16/06/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Διεθνή Συνεντεύξεις - Αφιερώματα HOT

Αθλήτρια του μήνα η Μιλένα Κοντού στην Παγκόσμια Ομοσπονδία

Σπουδαία διεθνής αναγνώριση για την πρωταθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης Μιλένα Κοντού, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας την ανακήρυξε κορυφαία αθλήτρια του μήνα Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η World Rowing φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της συνέντευξη της ταλαντούχας αθλήτριας. Στον πρόλογο της συνέντευξης γίνεται αναφορά στο χρυσό Παγκόσμιο μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ το 2023, στην παρθενική της εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Ανδρών-Γυναικών που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, καθώς και στα επτά παγκόσμια ρεκόρ που έλαβε στην κλειστή κωπηλασία.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο κορυφαίος κωπηλάτης του πρώτου μήνα του 2024 είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν το 2023. Η Δήμητρα Ελένη Κοντού κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Κ23 το 2023, διαγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Σε ηλικία μόλις 18 ετών, αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών κατακτώντας ένα ασημένιο μετάλλιο, μόλις μερικά δευτερόλεπτα πίσω από το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών της Αγγλίας.

Για να αποδείξει ότι οι δεξιότητές της δεν ήταν μόνο σε ένα σκάφος, για να ολοκληρώσει μια απίστευτη χρονιά, έσπασε επτά παγκόσμια ρεκόρ στο μηχάνημα κωπηλασίας εσωτερικού χώρου.

Ωστόσο, καθώς προχωράμε στο 2024, η Κοντού έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό της…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2023 ήταν μια φοβερή χρονιά για σένα με μερικά τεράστια κατορθώματα. Έχεις κάποιο που ξεχώρισες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή η χρονιά ήταν πολύ πετυχημένη για μένα. Οι δυο επιτυχίες που έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ23  στο οποίο εγώ και η συναθλήτριά μου  (σσ Ε. Αναστασιάδου) πετύχαμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Α-Γ που ήταν το πρώτο μου στη μεγάλη κατηγορία

ΕΡ: Τι σημαίνει για σένα η κατάρριψη του Παγκοσμίου ρεκόρ στο Παγκόσμιο Κ23;

ΑΠ: Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν στο μυαλό μου πολύ καιρό. Με την συναθλήτριά μου τραβάμε μαζί από το 2022 και ξέραμε ότι μπορούμε να πάμε γρήγορα. Ασφαλώς και θέλαμε το χρυσό, ωστόσο ο βασικός μας στόχος ήταν να καταρρίψουμε το Παγκόσμιο ρεκόρ. Η προσδοκία ήταν μεγάλη και υπήρχε πίεση κυρίως γιατί το 2023 κωπηλατήσαμε με διαφορετικές βάρκες προσπαθώντας να προκριθούμε στο τέλος της σεζόν. Το Παγκόσμιο Κ23 ήταν σε ένα 10ήμερο κενό από τα βασικά μας πληρώματα. Όπως καταλαβαίνετε πετυχαίνοντας τον στόχο ένιωσα ότι αυτό είναι το αγώνισμα που μου ταιριάζει.

ΕΡ: Τελειώνοντας αυτή τη φοβερή χρονιά έσπασες 7 παγκόσμια ρεκόρ στο εργόμετρο. Πες μας περισσότερα γι’ αυτό.

ΑΠ: Μετά την τελευταία χρονιά που τυχαία έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 2000μ. έβαλα στόχο να σπάσω μερικά ακόμη πριν αλλάξω κατηγορία. Στο τέλος Δεκεμβρίου αφού ολοκλήρωσα το τελευταίο κοινόβιο ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να το πετύχω. Μου έμενε μια εβδομάδα κι έπρεπε να σπάσω ένα δυο ρεκόρ τη μέρα. Ήταν είτε τα ρεκόρ είτε η καθημερινή προπόνηση, έτσι υπήρχε μια κινητήρια δύναμη για μένα που αγαπάω το κίνητρο.

