Τα αποτελέσματα του 1ου Διεθνούς Αγώνα Αξιολόγησης

Με κύριο χαρακτηριστικό τον έντονο συναγωνισμό και τον μεγάλο αριθμο συμμετοχής, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ο 1ος Διεθνής Αγώνας Αξιολόγησης. Στον απόηχο των αξιολογήσεων, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζάνι Ποστιλιόνε παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Μεγάλη συμμετοχή, έντονος συναγωνισμός και πολύ καλές επιδόσεις ήταν τα συστατικά του 1ου Διεθνούς Αγώνα Αξιολόγησης που έγινε στο Σχοινιά το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα του οποίου μπορείτε να τα βρείτε για το Σάββατο ΕΔΩ και για την Κυριακή ΕΔΩ.

Αντίστοιχα συμπεράσματα έβγαλε και ο Τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζάνι Ποστιλιόνε που μαζί με τους συνεργάτες του είχαν την αγωνιστική επιμέλεια της διοργάνωσης.

Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε μίλησε στην ιστοσελίδα της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για το πρώτο αυτό δείγμα της χρονιάς και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τους αθλητές που πήραν μέρος χαρακτηρίζοντάς τους «πολεμιστές». Μίλησε για την επανεκκίνηση του Στέφανου Ντούσκου μετά το χρυσό στο Τόκιο, για τους φετινούς στόχους των εθνικών ομάδων και για την συνεργασία του με τους σωματειακούς προπονητές.

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

Στον 1ο Αγώνα Αξιολόγησης είδα πολύ μεγάλη συμμετοχή που δείχνει ότι ο ενθουσιασμός στο άθλημα είναι πολύ μεγάλος. Οι αθλητές ονειρεύονται ότι μπορούν να πετύχουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κατάφερε ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τη νέα εποχή της κωπηλασίας στην Ελλάδα όπως έκανε ο Βασίλης Πολύμερος το 2004 με το χάλκινο, ενώ το χρυσό έφερε τεράστιο ενθουσιασμό.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω καλά παιδιά να προσπαθούν σωστά. Ξέρω επίσης ότι πολλά σωματεία ακολουθούν τα προπονητικά προγράμματά μας. Είνα πολύ σημαντική να καταλαβαίνουν την τεχνική επειδή είναι νέοι. Αυτό που μου αρέσει πάντως πολύ είναι ότι διαθέτουν πνεύμα νικητή. Αυτά τα παιδιά είναι «πολεμιστές». Ίσως επειδή θέλουν να πετύχουν πολλά στο μέλλον, βλέπουν το μέλλον τους ως σπουδαίοι πρωταθλητές.

Για το φετινό αγωνιστικό κομμάτι νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε καλές εμφανίσεις με τις ομάδες κάτω των 23 και εφήβων προς τα τέλη Ιουλίου. Διαπίστωσα στον 1ο Αγώνα Αξιολόγησης ότι έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεαρών αθλητών κι αθλητριών. Στην κατηγορία Κ23 είδα κάποια αρκετά καλά πληρώματα. Στη προετοιαμσία μας για το Ευρωπαϊκό του Μονάχου ίσως χρησιμοποιήσουμε μαζί αθλητές από την Κ23 και την Εφήβων. Ασφαλώς ο Στέφανος Ντούσκος θα είναι εκεί.

Θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο Στέφανος

Θέλω να αναφέρω κάτι σχετικά με τον Στέφανο. Μετά το χρυσό νιώθει πάρα πολύ υπεύθυνος. Αυτή είναι μια κατάσταση που βιώνει όποιος έχει ζήσει μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Θα πρέπει να παραμείνει ήρεμος και να καταλάβει ότι μετά τους Ολυμπιακούς όλοι ξεκινούν από την αρχή όπως κι εκείνος. Θα πρέπει να σκέφτεται όπως ήταν τέσσερα χρόνια πριν και θα πρέπει να παλέψει για να πάρει ακόμα μια καλή θέση. Ο Στέφανος είναι πολύ σοβαρός, συνεπώς θεωρώ ότι θα προετοιμαστεί καλά. Ασφαλώς μπορεί να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο, σίγουρα θα βρεθεί στον τελικό. Έχει το στιλ και τη νοοτροπία να το πετύχει.

