29/09/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Θρυλικός Στέφανος Ντούσκος!

Με μια θρυλική εμφάνιση ο Στέφανος Ντούσκος άγγιξε το τέλειο κατακτώντας την κορυφή στον τελικό σκιφ Ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Μάλιστα, το μετάλλιο του Ντούσκο αποτέλεσε το πρώτο που κατέκτησε η ελληνική αποστολή στο ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι στιγμής, καθώς και το πρώτο χρυσό στον χώρο του “κουπιού”.

Ωστόσο, με χρόνο 6:40.45 και μια ονειρεμένη κούρσα, ο Γιαννιώτης πρωταθλητής σημείωσε καινούργιο ολυμπιακό ρεκόρ καταρρίπτοντας εκείνο που κατείχε ο Νεοζηλανδός Mahe Drysdale με 6:41.34 από τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016.

Στα πρώτα μέτρα της κούρσας, το αστέρι του ΝΟΙ βρισκόταν στην 4η θέση, ωστόσο άρχισε βαθμιαία να ανεβάζει ρυθμoύς, με αποτέλεσμα να πάρει την πρωτιά στα 1000μ. Από ένα σημείο και μετά η κυριαρχία του καθιερώθηκε κερδίζοντας μέτρα από τους αντιπάλους του και οδηγόμενος εντυπωσιακά προς την κατάκτηση του ιστορικού αυτού χρυσού μεταλλίου. Πίσω του ακολούθησε ο Δανός Kjetil Borch με 06:41.66, ενώ 3ος κατετάγη ο Κροάτης Damir Martin με 06:42.58.

Όσον αφορά την Αννέτα Κυρίδου, στην παρθενική της εμφάνιση κατέλαβε την πολύ αξιόλογη 4η θέση του μικρού τελικού του σκιφ γυναικών και την 10η στη γενική βαθμολογία με 7:36.79. Με αυτήν της την επιτυχία, η θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια απέδειξε γι’ακόμη μια φορά ότι έχει τα φώτα να προσφέρει πολλά πράγματα στην ελληνική κωπηλασία.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΝΦΣ, μαζί με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Το όνομα του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έγραψε με χρυσά γράμματα το πρωί της Παρασκευής ο Στέφανος Ντούσκος. Ο 24χρονος πρωταθλητής από τα Γιάννενα έγινε ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες και μάλιστα συνοδευόμενο με Ολυμπιακό ρεκόρ και παράλληλα κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας που αγωνίζεται στο Τόκιο.

Ο προπονητής του Στέφανου, Τζάνι Ποστιλιόνε, είπε μετά την κούρσα ότι: «η Βίβλος λέει πάντα την αλήθεια. Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ, μόνο που ο Στέφανος νίκησε πολλούς Γολιάθ στον τελικό του σκιφ» και είχε δίκιο, αφού ο Γιαννιώτης πρωταθλητής αντιμετώπισε στον μεγάλο τελικό τρεις ολυμπιονίκες και κατάφερε να τους κάνει στο τέλος με την κούρσα του και τη νίκη του να τον αποθεώσουν και να τον χειροκροτήσουν. Ήταν μια κούρσα πραγματικά για σεμινάριο αφού ο Έλληνας κωπηλάτης ξεκίνησε πολύ συντηρητικά όσο όμως προχωρούσε και ένιωθε αυτοπεποίθηση ανέβαζε την απόδοσή του. Έτσι από την 4η θέση στα 1500 ανέβηκε πέρασε μπροστά καταφέρνοντας να παραμείνει με ένα εξαιρετικό ρυθμό στη κορυφή ως τον τερματισμό πανηγυρίζοντας έξαλα τη κατάκτηση της 1ης θέση σε χρόνο 6:40.45 που είναι νέο ρεκόρ αγώνων διαγράφοντας το 6:41.34 που είχε πετύχει το 2016 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ο Νεοζηλανδός Ολυμπιονίκης Μάχε Ντριζντέιλ.

«Δεν το περίμενα ούτε εγώ»

«Ούτε εγώ περίμενα κάτι τέτοιο. Ήταν η καλύτερη κούρσα, με βοήθησε πολύ ο καιρός, ένιωθα πάρα πολύ καλά. Ο προπονητής μου μου είπε να ακολουθήσω τους προπορευόμενους και να είμαι στα μετάλλια, να είμαι στους πρώτους τρεις. Επομένως, στα 750μ. έκανα μια αλλαγή ρυθμού, δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Ήθελα πάρα πολύ ναι είμαι στα μετάλλια Στα τελευταία 500μ. έλεγα θα κάνω φίνις δε θα με δούν. Έλεγα στον εαυτό μου “σε παρακαλώ κράτα λίγο ακόμα”. Κράτησα, κράτησα, είδα ότι ανεβάζουν ρυθμό οι άλλοι και ανέβασα κι εγώ. Δεν πίστευα ότι θα αντέξω μέχρι το τέλος, αλλά στα τελευταία 100μ. είπα: “δεν το χάνω”».

Και δεν το έχασε, λίγο μετά στο βάθρο των απονομών παρέλαβε από τον πρόεδρο της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ το χρυσό ΔΙΚΟ ΤΟΥ μετάλλιο, το φόρεσε μόνος στο στήθος του όπως προτάσσουν τα μέτρα ασφάλεια και άκουσε με συγκίνηση τον Εθνικό μας ύμνο, βλέποντας την γαλανόλευκη να κυματίζει στο ψηλότερο ιστό.

