13/06/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

To μήνυμα του Γιάννη Βράμπα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΕΚΟΦΝΣ, ο πρόεδρος της Γιάννης Βράμπας στέλνει το δικό του μήνυμα για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Η Ελληνική Κωπηλασία τιμά κάθε μέρα τη Γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία και τον αθλητισμό ειδικότερα. Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Βράμπας στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρει:

“Έχοντας θεσπιστεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και την προώθηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν συνιστά μια μέρα γιορτής.

Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και δράσης για τη διαφύλαξη και την ενίσχυσή τους. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κωπηλασίας, αποφάσισε πλήρη ισότητα των δύο φύλλων στο αγωνιστικό πρόγραμμα των παγκοσμίων πρωταθλημάτων της το 2017.

Στην ΕΚΟΦΝΣ για πρώτη φορά στην ιστορία δύο γυναίκες κοσμούν με την παρουσία τους την διοίκηση μας, κατέχοντας σημαντικές θέσεις στο ΔΣ, η ταμίας κα Παγώνα Κελαΐδη (Πρόεδρος του ΝΑΟ Σούδας) και η έφορος ανάπτυξης κα Θεοδώρα Κυφωνίδου (Πρόεδρος ΝΑΟ Καλαμαριάς).

Επιπρόσθετα, στις έξι επιτροπές που έχουν συσταθεί, για να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης μας (Εκτελεστική, Ιατρική, Παράκτιας, Πειθαρχική, Τεχνική, Μεταγραφών), υπηρετούν οκτώ εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, μεταξύ των οποίων αξιόλογες πρωταθλήτριες με λαμπρή ιστορία όπως οι κα Τσιάβου, Μπισκιτζή, Κοκκίνου, Γιαννιού.

Για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον αθλητισμό μπορούν να θεσπιστούν αρκετά στοχευμένα μέτρα, όπως δημόσιες συζητήσεις, κατάρτιση, προγράμματα καθοδήγησης και πολιτικές που ενθαρρύνουν τις νέες γυναίκες να παραμείνουν στον αθλητισμό.

Ως Πρόεδρος του ΔΣ και συνεπώς συνυπεύθυνος χάραξης στρατηγικής για να θεσπιστούν πολιτικές οι οποίες να αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών και να ενθαρρύνουν μια πιο ισότιμη συμμετοχή στο άθλημά μας, θα προτείνω στο προσεχές ΔΣ την σύσταση μιας νέας επιτροπής «Ισότητας των δύο φύλλων».

Όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να εξαλείψουμε τα στερεότυπα που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν και συντηρούν στην πράξη την ανισότητα”.

*Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου ανέβασαν την γυναικεία ελληνική κωπηλασία στον «Όλυμπο» της Παγκόσμιας καταξίωσης το 2012 με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.