28/09/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Τέσσερις μεγάλοι τελικοί για την εθνική στο Πόζναν

Με σπουδαίες εμφανίσεις από τους Έλληνες διεθνείς, οι οποίες απέφεραν τέσσερις προκρίσεις σε μεγάλους τελικούς ολοκληρώθηκε η 2η ημέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών του Πόζναν της Πολωνίας.

Αναλυτικότερα, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου (σκιφ ελ. βαρών των ανδρών), η Αννέτα Κυρίδου (σκιφ γυναικών), ο Στέφανος Ντούσκος (σκιφ ανδρών), καθώς και το δίδυμο των Μαρία Κυρίδου-Χριστίνα Μπούρμπου (δίκωπος γυναικών) θα δώσουν αύριο τη μάχη τους για μια θέση στο βάθρο.

Απεναντίας, η δίκωπος των ανδρών η οποία αποτελείται από το Γιάννη Καλανδαρίδη και το Θανάση Παλαιοπάνο, αλλά και τα κορίτσια του διπλού σκιφ ελ. βαρών θα αγωνιστούν στο Β’ τελικό των αγωνισμάτων τους.

Ο Γιάννης Καλανδαρίδης και ο Θανάσης Παλαιοπάνος το πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Οι Έλληνες πρωταθλητές κατέλαβαν την 6η θέση  του πρώτου από τους δυο ημιτελικούς του αγωνίσματος τους, κάνοντας χρόνο 6:54:570.

Το ελληνικό δίδυμο έβαλε τα δυνατά του, παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να τερματίσει στη πρώτη προνομιούχα τριάδα. Αντιθέτως, την είσοδο τους στα έξι καλύτερα πληρώματα της Ευρώπης σφράγισαν οι Κροάτες Sinkovic Martin και Sinkovic Valent (με 6:31:22), οι Ιταλοί Matteo Lodo και Giuseppe Vicino (με 6:34:64) και οι Δανοί Frederic Vystavel και Joachim Sutton (6:37:31). Οι δυο αθλητές της γαλανόλευκης θα αγωνιστούν στον Β’ τελικό της Κυριακής.

Ακόμη μια επιτυχία ήρθε για “τα ελληνικά κουπιά”, με τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου να  κατοχυρώνει την συμμετοχή του στον αυριανό τελικό του σκιφ ελ. βαρών των ανδρών. Ο 21χρονος πρωταθλητής ολοκλήρωσε 3ος την κούρσα της πρώτης ημιτελικής σειράς, διανύοντας χρόνο 07:05.57.

Ο χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης στη κατηγορία των Κ23, πραγματοποίησε εξαιρετική κούρσα, βρισκόμενος από το πρώτο 1000άρι και μετά σε τροχιά πρόκρισης. Την 1η θέση κατέλαβε ο Νορβηγός Brun Kristoffer (με 7:00.37), ενώ δεύτερος τερμάτισε ο εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης Peter Galambos (με 7:01.99).

Αν και ξετύλιξαν το πλούσιο ταλέντο τους, οι Ζωή Φίτσιου και Ευαγγελία Αναστασιάδου δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ ελ. βαρών των γυναικών. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες κατέλαβαν την 4η θέση της πρώτης ημιτελικής σειράς του αγωνίσματος τους, με χρόνο 7.09.39.

Μέχρι τα μισά της αναμέτρησης τα κορίτσια της εθνικής βρίσκονταν αρκετά κοντά στις 3ες Γαλλίδες, Laura Tarantola και Claire Bove. Όμως, από ένα σημείο και μετά το γαλλικό σκάφος ανέπτυξε μεγάλη διαφορά. Την πρόκριση στο μεγάλο τελικό πήραν οι Ολλανδές Marieke Keijser και Ilse Paulis (6:57:07),οι Ρουμάνες Ionela-Livia Cozmiuc και Gianina-Elena Beleaga, καθώς και οι προαναφερθείσες γαλλίδες (με7:00:10).  Τα κορίτσια της γαλανόλευκης θα αγωνιστούν στον αυριανό Β’ τελικό.

Πιάνοντας ιδιαίτερα καλή απόδοση, η Αννέτα Κυρίδου τερμάτισε στη 2η θέση του πρώτου ημιτελικού γύρου του σκιφ γυναικών, με χρόνο 07:33.93. Με αυτό της το αποτέλεσμα, η δις χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης στη κατηγορία των Κ23 έλαβε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής.

Στο πρώτο 500άρι η θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια βρέθηκε στη τελευταία θέση. Εν τω μεταξύ, στη πορεία έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και μπόρεσε να ανακάμψει. Φτάνοντας στα μισά της κούρσας ανέβηκε στη 5η θέση, ενώ στα 1.500 πήγε στη 4η. Εν τέλει, η κωπηλάτρια του ΝΟΘ τερμάτισε 2η κάνοντας χρόνο 7:33.93, με μικρή διαφορά από την 1η του αγώνα, την Γερμανίδα Greiten Pia (7:33.78). Μια θέση στον τελικό κέρδισε και η 3η του ημιτελικού, η Ελβετή Jeannine Gmelin (με χρόνο 7:34:63).

Με ακόμη μια πρόκριση σε μεγάλο τελικό έκλεισε το ωρολόγιο πρόγραμμα της δεύτερης μέρας για την εθνική μας ομάδα. Η επιτυχία αυτή προήλθε από τον Στέφανο Ντούσκο, ο οποίος τερμάτισε 2ος στη δεύτερη ημιτελική σειρά του σκιφ ανδρών, διαγράφοντας χρόνο 6:47:65.

Η εκκίνηση του Έλληνα αθλητή δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς στα πρώτα 500μ. βρισκόταν στη 5η θέση. Ωστόσο, στη πορεία κατέβαλε σκληρή προσπάθεια και κατόρθωσε να ανατρέψει την κατάσταση. Ο μόνος σκιφίστας που τερμάτισε μπροστά από τον Έλληνα Ολυμπιονίκη ήταν ο Sverri Nielsen, ο οποίος έκανε χρόνο 6:45:92.