Μόλις είχε γραφτεί στην ιστορία. Το πρόσωπό του έλαμπε και οι συναθλητές του, καθώς και τα μέλη της ΕΟΕ που είχαν βρεθεί στο κωπηλατοδρόμιο τον αποθέωναν, ανάμεσά του και ο άνθρωπος στον οποίο αφιέρωσε την επιτυχία, ο προπονητής του Τζάνι Ποστιλιόνε, που λίγο μετά μιλώντας στον Τύπο χαρακτήρισε εκπληκτική την επιτυχία του Στέφανου Ντούσκου και την κατάκτηση του χρυσού που περίμενε η Ελλάδα από τους Ολυμπιακούς του 2008. «Από το 2016 ξεκίνησα ουσιαστικά με έναν αθλητή τον Ντούσκο ένα νέο κύκλο. Όχι εύκολο. Πολλοί προπονητές από την Ελλάδα ήρθαν μαζί μας αλλά δραπέτευσαν από το Σχοινιά. Δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα, ενώ στα σωματεία έχουν συνηθίσει αλλιώς. Δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που κάνουμε στην Εθνική ομάδα είναι στο επίπεδο των Ολυμπιακών αγώνων. Όλη μας η ζωή είναι αφιερωμένη στην κωπηλασία, δεν έχουμε σπίτια, δεν έχουμε παιδιά και αυτό είναι το βραβείο για αυτή τη σκληρή δουλειά.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν λεφτά για τους προπονητές, ακόμα χειρότερα για τους αθλητές. Βλέποντας την κούρσα του στον ημιτελικό περιμέναμε κάτι πολύ καλό. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ένας αθλητής νορμάλ σαν το Στέφανο αν και χωρίς τα προσόντα των ξένων, χτίστηκε ολοκληρωτικά με το πρόγραμμά μου, με την φιλοσοφία μου με την τεχνική μου και αγωνίστηκε σαν τον Δαβιδ εναντίων του Γολιάθ όχι ένα Γολιάθ, πολλούς και τους κέρδισε. Η Βίβλος λέει πάντα το σωστό.

Η απάντηση στους επικριτές μου

Τα συναισθήματα μου είναι αυτά του πατέρα προς το παιδί του. Ο Στέφανος είναι ένα παιδί για μένα. Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει ένας άλλος άνθρωπος. Για τρία χρόνια χτιζόταν και μέσα από τα λάθη του ένας νέος Στέφανος. Όταν έφευγε για την κούρσα του είπα φεύγει ο Στέφανος ο γνωστός, θα γυρίσεις ως ένας άλλος Στέφανος».

Εκεί παρενέβη ο Στέφανος με το μετάλλιο και δείχνοντάς του το είπε: «αυτό είναι για τον προπονητή μου», ενώ λίγο μετά τον αποκαλούσε αθλητικό του πατέρα.

Καταλήγοντας ο Τζάνι Ποστιλιόνε τόνισε «Αυτή είναι η απάντηση σε αυτούς που έλεγαν ότι είμαι ανίκανος, ότι δεν έχω αισθήματα και δεν ξέρω τι κάνω. Ξέρω τι κάνω λοιπόν… χρυσό».

Συγχαρητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

Λίγες ώρες μετά με tweet τους, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πολλά ακόμα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου αλλά και αρχηγοί Κομμάτων έστελναν τα συγχαρητήριά τους στον Στέφανο Ντούσκο.

Στη 4η θέση του μικρού τελικού η Αννέτα Κυρίδου

Πριν τον μεγάλο τελικό η Αννέτα Κυρίδου στον μικρό τελικό του σκιφ γυναικών τερμάτισε στην 4η θέση καταλαμβάνοντας την πολύ τιμητική 10η θέση στο σύνολο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ταξίδι για κάθε αθλητή να φτάσει στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι δύσκολο. Ο δικός μου ο δρόμος ήταν αρκετά δύσκολος, είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, καθώς βρίσκομαι στις 10 καλύτερες σκιφίστριες του κόσμου. Πίστευα ότι μπορούσα να καταφέρω κάτι παραπάνω. Δεν είχα την απόδοση που ήθελα να έχω, αλλά όσοι γνωρίζουν από αθλητισμό ξέρουν ότι πίσω από την αποδόση υπάρχει ένα τεράστιο μπακράουντ και πολλοί παράγοντες μπορεί να παίξουν ρόλο. Πλέον συνεχίζουμε για το 2024 έχουμε, άλλα τρια χρόνια για το Παρίσι. Άκουσα από κάποιους ανθρώπους ότι την άφησα την κούρσα, ότι δεν προσπάθησα μέχρι το τέλος. Θέλω να πω ότι τράβηξα μέχρι και την τελευταία κουπιά, για την Ελλάδα, έκανα το καλύτερο που μπορούσα, έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό μέχρι το τέλος.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους ανθρώπους που ήταν διπλα μου, τους χορηγούς μου, τους κοντινούς μου φίλους, την οικογένειά μου, όλους τους ανθρώπους που ξαγρύπνησαν μαζί μας και όλους τους αθλητές της κωπηλασίας. Παρόλο που δεν είναι ένα τόσο γνωστό άθλημα είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα κι όπως είδαμε μπορεί να φέρει επιτυχίες στην Ελλάδα».

Η ελληνική κωπηλατική ομάδα επιστρέφει από το Τόκιο στην Αθήνα την Δευτέρα το βράδυ στις 22:00.