29/03/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Yποψήφια για καλύτερη νέα αθλήτρια της χρονιάς η Δαλίδου

Μια σημαντική είδηση προέκυψε τις τελευταίες ώρες, καθώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε για το βραβείο του καλύτερου νεότερου αθλητή-αθλήτριας του φετινού καλοκαιριού, ο οποίος έχει καθιερωθεί από τον σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, την υποψηφιότητα της πρωταθλήτριας του ΟΕΑ-ΝΑΒ, Σοφία Δαλίδου.

Το βραβείο Piotr Nurowski – Best Summer Young European Athlete προσφέρεται κάθε χρόνο σε ανερχόμενους αθλητές, οι οποίοι είναι έως 18 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι την φετινή χρονιά η 17χρονη πρωταθλήτρια κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια μαζί με την Στέλλα Νάτσιουλα στο διπλό σκιφ, ένα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και ένα στο αντίστοιχο Παγκόσμιο.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Μεγάλη τιμή για την οικογένεια της ελληνικής κωπηλασίας αποτελεί η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να προτείνει για το βραβείο του καλύτερου νεότερου αθλητή-αθλήτριας του φετινού καλοκαιριού που έχει θεσπίσει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών την υποψηφιότητα της δικής μας Σοφίας Δαλίδου.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς την ΕΚΟΦΝΣ η ΕΟΕ αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για την Υποψηφιότητα καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αθλητή και σχετικά με το Βραβείο Piotr Nurowski 2023, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έπειτα από αξιολόγηση πρότεινε την πρωταθλήτρια της Κωπηλασίας Σοφία Δαλίδου με πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας της».

Το ετήσιο Βραβείο PIOTR NUROWSKI 2022 -Best Summer Young European Athlete απονέμεται σε νέους ανερχόμενους Αθλητές αρκεί να μην είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών στις 31/12/2022 και που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει εξαιρετικά αθλητικά επιτεύγματα καθώς και εξαιρετική συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Η Σοφία Δαλίδου που ανήκει στον ΟΕΑΝΑ Βόλου στις 23 Σεπτεμβρίου κλείνει τα 17 της χρόνιας και φέτος μαζί με την Στέλλα Νάτσιουλα, η οποία γίνεται 18 τον Δεκέμβριο, κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο, αμφότερα έγιναν στο Βαρέζε της Ιταλίας, ενώ το χρυσό στο Παγκόσμιο συνοδεύτηκε με Παγκόσμιο ρεκόρ.

Το Βραβείο PIOTR NUROWSKI καθιερώθηκε το 2011 για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην τενίστα και προέδρου της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010. Αφορά σε δυο αθλητές-τριες ένας για τα θερινά σπορ κι ένας για τα χειμερινά και συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει ο νικητής αλλά και οι τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες που ήταν κοντά στη νίκη.

Από ελληνικής πλευράς τα προηγούμενα χρόνια είχαν βραβευτεί ο Εμμανουήλ Καραλής (στίβος) το 2016, ο Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση) το 2013 και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοϊα) 2017.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει το Νοέμβριο ενώ η απονομή τον ερχόμενο Μάϊο. Καλή επιτυχία Σοφία.