Το μετάλλιο του Στέφανου άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας αλλά συνεχίζουμε

Θεωρώ ότι αυτό το ιστορικό μετάλλιο άλλαξε την εικόνα της ελληνικής κωπηλασίας στο διεθνές κωπηλατικό στερέωμα. Για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν στον πίνακα των μεταλλίων πάνω από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, κανένας δεν τα κατάφερε όπως εμείς στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ήταν πολύ δύσκολοι αγώνες. Δεν κατακτήσαμε απλά ένα χρυσό μετάλλιο αλλά το κερδίσαμε με Ολυμπιακό ρεκόρ. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Μάλιστα κατέρριψε και το ρεκόρ του Ντρέιζντεν. Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι. Η εικόνα μας είναι σαφώς διαφορετική αλλά. Η εικόνα μιας χώρας ωστόσο δεν είναι μόνο ένα μετάλλιο, είναι περισσότερα μετάλλια, περισσότερα πληρώματα σε τελικούς. Επομένως, δουλεύουμε για να τα πετύχουμε αυτά. Σίγουρα έχουμε «μείνει» στα δυο πληρώματα σε τελικούς. Αλλά φανταστείτε ότι συνεχίζουμε έτσι. Η Ελλάδα έχει πάντα δυο πληρώματα σε τελικούς Ολυμπιακών αγώνων από το 2008 ως το 2021. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Μάλιστα, πάντα συνοδεύεται με μετάλλιο, εκτός από το Ριο.

Το βλέμμα μας στο Παρίσι αλλά και στο Λος Αντζελες

Ξεκινήσαμε αρκετά καλά τη σεζόν. Όπως ισχύει στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστους αθλητές στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών και όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούμε αρκετά παιδιά από τις μικρότερες κατηγορίες, προκειμένου να βρούμε τα επόμενα ταλέντα, ίσως για το Παρίσι. Ωστόσο είναι δύσκολο, διότι έχουμε μόνο τρια χρόνια μπροστά μας. Άρα αυτό ισχύει πιθανότερα για τους Ολυμπιακούς του 2028 στο Λος Αντζελες. Η φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε σε βάθος χρόνου για δυο Ολυμπιακούς Αγώνες συμπεριλαμβάνοντας και τους επερχόμενους.

Επίσης βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση την διάθεση των σωματειακών προπονητών να συνεργαστούν για το καλό του αθλήματος δείχνοντας και πόσο περήφανοι είναι για την επιτυχία του Στέφανου. Από την πλευρά μας όλο το προπονητικό τιμ της Εθνικής θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να τους βοηθήσουμε στο έργο τους. Ήδη έχουμε δηλώσει ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει να παρακολουθήσει τα προπονητικά κοινόβια της Εθνικής και η αρχή ήδη έγινε.

Επιστρέφουμε στη κανονικότητα αλλά θέλει ακόμα προσοχή

Η Διεθνής Ομοσπονδία και τη φετινή σεζόν συνεχίζει με τα πρωτόκολλα του Covid-19 και μήνα με μήνα θα επιβεβαιώνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα. Δυο μήνες πριν τους μεγάλους αγώνες θα έχουμε την τελική απόφαση για την διεξαγωγή τους ή μη.

Πριν λίγες μέρες η Παγκόσμια Ομοσπονδία επιβεβαίωσε την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ζάγκρεμπ. Ακολούθως, θα μας ενημερώσει για το Πόζναν, αλλά και για τους υπόλοιπους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή είναι μια φυσιολογική προσέγγιση. Από όλες τις χώρες υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα ότι ο κόσμος θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα. Πρέπει όμως να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Εμείς, μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δε χρειάζεται να υπάρχει καμία πρόληψη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι είμαστε σε κίνδυνο.