδομένων, καθώς και τη διαγραφή στοιχείων από αθλητές, οι οποίο είχαν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ. Το συμβάν αυτό εκτυλίχθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Πάρα ταύτα, όσοι Ρώσοι αθλητές καταφέρουν να αποδείξουν ότι δεν σχετίζονται με το εν λόγω σκάνδαλο, θα μπορέσουν να αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία.

Η Ρωσία έχει ένα χρονικό περιθώριο 21 ημερών, ώστε να σποφασίσει το αν θα υποβάλλει ένσταση κατά της ποινής της στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS).

Ας σημειωθεί ότι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, στη Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας συμμετείχαν υπό ουδέτερη σημαία 168 Ρώσοι αθλητές, μετά τον αποκλεισμό από τους αντίστοιχους αγώνες του 2014, στο Σότσι (της Ρωσίας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *