25/03/2023
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Βούλα Σιαραφέρα: “Μια προπονήτρια με παρόν και μέλλον”

Με κίνητρο τη θέληση να προσφέρει στον όμιλο στον οποίο γαλουχήθηκε κωπηλατικά, έκλεισε η πρώτη και ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά της Βούλας Σιαραφέρα στο προπονητικό θώκο του Ναυτικού Ομίλου Καστοριάς. Με ένα άνεμο αισιοδοξίας να πνέει στον όμιλο, η άλλoτε αθλήτρια του μακεδονικού συλλόγου ευελπιστεί να φέρει ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η απόφοιτη των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει τις σκέψεις της, αλλά και τις φιλοδοξίες της για την επόμενη μέρα του ΝΟΚ.

 

Ούσα γέννημα θρέμα του ΝΟ Καστοριάς η Β. Σιαραφέρα έχει καταφέρει να προσθέσει αρκετές διακρίσεις στην αθλητική της καριέρα. Μάλιστα, αποκορύφωμα της τετραετούς θητείας της στην εθνική ομάδα ήταν η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων-Εφήβων του 2009. Στην εν λόγω διοργάνωση, η οποία έλαβε χώρα στο Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ της Γαλλίας, συμμετείχε στο διπλό σκιφ, με παρτενέρ την Αθανασία Καραμήτσιου (10η θέση).

 

” Ευαγγελία Φράγκου (αριστερά)- Ευαγγελία Αναστασιάδου (δεξιά), φωτογραφία του Ιάπωνα καλλιτέχνη Γιοσιχίρο Νομούρα

Στη χρονιά που μας πέρασε, τα καστοριανά κουπιά σημείωσαν αρκετές επιτυχίες, υπό τις οδηγίες της νεαρής προπονήτριας. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ο ΝΟΚ αναδείχθηκε 7ος στο πίνακα των μεταλλίων και 9ος στη συνολική βαθμολογία. Εκτός αυτού, οι πρωταθλητές του διέπρεψαν και εκτός ελληνικών συνόρων. Το αποκορύφωμα αυτών ήταν οι δυο μεγάλες επιτυχίες της Ευαγγελίας Αναστασιάδου. Η πολλά υποσχόμενη αθλήτρια έφερε μια 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων- Εφήβων του Τόκιο (σε διπλό σκιφ μαζί με την Ευ. Φράγκου), καθώς και ακόμη μια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Ιωαννίνων Κ23 (σε σκιφ). Στο βαλκανικό πρωτάθλημα αγωνίστηκε η ίδια καθώς και τρεις ακόμη συναθλητές της, οι οποίοι κατέκτησαν με τα πληρώματα τους 5 μετάλλια (2 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο). Τα ονόματα αυτών ήταν: Άγγελος Μιχαλόπουλος, Στέλλα Νάτσιουλα και Άρης Φωτιάδης.

«Να κάνουμε τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους»

Όπως τονίζει η Β. Σιαραφέρα για την ισχύουσα κατάσταση στις τάξεις του ΝΟΚ: «Έχω αναλάβει την ομάδα ως προπονήτρια, από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Οι αθλητές είχαν συνηθίσει κάπως διαφορετικά. Υπήρχαν άλλοι προπονητές, επομένως είχαν μάθει να δουλεύουν με διαφορετικά  δεδομένα. Ωστόσο, για να να καταφέρουμε να συνεργαστούμε έπρεπε και τα παιδιά να προσαρμοστούν στις δικές μας ανάγκες, αλλά και εμείς στις δικές τους. Το βασικό στοιχείο ώστε να επιτευχθή αυτό πιστεύω ότι ήταν να βοηθήσουμε να ανέβει η ψυχολογία τους. Με άλλα λόγια, όλη η ουσία είναι να κάνεις τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους. Συνεπώς, με τη προσπάθεια ολονών μας, αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης ξεπεράστηκαν όποια εμπόδια υπήρχαν», και προσθέτει: «Εξάλλου, όπως έχει αποδείξει το δοικητικό συμβούλιο, πάνω απ’όλα προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά».

 

 

Όσον αφορά την ιδιαίτερα ικανοποιητική πρώτη της χρονιά στο τιμόνι του ναυτικού ομίλου, η πολλά υποσχόμενη προπονήτρια επισημαίνει: «Σταδιακά καταφέραμε να επαναφέρουμε τον ιστορικό μας όμιλο στις επιτυχίες. Αυτό φάνηκε τόσο στις δυο φάσεις του πανελληνίου πρωταθλήματος, όσο και στις διεθνείς επιτυχίες των αθλητών μας. Το ότι καταφέραμε να αναδείξουμε μετά από καιρό αθλητές, οι οποίοι εκπροσώπησαν την εθνική ομάδα ήταν πολύ σημαντικό γι’εμάς. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο πιστεύω ότι κερδίσαμε».

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, η ταλαντούχα προπονήτρια συμπεραίνει: « Σε γενικές γραμμές, οι εποχές αυτές είναι αρκετά δύσκολες για τον ερασιτενικό αθλητισμό. Η οικονομική κρίση τον έχει κατακεραυνώσει. Κάπως έτσι, και στον δικό μας όμιλο τα προβλήματα οικονομικής δεν πάουν να υπάρχουν. Η πολιτεία συνεισφέρει ως ένα βαθμό, αλλά ίσως να μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω».

” Στο πλευρό της αθλήτριας της Ευαγγελίας Αναστασιάδου

«Σπανίζουν αθλήτριες σαν την Αναστασιάδου»

Έπειτα, στέκεται στην τρομερή εξέλιξη της αθλήτριας της, Ευαγγελίας Αναστασιάδου: «Την Ευαγγελία την γνωρίσω από πολύ μικρή ηλικία, διότι ήμουν κι εγώ κωπηλάτρια στον όμιλο για αρκετά χρόνια. Η αθλήτρια αυτή ξεχώριζε από μικρή. Την έβλεπα να πηγαίνει στον όμιλο καθημερινά και να προσπαθεί μονίμως για το καλύτερο. Δούλευε πολύ στη προπόνηση, με απαράμιλλο ζήλο και επιμονή. Πιστεύω ότι γι’αυτό επιβραβεύθηκαν οι κόποι της. Πέρυσι πήγε στις πρώτες προκρίσεις της εθνικής με αρκετές πιθανότητες για κάτι καλό. Όλοι στο ΝΟΚ γνωρίζαμε ότι μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα. Τόσο το Ευρωπαικό όσο και το Παγκόσμιο αποτέλεσαν πρωτόγνωρες, αλλά και πολύ σημαντικές εμπειρίες για την ίδια. Είναι πολύ προσηλωμένη στο στόχο της. Είναι μια κοπέλα με τεράστια δύναμη θέλησης. Κατε’με μπορεί να καταφέρει πάρα πολλά ακόμη. Θεωρώ ότι σπανίζουν αθλήτριες σαν εκείνη».

 

” Η Ιωάννα Φιλιοπούλου

Ακολούθως, πλέκει το εγκώμιο της στενής συνεργάτιδας της, Ιωάννας Φιλιοπούλου: «Η Ιωάννα ήταν μέλος και παλιότερου προπονητικού επιτελείου του ΝΟΚ. Είναι ένα άτομο το οποίο έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον όμιλο. Της αρέσει πολύ να βοηθάει τα παιδιά. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και προσπαθούμε από κοινού να αναπτύξουμε την καστοριανή κωπηλασία όσο περισσότερο μπορούμε».

«Απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα η Γιαζιτζίδου»

Με σκοπό να κάνει ειδική μνεία στο πρόσωπο της χάλκινη ολυμπιονίκη του Λονδίνου, Χριστίνα Γιαζιτζίδου, διατυπώνει την εξής άποψη: «Η Χριστίνα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει αναδείξει η ελληνική κωπηλασία. Κατάφερε με το σπαθί της να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του κάθε αθλητή, δηλαδή να λάβει μια ολυμπιακή διάκριση. Το όνομα της έχει γραφτεί στην ιστορία της καστοριανής και παράλληλα της ελληνικής κωπηλασίας με χρυσά γράμματα. Εκτός, αυτού ξεχωρίζει και για τον χαρακτήρας της».

 

” Μαζί με την καστοριανή ολυμπιονίκη Χριστίνα Γιαζιτζίδου

Τέλος, η πάλαι ποτέ πρωταθλήτρια του καστοριανού ομίλου δηλώνει: «Προπάντων, εύχομαι να μας φέρει το νέο έτος υγεία και όλα τα άλλα θα γίνουν. Ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο μας. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε κι άλλους κωπηλάτες, οι οποίοι θα τιμήσουν το “κορμάκι” της εθνικής. Δυστυχώς, για τους περισσότερους αθλητές είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν, παράλληλα και στο σχολείο τους, αλλά και στο πρωταθλητισμό. Παρ’όλα αυτά, προσπαθούμε με σωστό προγραμματισμό να βοηθήσουμε τα παιδιά να το καταφέρουν. Ελπίζω, μέσα από τη προσπάθεια που καταβάλλει ο κάθε κωπηλάτης μας να εκπληρώσει τους στόχους του».

 

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.