Τέσσερα μετάλλια για τα “ελληνικά κουπιά” στο Ευρωπαϊκό

Με σπουδαίες εμφανίσεις, τα “ελληνικά κουπιά” κατόρθωσαν να κατακτήσουν την πέμπτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών πρωτάθλημα του Μονάχου της Γερμανίας, με την συγκομιδή της να αποτελείται από τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων 1 χρυσό και 3 ασημένια. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά το 2011 και το Ευρωπαϊκό του Πλόβντιβ της Βουλγαρίας που η εθνική ομάδα αγγίζει αυτό τον αριθμό των μεταλλίων. Πλέον μετράει συνολικά 34 στη συγκεκριμένη διοργάνωση, έχοντας 21 χρυσά, 10 ασημένια και 3 χάλκινα.

Αρχικά, η ελληνική σημαία υψώθηκε στον υψηλότερο ιστό χάρις τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Ο πρωταθλητής του ΕΝΟΑ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του σκφ ελ. βαρών των ανδρών με χρόνο 7:21.84. Πίσω του ακολούθησε ο Ιταλός Σοάρες με 7:24.21, ενώ 3ος βγήκε ο Ελβετός Στρούζινα με 7:31.23. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα του Έλληνα κωπηλάτη που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών.

Σε μια συναρπαστική κούρσα με εκπληκτικό τερματισμό, η Ζωή Φίτσιου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ελ. βαρών των γυναικων, διαγράφοντας χρόνο 8:09.21. Παράλληλα, η Ρουμάνα Κοζμιουκ κατέκτησε το χρυσό με 8:04.41, ενώ η Ολλανδέζα Βέλντουις το χάλκινο με 8:10.20. Το πρώτο της μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικων κατακτά η Ζωή Φίτσιου.

Σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό τελικό διπλό σκιφ των ανδρών, ο Γιάννης Καλανδαρίδης και ο Θανάσης Παλαιοπάνος κατέκτησαν την 5η θέση, κάνοντας χρόνο 6:53.39 Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν τα αδέλφια Σίνκοβιτς από την Κροατία με 6:35.93. Με αυτήν τους τη διάκριση έχουν πλέον 36 χρυσα μετάλλια στην καριέρα σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ανεπανάληπτη επιτυχία από την Ευαγγελία Αναστασιάδου, η οποία με ένα εξαιρετικό δεύτερο χιλιάρι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ γυναικών, με χρόνο 8:08.20. Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο της Καστοριανής πρωταθλήτριας στη μεγάλη κατηγορία. Το χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε η Ολλανδέζα Φλοριν κάνοντας χρόνο 8:01.43 και το χάλκινο η Γερμανίδα Φοστερ με 8:09.86. Η Ελληνίδα αθλήτρια που στις 30 Ιουλίου αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη κατηγορία Κ23 στο Βαρεζε, κατάφερε να φέρει ακόμη μια σπουδαία διάκριση, ούσα μια κατηγορία ελαφρύτερη και μικρότερη από τις αντιπάλους της.

Με μια φανταστική εμφάνιση σαν αυτές που συνηθίζει, ο Στεφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ανδρών με χρόνο 7:15.01. Ωστόσο, έχασε την 1η θέση από τον Ολλανδό Τβέλαρ (έκανε 7:14.72) στη κόψη του ξυραφιού. Από την άλλη, ο Βούλγαρος Βασίλεφ βγήκε 3ος με 7:16.37. Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο του Έλληνα ολυμπιονική σε Ευρωπαϊκό Ανδρών-Γυναικών.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Μετά από ένα χρόνο “ανομβρίας” η Ελλάδα επιστρέφει στον πίνακα των μεταλλίων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο.

Τα γαλανόλευκα κουπιά κατέκτησαν στο Μόναχο 4 μετάλλια εκ των οποίων 1 χρυσό και 3 ασημένια καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο σχετικό πίνακα ανάμεσα σε 33 χώρες που πήραν μέρος στη διοργάνωση. Πλέον η Ελλάδα μετράει 34 μετάλλια στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Α-Γ φτάνοντας τα 21 χρυσά, τα 10 ασημένια ενώ παραμένει με τα 3 χάλκινα.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων από το 2011 και μετά όταν η Ελλάδα είχε κατακτήσει στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας πάλι τέσσερα μετάλλια, τρία χρυσά κι ένα ασημένιο. Μάλιστα και τα τέσσερα μετάλλια που κατέκτησε ήρθαν από αθλητές που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στην συγκεκριμένη διοργάνωση από τότε που ξεκίνησαν να τραβάνε κουπί.

