20/05/2024
Όμιλοι HOT

Στον “αέρα” το μέλλον του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδος

Με κλείσιμο κινδυνεύει ο Κωπηλατικός Όμιλος Ελλάδος. Όπως έγινε γνωστό τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά απέστειλε επιστολή έξωσης στους ιθύνοντες τον όμιλο, με την οποία ζητά την άμεση εγκατάλειψη του χώρου, ούτως ώστε να παραδοθεί στην επενδύτρια εταιρεία LAMDA DEVELOPMEΝΤ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά που έχει αναλάβει να κατασκευάσει στην περιοχή.

«Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να σφραγιστεί ο όμιλος»

Σε δηλώσεις της στο rowit.gr, η γ.γραμματέας του ΚΟΕ Ευαγγελία Δασκαλάκη, αναφέρει τα εξής: «Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έρθει ο δικαστικός επιμελητής και να σφραγίσει τον όμιλο. Η ΕΚΟΦΝΣ μας έδωσε την δυνατότητα να μεταφέρουμε γύρω στις 7-8 βάρκες στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Δεν γίνεται ωστόσο να μεταφέρουμε και τις υπόλοιπες, λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου, καθώς εκεί έχει αποθηκεύσει ναυταθλητικό εξοπλισμό και ο ΕΝΟΑ».

«Έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε μέρος του υλικού μας και τμήμα των αθλούμενων μας να κάνει προπόνηση μόνο στο νερό. Οι εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την εθνική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η απόσταση είναι μεγάλη για τους αθλητές μας, οι οποίοι μένουν στα Νότια Προάστια» και συμπληρώνει. 

«Δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αποκατάσταση»

H κα Δασκαλάκη αναφέρετε και στη στάση του αρμόδιου Δήμου: «Απευθυνθήκαμε στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για αποκατάσταση. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει κάποιο μέρος στο οποίο θα μπορούσαμε να μετεγκατασταθούμε. Προσπαθούμε να βρούμε έστω έναν χώρο γυμναστηρίου ούτως ώστε να μεταφέρουμε τα όργανα γυμναστικής και ας μην είναι κοντά στη θάλασσα. Θα μπορούσαμε τουλάχιστον να πηγαίνουμε τα σκάφη από εκεί με κάποιο τρέιλερ στην θάλασσα ή στον Σχινιά. Θεωρώ ότι αυτή θα ήταν μια καλή λύση ανάγκης, ωστόσο δεν έχει δοθεί ούτε αυτή. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει κάτι, ο ΚΟΕ θα οδηγηθεί μοιραία σε κλείσιμο», και υπογραμμίζει: «Ο Δήμαρχος προεκλογικά έλεγε ότι υπάρχουν 13 παραθαλάσσια στρέμματα κοντά σε εμάς, τα οποία θα διεκδικήσει για να κατασκευάσει αθλητικές εγκαταστάσεις για τους δημότες του. Όντως υπάρχουν, ψάξαμε και βρήκαμε το σχετικό ΦΕΚ (5107/2022). Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εγκατασταθούμε έστω εκεί. Εξάλλου, η συγκεκριμένη έκταση παραμένει στη διαχείριση του δήμου».

«Ο χώρος μας δόθηκε το 2002»

Ακολούθως, η Ευαγγελία Δασκαλάκη κάνει λόγο για το στεγαστικό καθεστώς του σωματείου: «Σε όλη την Ελλάδα, το κράτος παραχωρεί δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο εγκαταστάσεις στα ναυταθλητικά σωματεία. Δεν έχει κανένα σωματείο δικό του χώρο, ιδιόκτητο. Έτσι λοιπόν και σε εμάς, μας δόθηκε αυτός ο χώρος δωρεάν το 2002.

«Την περίοδο 2013-14 ο τότε πρόεδρος του Αγίου Κοσμά Κωνσταντίνος Πρίφτης παραχώρησε στον όμιλο αποδυτήρια και ένα γυμναστήριο με αντίτιμο  200€ ανά μήνα. Με την παύση του προέδρου λόγω οικονομικού σκανδάλου έπαψε η παραχώρηση των χρήσεων και  ο όμιλος σταμάτησε την καταβολή των χρημάτων.  Η νέα διοίκηση που ανέλαβε τα ηνία το 2017 επικαλούμενη τις πληρωμές και ένα πρακτικό του Κ. Πρίφτη στο οποίο αναφέρονται τα αρχικά ΚΟΕ, χωρίς να αποσαφηνίζεται το αν είναι η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας ή ο όμιλος μας (Κωπηλατικός Όμιλος Ελλάδος)». μας ζήτησε να υπογράψουμε συμφωνητικό και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε αλλά  αυτή την φορά για τους χώρους που μας είχαν ήδη παραχωρηθεί δωρεάν από το 2002 . Αυτό δεν το δεχτήκαμε», και επισημαίνει.

