24/03/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Τα φαβορί στους Εφήβους και τις Νεάνιδες…

Η 1η Ρεγκάτα Αξιολόγησης ξεκινά αύριο το πρωί στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή (22-23/2), προκειμένου να επιλεχθούν οι αθλητές που θα στελεχώσουν τα πληρώματα της εθνικής ομάδας στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της σεζόν που ξεκινά στα τέλη του Απρίλη. Σας παρουσιάζουμε τους αθλητές και τις αθλήτριες της κατηγορίας εφήβων/νεανίδων  που θα αγωνιστούν, διεκδικώντας με αξιώσεις την ενσωμάτωση τους στο προπονητικό κοινόβιο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Να επισημάνουμε ότι τα προσφερόμενα αγωνίσματα είναι το μονό σκιφ (1x) και η δίκωπος (2-) -σε πρώτο, τουλάχιστον, χρόνο.

Έχοντας στα χέρια μας  τα αποτελέσματα των τελευταίων εργομετρικών τεστ (18-23 Ιανουαρίου), τα οποία οι ομοσπονδιακοί προπονητές έχουν διαμορφώσει για τους κωπηλάτες, που επιθυμούν να φορέσουν το κορμάκι με το εθνόσημο σε διεθνείς διοργανώσεις, ξεχωρίζουμε -σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στο τεστ- τους κορυφαίους εφήβους και νεάνιδες, καθώς αυτοί είναι που αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής κωπηλασίας.

Αναφορικά με την δομή των συγκεκριμένων τεστ να πούμε πως όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες, πριν καθίσουν στα εργόμετρα, τρέχουν πέντε χιλιόμετρα και στη συνέχεια αφού μεσολαβήσει αποθεραπεία μιας ώρας από την μέγιστη προσπάθεια στο τρέξιμο, οι έφηβοι δοκιμάζονται στο εργόμετρο σε δυο σετ των 4350 μέτρων (μέγιστη προσπάθεια, 5′ διάλειμμα), ενώ οι νεάνιδες σε δυο σετ των 3800.

Πριν περάσουμε στην παρουσίαση των αθλητών να τονίσουμε πως τα τεστ, για να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το τεχνικό επιτελείο της εθνικής ομάδας, πρέπει να διεξάγονται παρουσία ενός εκ των εθνικών προπονητών. Κι εμείς φυσικά επιλέξαμε χρόνους, που έγιναν υπό αυτόν, ακριβώς, τον όρο.

ΕΦΗΒΟΙ

Σύμφωνα -λοιπόν- με τα εργομετρικά τεστ του Ιανουαρίου, με προβάδισμα στις αυριανές κούρσες φαίνεται να ξεκινούν 6 αθλητές -μαζί με το πλήρωμα τους εφ’ όσον αγωνίζονται στη δίκωπο.

Αρχικά με βάση τις επιδόσεις του στο τεστ, ξεχωρίζει ο διακριθείς πέρυσι στην τετράκωπο των εφήβων, αθλητής του ΕΝΟΑ Λεωνίδας Τζουμέζης ( αγωνιζόμενος με παρτενέρ τον Σταύρο Συμεωνίδη), που κατέγραψε 1:43,7/500m γύρισμα κατά μέσο όρο στα δυο set.

Επίσης πολύ δυνατός φάνηκε κι ο ανιψιός του ολυμπιονίκη στη βαριά τετράκωπο Γιάννη Χρήστου, Κωστής Χρήστου, ο οποίος έχει ήδη κληθεί σε κοινόβιο. Ο Κωστής, αθλητής φυσικά του ΝΟ Καστοριάς, τράβηξε κι αυτός στο 1:43,8/500m.

Ακόμη ξεχώρισε ο αθλητής του Σίμου Σάμιου στον ΟΕΑ-ΝΑΒ, Γιώργος Παπαδόπουλος (θα τρέξει με “ταίρι” τον Αδάμ Παναγιώτη) με επίσης εξαιρετική απόδοση στο 1:44,2/500m.

Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του Δημήτρη Στασινού(1x) του Ομίλου Ερετών με αδιάλειπτη παρουσία τα τελευταία τρία καλοκαίρια στις τάξεις της εθνικής, ενώ άξια λόγου είναι και η συμμετοχή του Παύλου Φαΐτα του ΝΟΙ. Ένας αθλητής, ο οποίος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πρόκρισης.

Τέλος, θέση στα επερχόμενα κοινόβια εκτιμούμε ότι θα διεκδικήσει και ο γεννηθείς το 2004 Βαγγέλης Κολέλης (αγωνιζόμενος με τον Κολέτση στη δίκωπο) του ΔΝΟ Ηγουμενίτσας.

ΝΕΑΝΙΔΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις Νεάνιδες την προσοχή του κωπηλατικου κόσμου, που θα δώσει αύριο το «παρών» στο Σχινιά, πρόκειται να συγκεντρώσει η Βαγγελιώ Φράγκου από τον Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών. Η Βαγγελιώ έτρεξε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο των Νεανίδων, αν και ανήκε στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία, αυτή των Κορασίδων. Η αθλήτρια του Σπύρου Ασπρογέρακα ολοκλήρωσε το εργομετρικό με εντυπωσιακό γύρισμα στο 1:56,6/500m.

Ανταγωνιστική αναμένεται να είναι και η Αγγελική Αραμπατζή από τον ΟΕΑ-ΝΑΒ, η οποία το Σεπτέμβρη ανέβηκε στο δεύτερο υψηλότερο σκαλί του βάθρου με το ελαφρύ τετραπλό (BLW4x) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 των Ιωαννίνων, ενώ στα τεστ του Ιανουαρίου τράβηξε στο 1:56,9/500m.

Αν και με όχι την καλύτερη δυνατή απόδοση στο εργόμετρο (1:57,4/500m), για τα δεδομένα της, η Ισμήνη Νόνη του ΝΟΒΑ, περιμένουμε ότι στη βάρκα θα πάρει το αίμα της πίσω, παλεύοντας για την πρώτη θέση στις Νεάνιδες και συναγωνιζόμενη επί ίσοις όροις τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες συναθλήτριές της για μια θέση στα πληρώματα της ομάδας των Κ23.

Επιπλέον, για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα έχει έρθει στο Σχινιά και η Μυτιληνιά Ελένη Λεβεντέλλη, αθλήτρια του ΝΟΜ, η οποία παρ’ όλο που είναι κορασίδα κατέγραψε την τέταρτη κορυφαία επίδοση στα εργόμετρα (1:57,6/500m), ενώ παράλληλα μην ξεχνάμε πως στο τελευταίο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κατέλαβε εμφατικά την πρώτη θέση στο αγώνισμα του μονού σκιφ (1x) της κατηγορίας της.

Καταλήγοντας, αξιόμαχη μέσα στον κωπηλατικό στίβο περιμένουμε να εμφανιστεί και η Ελένη Χαραλαμπίδου του ΝΟΘ, αφού στο εργόμετρο έπιασε κι εκείνη μέσο γύρισμα στο 1:57,6/500m.  Η νεαρή αθλήτρια θα αγωνιστεί στη δίκωπο με τη συναθλήτρια της, Παρθένα Παπατέρπου.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλους τους αθλητές που θα αγωνιστούν αύριο και αναμένουμε και ευχάριστες εκπλήξεις από αθλητές που δεν συμπεριελήφθησαν στο άρθρο!

 

Επιμέλεια: Κατσαρέας Κώστας