29/09/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Πρεμιέρα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών

Με τη συμμετοχή 629 αθλητών από 35 χώρες, ξεκινάει την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, στο Βαρέζε, μια μόλις μέρα μετά τη λήξη της Ευρωπαϊκής Προολυμπιακής Ρεγκάτας.

Στη δέυτερη διαδοχική διεθνή διοργάνωση που φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες η ιταλική πόλη, η Ελλάδα θα πάρει μέρος με 6 πληρώματα, τα οποία θα στελεχώνονται από 10 αθλητές. Σημειώνεται ότι τα τέσσερα εξ αυτών αγωνίστηκαν και στη Ρεγκάτα πρόκρισης.

 Τα πληρώματα:

Σκιφ Ανδρών: Στέφανος Ντούσκος

Σκιφ Γυναικών: Αννέτα Κυρίδου

Διπλό σκιφ ελ. βαρών Ανδρών: Αντώνης Παπακωνσταντίνου-Σταύρος Σουλαρίκας

Διπλό σκιφ ελ. βαρών Γυναικών: Ευαγγελία Αναστασιάδου-Ζωή Φίτσιου

Δίκωπο άνευ Ανδρών:Γιάννης Καλανδαρίδης-Ζήσης Μπουκουβάλας

Δίκωπος άνευ Γυναικών: Μαρία Κυρίδου-Χριστίνα Μπούρμπου.

Το αναλυτικό δελτίο τύπου της ΕΚΟΦΝΣ:

Παρουσία 629 αθλητών κι αθλητριών από 35 χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα ξεκινάει αύριο Παρασκευή στο Βαρέζε της Ιταλίας το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών παίρνοντας σκυτάλη από την ευρωπαϊκή προολυμπιακή ρεγκάτα πρόκρισης που ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Ελλάδα θα πάρει μέρος με συνολικά 6 πληρώματα και 10 αθλητές εκ των οποίων τα τέσσερα πληρώματα αγωνίστηκαν και στο προολυμπιακό ενώ τα δυο θα κάνουν τις πρώτες τους διεθνείς κούρσες για το 2021 στο Ευρωπαϊκό.

Πιο συγκεκριμένα θα αγωνιστούν:

Στο σκιφ ανδρών και γυναικών ο Στέφανος Ντούσκος και η Αννέτα Κυρίδου

Στο διπλό σκιφ ελ βαρών ανδρών και γυναικών οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου-Σταύρος Σουλαρίκας και Ευαγγελία Αναστασιάδου-Ζωή Φίτσιου

Και στην δίκωπο άνευ Ανδρών και Γυναικών οι Γιάννης Καλανδαρίδης-Ζήσης Μπουκουβάλας και οι Μαρία Κυρίδου-Χριστίνα Μπούρμπου (φωτό).

Ο Στέφανος Ντούσκος που ήταν 5ος στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση θα αγωνιστεί με ανεβασμένο ηθικό μετά την πρόκριση που εξασφάλισε στον ίδιο στίβο το πρωί της Πέμπτης για το Τόκιο ενώ η Αννέτα Κυρίδου που είχε την ατυχία να πέσει στο νερό λίγο πριν την εκκίνηση του τελικού του προολυμπιακού και να αγωνιστεί βρεγμένη θέλει κάτι καλύτερο από το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει το 2020.

Στο διπλό σκιφ ελ βαρών των γυναικών η εξαιρετική εμφάνιση των Αναστασιάδου-Φίτσιου στη προολυμπιακή ρεγκάτα που πήραν τη 2η θέση στον τελικό αφήνει πολλές ελπίδες διάκρισης στο Ευρωπαϊκό αν και νέο πλήρωμα ενώ την πρώτη τους εμφάνιση ως πλήρωμα σε ανάλογη διοργάνωση θα κάνουν οι Παπακωνσταντίνου-Σουλαρίκας και ότι πετύχουν θα είναι κέρδος.

Τέλος το Ολυμπιακό πλήρωμα της δικώπου των γυναικών με τις Μπούρμπου-Μ.Κυρίδου θέλουν να κάνουν ένα καλο ξεκίνημα στην πολύ σημαντική χρονιά που θα αγωνιστούν στο Τόκιο και να κερδίσουν ένα πιο λαμπερό μετάλλιο  από το χάλκινο που πήραν πέρυσι στο Πόζναν της Πολωνίας ενώ τεστ αποτελεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και για την δίκωπο των ανδρών που στελεχώνουν ο Γιάννης Καλανδαρίδης με τον Ζήση Μπουκουβάλα.

Τριάντα μετάλλια η Ελλάδα

Από το 2007 που επέστρεψε ο θεσμός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέχρι και την περσινή σεζόν η Ελλάδα έχει κατακτήσει 30 μετάλλια εκ των οποίων 20 χρυσά, 7 ασημένια και 3 χάλκινα.

Συνολικά 22 αθλητές κι αθλήτριές μας έχουν κατακτήσει μετάλλια με τον Καστοριανό  Γιάννη Χρήστου  να έχει κατακτήσει τα περισσότερα 8 συνολικά εκ των οποίων 5 χρυσά και 3 ασημένια.

Αναλυτικά όλα τα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Ανδρών-Γυναικών μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

Το αυριανό(9/4) πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας και  περιλαμβάνει προκριματικούς και επαναληπτικούς σε όλα τα αγωνίσματα. Το Σάββατο θα γίνουν οι προημιτελικοί οι ημιτελικοί και οι τελικοί Γ ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν λοι τελικοί μικροί και μεγάλοι.

Το πρόγραμμα των τελικών της Κυριακής θα καλύψει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Η ΕΡΤSports