«Τα αθλητικά κέντρα παραχωρούν τους χώρους τους σε σωματεία και ομοσπονδίες»

Ακολούθως το μέλος του ΚΟΕ τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με την νομοθεσία τα αθλητικά κέντρα παραχωρούν τους χώρους τους κατά συνεννόηση σε διάφορα σωματεία, αλλά και στις ομοσπονδίες. Μάλιστα για να πάρει έγκριση χρήσης το κάθε σωματείο πρέπει να κάνει σχετικό αίτημα μέσω της αντίστοιχης ομοσπονδίας. Τα κλειδιά βέβαια τα έχει η διοίκηση του κέντρου και απλά ελέγχει το πρόγραμμα, προκειμένου να μπορούν όλοι να χρησιμοποιούν από κοινού τις εγκαταστάσεις. Η δική μας περίπτωση ωστόσο δεν εμπίπτει σε αυτόν τον νόμο, επειδή δεν μας έδωσαν εξοπλισμένες εγκαταστάσεις. Το 2002 μας παρέδωσαν δωρεάν έναν άδειο χώρο τον οποίο εμείς εξοπλίσαμε  και μας παρέδωσαν τα κλειδιά».

«Στο δικαστήριο διατείνονται ότι μας έδωσαν οργανωμένο χώρο»

Εν συνεχεία, η εκπρόσωπος του Κωπηλατικού Ομίλου αναφέρεται στην δικαστική διαμάχη με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά: «Στο δικαστήριο διατείνονται ότι μας έδωσαν οργανωμένο χώρο. Η δική μας η θέση ωστόσο δεν λήφθηκε υπόψη και γι’ αυτό τον λόγο το δικαστήριο δεν μας δικαίωσε. Το χρέος πλέον έχει μεταβιβαστεί στην εφορία του ομίλου και έχει φτάσει στις 20.000 €. Μάλιστα, μας ζήτησαν να υπογράψουμε ένα συμφωνητικό, το οποίο έλεγε ότι θα εγκαταλείψουμε τον χώρο όποτε θέλουν εκείνοι χωρίς καμία δέσμευση αποκατάστασης . Σαφώς και αρνηθήκαμε να το κάνουμε. Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο που μας εστάλη η επιστολή έξωσης».

«Μάλιστα, υπάρχει σύμβαση μεταξύ της LAMDA Development Α.Ε. και του Ελληνικού κράτους άρθρο ΙV.2 του παραρτήματος του Ν. 4426/2016, το οποίο αναφέρει «Οι υφιστάμενες σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ/ Αγίου Κοσμά με όλες τις δραστηριότητες λειτουργίες και εγκαταστάσεις τους παραμένουν σε λειτουργία έως την , υλοποιούμενη κατά στάδια, αντικατάστασή τους , με αντίστοιχες εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής»  Επομένως, αν παραλάβει η εταιρεία άδειο τον χώρο δεν θα έχει και καμία υποχρέωση απέναντι μας», και καταλήγει.

“Αθλητισμός για τους πολλούς και όχι για τους λίγους”

Καταλήγοντας, η κα Δασκαλάκη έθιξε και το θέμα της αξίας του μαζικού αθλητισμού: «Το κράτος οφείλει να συνεισφέρει ούτως ώστε να συνεχίζει να υπάρχει αθλητισμός για όλους. Εμείς δεν είμαστε κερδοσκοπική επιχείρηση. Τόσα χρόνια λαμβάνουμε μια συνδρομή της τάξεως 15-25 ευρώ το μήνα από το κάθε παιδάκι η οποία ουσιαστικά πηγαίνει στα έξοδα συντήρησης του εξοπλισμού και στην αμοιβή του προπονητή». Θέλουμε  να  έχουν όλοι την δυνατότητα πρόσβασης στην Κωπηλασία. Στον όμιλο μας έχουμε και έναν αθλητή ο οποίος έχει εγκεφαλική παράλυση. Όταν πρωτοήρθε δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει. Όλοι όμως τον αγκαλιάσαμε, τον αντιμετώπισαν με αγάπη. Πλέον μέσα από την κοινωνική αποδοχή και την θέληση έχει εξελιχθεί στο άθλημα και νιώθει τον όμιλο σαν οικογένεια του. Ο αθλητισμός, ο υγιής αθλητισμός είναι για όλους».

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.