ΕΡ: Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσεις τη κωπηλασία;

ΑΠ: Όταν ήμουν 8 ετών ο αδελφός μου κωπηλατούσε. Είχα ήδη ξεκινήσει στίβο και ποδόσφαιρο αλλά ως μικρότερη αδελφή ήθελα να κάνω ότι κάνει εκείνος και έτσι ξεκίνησα. Όσο περνούσαν τα χρόνια αγάπησα το άθλημα κι έτσι έφτασα εδώ που είμαι σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής, εάν στα 15 μου μου έλεγε κάποιος ότι σε τρία χρόνια θα αγωνιζόμουν σε αυτό το επίπεδα, θα τον αποκαλούσα τρελό.

ΕΡ: Όταν δεν κάνεις κωπηλασία πως είναι η ζωή σου;

ΑΠ: Στην καθημερινότητα μου υπάρχει πάντα η κωπηλασία. Τις λίγες μέρες που δεν κωπηλατώ σκέφτομαι την κωπηλασία. Ως αθλήτρια υψηλού επιπέδου αυτές οι μέρες είναι πολύ σημαντικές για μένα από φυσικής και πνευματικής άποψης. Συνήθως μένω μέσα και χαλαρώνω. Ίσως να πάω για ένα καφέ με φίλους, τίποτα ιδιαίτερο. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου είμαι αφοσιωμένη στην κωπηλασία και ο μεγάλος μου στόχο είναι να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπότε όλα περιστρέφονται γύρω από την κωπηλασία. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται την κωπηλασία σε καθημερινή βάση για τα πάντα. Κάθε κωπηλάτης μπορεί να καταλάβει τι εννοώ.

ΕΡ: Ποιοι είναι οι επερχόμενοι στόχοι σου στην κωπηλασία;

ΑΠ: Ο βασικός μου στόχος αυτή τη χρονιά είναι να προκριθώ στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό είναι το μεγάλο όνειρο που είχα ανέκαθεν.

ΕΡ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου κωπηλατικός τόπος;

ΑΠ: Το σπίτι μου έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, αφού από εκεί ξεκίνησαν όλα, αν και το δεύτερο σπίτι μου είναι ο Σχοινιάς όπου προπονούμαι τις περισσότερες μέρες τα τελευταία χρόνια. Ο αγαπημένος μου κωπηλατικός στίβος είναι αυτός του Bled στη Σλοβενία, όπου αγωνίστηκα πέρυσι.

ΕΡ: Εάν έδινες μια συμβουλή σε ένα νέο κωπηλάτη ποια θα ήταν αυτή;

ΑΠ: Να πιστεύει στον εαυτό του και να βρίσκει τρόπους να κατακτά τους στόχους του. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει πάντα πρέπει να συγκεντρώνεται στο ταξίδι για την δική του «Ιθάκη» που θα είναι κάτι που πάντα θα θυμάται. Να μην τα παρατά ποτέ άσχετα με το τι λέει ο περίγυρος του.

ΕΡ: Ποια είναι η συμβουλή που σου έχουν δώσει και τη θυμάσαι περισσότερο;

ΑΠ: Ο προπονητής μου Αρίστος (Βογιατζής) συνηθίζει να λέει: «Βάλε το στόχο σου στον Θεό ώστε να μπορέσεις να φτάσεις όσο πιο κοντά του μπορείς. Πάντα όμως να είσαι ταπεινός σε όλη αυτή την πορεία». Αυτή την συμβουλή την έχω υιοθετήσει σε όλους τους τομείς.

ΕΡ: Υπάρχει κάποιος μέντορας ή αθλητής που να θαυμάζεις;

ΑΠ: Ξεκίνησα από το μηδέν γιατί ένας άνθρωπος πίστεψε σε μένα όταν εγώ δεν πίστευα στον εαυτό μου. Ο προπονητής του σωματείου μου Αρίστος Βογιατζής που με τη βοήθεια του δεύτερου προπονητή μου Κώστα Κωνσταντάρα με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ο Τζάνι Ποστιλιόνε είναι ο άνθρωπος που κατάλαβε ότι διαθέτω κάτι ξεχωριστό για να με κάνει μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας και έκανε ότι ήταν δυνατόν να με κρατήσει, παρά την πίεση και τα παράπονα κάποιων για το νεαρό της ηλικίας μου. Στάθηκε δίπλα σε μου κάθε στιγμή. Είμαι ευγνώμων που περιτριγυρίζομαι από τέτοιους ανθρώπους στη ζωή μου.       

Η πρότυπη συνέντευξη στο παρακάτω link:

https://worldrowing.com/2024/01/19/january-2024-dimitra-eleni-kontou/