Ο Εθνικός ύμνος ακούστηκε στο ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Μονάχου στον πρώτο τελικό της τελευταίας ημέρας προς τιμήν του Αντώνη Παπακωνσταντίνου. Ο 23χρονος πρωταθλητής Ευρώπης πέρυσι στο Κ23 τερμάτισε πρώτος στον τελικό του σκιφ ελ βαρών με 7:24.21 αν και ξεκίνησε 3ος τον αγώνα αφήνοντας 2ο τον Ιταλό Σοάρες (7:24.21) και 3ο τον Ελβετό Στρούζινα (7:31.23).«Ήμουν λίγο αγχωμένος πριν τον τελικό γιατί είμασταν όλοι πολύ κοντά στα ημιτελικά αλλά ένιωθα χαρούμενος που είχα νικήσει. Μετά τον προκριματικό σκέφτηκα ότι μπορώ να νικήσω αλλά στον αγώνα όλα μπορεί αν συμβούν. Αυτό το είχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Στη συνέχεια όλα εξελίχθηκαν πιο εύκολα και το μόνο που ήθελα ήταν να είμαι μπροστά σε όλη την κούρσα του τελικού» είπε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου λίγο μετά τον τερματισμό του.

Σε μια συγκλονιστική κούρσα η Ζωή Φίτσιου με ένα φοβερό τερματισμό κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ Ελ βαρών γυναικών με χρόνο 8:09.21.Η Θεσσαλονικιά κωπηλάτρια βρέθηκε ακόμη και στη 4η θέση στα 1000μ. αλλά στη συνέχεια ανέβασε την απόδοσή της και πήρε το ασημένιο. Το χρυσό πήρε η Ρουμάνα Κοζμιουκ με 8:04.41 και το χάλκινο η Ολλανδέζα Βελντουις με 8:10.20.

Μοναδική Ευαγγελία Αναστασιάδου με ένα φοβερό δεύτερο χιλιάρι πήρε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του σκιφ γυναικών με χρόνο 8:08.20 που είναι το πρώτο της στην μεγάλη κατηγορία αφήνοντας εκτός βάθρου την σπουδαία Αυστριακή Μαγκνταλενα Λομπνιγκ που τερμάτισε 4η (8:08.20). Νικήτρια η Ολλανδέζα Φλοριν(8:01.43) ενώ το χάλκινο πάνω στο τερματισμό κέρδισε η Γερμανίδα Φοστερ (8:09.86) Η Ευαγγελία ανεβαίνει ξανά στο βάθρο μέσα σε δυο εβδομάδες αφού στις 30 Ιουλίου αναδείχθηκε Παγκόσμια πρωταθλήτρια στη κατηγορία Κ23 στο Βαρέζε.

Σε μια από τις πιο συναρπαστικές κούρσες των τελευταίων χρόνων ο Στεφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πέφτοντας στον τερματισμό σχεδόν ταυτόχρονα με τον Ολλανδό Τβελαρ που πήρε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 7:14.72 ενώ ο χρόνος του Έλληνα Ολυμπιονίκη ήταν 7:15.01 Στην 3η θέση τερμάτισε ο Βούλγαρος Βασίλεφ με 7:16.37. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής ξεκίνησε πολύ δυνατά και κατάφερε να οδηγήσει την κούρσα μέχρι τα μισά . Εκεί ανέβηκε ο Γερμανός Ζίντλερ ο οποίος δέχθηκε την επίθεση του Ολλανδού τελικού νικητή αλλά και του Στέφανου στα τελευταία μέτρα μη μπορώντας να ακολουθεί και να μείνει τελικά 4ος. Ο Έλληνας κωπηλάτης πάλεψε με τον Τβέλαρ και για λίγα εκατοστά έχασε το χρυσό αλλά επέστρεψε δυναμικά μετά από ένα χρόνο. Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου σε Ευρωπαϊκό Α-Γ.

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τελικό στο διπλό σκιφ των ανδρών οι Γιάννης Καλανδαριδης-Θανάσης Παλαιοπάνος πήραν την 5η θέση τερματίζοντας σε 6:53.39 Την πρώτη θέση πήραν τα αδέλφια Σινκοβιτς από την Κροατία με 6:35.93 φτάνοντας τα 36 Χρυσά μετάλλια στην καριέρα τους σε μεγάλες διοργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθές στον τελικό της δικώπου γυναικών οι Χριστίνα Μπούρμπου-Ευαγγελία Φράγκου πάλεψαν απέναντι σε μεγαλύτερες σε ηλικία αντιπάλους και πήραν την 6η θέση.
Έτσι η Εθνική ομάδα επιστρέφει σήμερα (Κυριακή) το βράδυ (22:45 από το Μόναχο) στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές της 4 μετάλλια και 6 συμμετοχές (όσα ήταν και τα πληρώματα μας) σε τελικούς.