Σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου του 1937 άφησε την τελευταία του πνοή στη Γενεύη της Ελβετίας, ο αδιαφιλονίκητος πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, o Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Ο Πιερ ντε Φρεντί, βαρώνος του Κουμπερτέν, γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1863 στο Παρίσι και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και η μητέρα του μουσικός. Μεγαλώνοντας, ο Coubertin εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την κλασική παιδεία.
Ο γάλλος εκαπιδευτικός και συγγραφέας όντας επιρεασμένος από την φιλοσοφία των Αρχαίων ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και από τις απόψεις του άγγλου εκπαιδευτικού Γουίλιαμ Μπρούκς, δημοσιοποίησε την απόφαση του να αναστύσει το 1892 τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω σε σύγχρονες βάσεις, σε ομιλία του στη Σορβόνη, του Παρισιού.
Δυο χρόνια αργότερα, όντας γενικός γραμματέας της Ένωσης των Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (USFSA) οργάνωσε ξανά στη Σορβόνη διεθνές συνέδριο για τη διάδοση και μελέτη του φιλαθλητισμού, στο οποίο συμμετείχαν αντιπρόσωποι 14 χωρών. Σε αυτό αποφασίσθηκε η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η οποία θα αναλάμβανε την ευθήνη για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρώτο πρόεδρο τον έλληνα αντιπρόσωπο Δημήτριο Βικέλα (23 Ιουνίου). Την ίδια ημέρα το συνέδριο εξέφρασε την επιθυμία οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες να τελεστούν στην Αθήνα.
Το 1895 άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευής του καλλιμάρμαρου σταδίου, στο οποίο και τελέσθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (ένα χρόνο μετά), μέσω χρηματικού ποσού το οποίο συγκεντρώθηκε από τον συνδιασμό ενός δημοσίου εράνου, αλλά και με την συνδορμή του εθνικού ευεργέτης Γεωργίου Αβέρωφ. Μετά τους αγώνες, ο Βικέλα παρέδωσε την σκυτάλη της προεδρίας την οποία ΔΟΕ στον Κουμπερτέν, την οποία διατήρησε έως το 1925.
Το 1906 αντιμετώπισε με αρνητικό και επικριτικό τρόπο την διεξαγωγή της Μεσολυμπιάδας, την οποία και διοργάνωσε η Ελλάδα, με συνέπεια να ψυρχαθούν οι σχέσεις του με τον παλιό φίλο και συνεργάτη του Δημήτριο Βικέλα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, ο γάλλος επαιδευτικός κέρδισε με ψευδώνυμο το χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία για το ποίημά του «Ode au sport» («Ωδή στον αθλητισμό»).
Ένα χρόνο αργότερα σχεδίασε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920. Επιλέον, με δική του πρόταση καθιερώθηκε το ολυμπιακό σύνθημα «Citius, Altius, Fortius» («Γρηγορότερα», «Ψηλότερα», «Δυνατότερα») από τους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι.
Εξέχουσα θέση στο πλούσιο συγγραφικό του έργο έχουν τα βιβλία: «Η αγωγή εν Αγγλία» (1888), «Αναμνήσεις της Αμερικής και της Ελλάδος» (1897), «Η ωφέλιμος γυμναστική» (1912), «Δοκίμιον αθλητικής ψυχολογίας» (1913), «Μαθήματα παιδαγωγικής αθλητικής» (1923) και «Η αγωγή των εφήβων κατά τον 20ο αιώνα».
Στην προσωπική του ζωή, ήταν νυμφευμένος από το 1895 με την παιδική του φίλη Μαρί Ροτάν (1861-1963), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ζακ (1896-1952) και τη Ρενέ (1902-1968).
Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν πέθανε στη Γενεύη της Ελβετίας στις 2 Σεπτεμβρίου 1937, σε ηλικία 74 ετών. Τελευταία του επιθυμία ήταν να θαφτεί η καρδιά του στην αγαπημένη του Αρχαία Ολυμπία, γεγονός που πραγματοποιήθηκε μερικούς μήνες μετά το θάνατό του.