25/03/2023
Διεθνή

Με 426 συμμετοχές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων

Με 426 συμμετοχές θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων στο Βελιγράδι της Σερβίας. Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η ανθρωπότητα με την πανδημία του κορωνοϊού, η διοργάνωση αυτή αναμένεται να αποτελέσει τη δεύτερη διεθνή του 2020. Αξίζει να σημειωθεί, ό,τι η πρώτη ήταν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 του Ντούισμπουργκ.
Το Ευρωπαϊκό θα διεξαχθεί στο Ada Ciganlija Regatta course της λίμνης Sava, το οποίο έχει φιλοξενήσει ξανά στο παρελθόν διοργανώσεις υψηλού βεληνεκούς. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται το Παγκόσμιο κύπελλο του 2017, καθώς και του 2018. Στον εν λόγω κωπηλατικό στίβο θα τελεστεί και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών του 2023.
Η Οργανωτική Επιτροπή και οι υγειονομικές αρχές της Σερβίας ακολούθησαν κατά γράμμα τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, ούτως ώστε να παρακαμφθεί κάθε κίνδυνος μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού.
Η Ρωσία και η Ρουμανία αποτελούν τις δυο πιο πολυπληθείς αποστολές, καθώς θα αγωνιστούν στα 13 από τα 14 προσφερόμενα αγωνίσματα των αγώνων. Τόσο η Γαλλία όσο και η οικοδέσποινα Σερβία θα δώσουν το παρόν με μεγάλες αποστολές, καθώς θα συμμετάσχουν σε 10 και 8 αγωνίσματα αντίστοιχα. Όσον αφορά την εθνική μας ομάδα, θα δώσει το παρών με πέντε πληρώματα.
Το αγώνισμα που συγκέντρωσε τις περισσότερες συμμετοχές είναι το διπλό σκιφ των εφήβων, με 18 πληρώματα. Δεύτερο ακολουθεί το σκιφ των νεανίδων με 17.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα ανοίξει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου με τα προκριματικά, και τους επαναληπτικούς, ενώ στις 27 θα πραγματοποιηθούν οι ημιτελικούς και οι τελικοί.