22/05/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Πέφτουν στη μάχη της ολυμπιακής πρόκρισης τα ελληνικά πληρώματα

Με τη συμμετοχή 400 αθλητών από χώρες όλου του πλανήτη ανοίγει αύριο Σάββατο η αυλαία της Τελικής Προολυμπιακής Ρεγκάτας πρόκρισης στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η διοργανωση θα έχει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς για μια θέση στο μεγαλύτερο αθλητικό θεσμό που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι στο Τόκιο, θα παλέψουν τρία ελληνικά πληρώματα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ανοίξει με την κούρσα των Γιάννη Καλανδαρίδη-Αντώνη Παπακωνσταντίνου στο διπλό σκιφ των ανδρών. Στο δρόμο της πρόκρισης (συνολικά θα δωθούν δυο εισητήρια), οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι για τους Έλληνες κωπηλάτες αναμένεται να αποτελέσουν οι Ιταλοί Luca Chiumento και Niccolò Carucci, οι Αυστραλοί Campbell Watts-David Watts, καθώς και το πλήρωμα τω Τσέχων Jakub Podrazil και Jan Cincibuch. Οι πρωταθλητές του ΕΝΟΑ θα αγωνιστούν στην 1η προκριματική σειρά (11:35 ώρα Ελλάδας), από την οποία οι δυο πρώτοι θα συνεχίσουν στον ημιτελικό.

Η Αννέτα Κυρίδου θα αγωνιστεί στο σκιφ των γυναικών με στόχο να βρεθεί στο μεγάλο τελικό και να διεκδικήσει την είσοδο της στην πρώτη δυάδα η οποία θα της εξαργυρώσει την ολυμπιακή πρόκριση. Οι Βασικές αντίπαλοί της θα είναι η Λευκορωσίδα Tatsiana Klimovich, την 19χρονη Γερμανίδα Alexandra Foester, καθώς και η Diana Dymchenko από την Ουκρανία η οποία πήρε μέρος στον τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο Βαρέζε της Ιταλίας. Η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια θα συμμετάσχει στη 2η προκριματική σειρά (12:38 ώρα Ελλάδας) μαζί με ακόμη τρια σκάφη. Από αυτή την φάση θα περάσουν απευθείας στον τελικό οι δυο πρώτες σκιφίστριες.

Ακολούθως, θα πέσει στη μάχη της πρόκρισης το διπλό σκιφ ελ. βαρών των Ευαγγελία Αναστασιάδου και Ζωή Φίτσιου. Το πολλά υποσχόμενο πλήρωμα θα λάβει μέρος στο μοναδικό αγώνισμα που θα προσφέρει τρια “μαγικά χαρτάκια” για το Ολυμπιακούς. Το ένα επιπλέον προέκυψε διότι δεν βρήκε κάτοχο από την προολυμπιακή ρεγκάτα της Αμερικής. Από τα 16 πληρώματα που θα δώσουν το Ελβετίδες Patricia Merz-Frederique Rol, οι Νοτιοαφρικάνες Kirsten Mccann-Nicole Van Wyk, καθώς και το ελληνικό δίδυμο συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν πραγματικότητα το ολυμπιακό όνειρο. Στην 3η προκριματική του Σαββάτου (13:35 ώρα Ελλάδας) τα “γαλανόλευκα κουπιά” θα αντιμετωπίσουν τη Νότια Αφρική, τη Δανία (με τις Marie Morch-Pedersen-Mathilde Persson) και την Ελβετία, με την πρόκριση στο τελικό να πηγαίνει στις τρεις από τις τέσσερις.

Μέχρι στιγμής, την συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του κόσμου έχουν εξασφαλίσει η δίκωπο των γυναικών με τη Μαρία Κυρίδου και τη Χριστίνα Μπούρμπου, καθώς και το σκιφ ανδρών με τον Στέφανο Ντούσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι τελικοί της Δευτέρας θα μεταδοθούν από την ΕΡΤSports.