16/07/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Παραπομπή του ΔΣ της ΕΚΟΦΝΣ στις ελεγκτικές αρχές!

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα, όσον αφορά τα διοικητικά θέματα της ΕΚΟΦΝΣ. Όπως αποκαλύπτει το sportsfeed.gr, μετά από ανεπάρκεια να δικαιολογήσει τα οικονομικά της στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η διοίκηση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας παραπέμφθηκε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και στη Γενική Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Σημαντικό ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη έπαιξαν η καταγγελία του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας για τα οικονομικά στοιχεία της ΕΚΟΦΝΣ, καθώς και η καταγγελία παράνομης συμμετοχή στη διοίκηση της ομοσπονδίας, του κριτή Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του sportsfeed.gr:

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Γενική Αρχή Δημοσιονομικού Ελέγχου παραπέμφθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΟΦΝΣ ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες καταγγελίες για διοικήσεις ομοσπονδιών που ενδεχομένως θα οδηγήσουν και αυτές σε παραπομπές.

του Θανάση Νικολάου

Η διοίκηση της ομοσπονδία της κωπηλασίας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα οικονομικά στοιχεία, οι οποίες κρίθηκαν ανεπαρκείς από την οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Κατόπιν τούτου, υπήρξε παραπομπή στις ελεγκτικές αρχές και αναμένονται εξελίξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην έκπτωση της διοίκησης.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στις 12 Νοεμβρίου μετά από καταγγελία του ΚΟΕ που αφορούσε τα οικονομικά στοιχεία της ομοσπονδίας.

  • «Ως προς την με αρ. πρωτ.386300/748/21.7.20 καταγγελία του Κ.Ο.Ε. σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΚΟΦΝΣ, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την διοίκηση τη Ομοσπονδίας κρίθηκαν ανεπαρκείς. Για τον λόγο αυτό, προωθήθηκαν σύμφωνα με προβλεπόμενη διαδικασία για έρευνα και εντοπισμό ευθυνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου».

Επίσης, υπήρξε καταγγελία και για παράνομη συμμετοχή στη διοίκηση της ομοσπονδίας, του κριτή Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, την οποία αποδέχθηκε η ΓΓΑ ζητώντας της καθαίρεση του εντός 15 ημερών.

  • «Ως προς την με αρ. πρωτ. 378436/736/17.7.20 καταγγελία σε σχέση με τα διοικητικά της ΕΚΟΦΝΣ, και συγκεκριμένα την συμμετοχή του κ. Κωνσταντίνου Παπαγιάννη στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, κρίθηκε ότι αυτή είναι παράνομη. Για τον λόγο αυτό, υποβλήθηκε ανθημερόν αίτημα στη διοίκηση της ομοσπονδίας για την καθαίρεσή του. Σε περίπτωση που παραλείψει να προβεί στη καθαίρεση εντός 15 ημερών,τότε η Γ.Γ.Α. θα προβεί σε καθαίρεση ολόκληρου του υπαίτιου για την παράλειψη Δ.Σ., όπως προβλέπει ο νόμος (άρθρο και β του ν. 2725/1999)».

 «Απόλυτη αυθαιρεσία στην καταγραφή οικονομικών»        

Ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου είναι ο νομικός που έχει αναλάβει την έρευνα για λογαριασμό του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας που έκανε και την καταγγελία για τα οικονομικά της ΕΚΟΦΝΣ. Στο σημείωμα που συνοδεύει το υπόμνημα αναφέρει: «Τα στοιχεία που λάβαμε υπόψη μας φανερώνουν απόλυτη αυθαιρεσία ως προς την καταγραφή των οικονομικών και την τήρηση των προβλεπόμενων βιβλίων της ομοσπονδίας. Εμφανίζονται εγγραφές, όχι μόνο ελλιπείς σε βαθμό που καθιστά τελείως ανέφικτο τον λογιστικό έλεγχο, αλλά και αντιφατικές μεταξύ τους. Οι λογιστές που εξέτασαν τα δεδομένα αναφέρουν ότι είναι σαν να προσπαθείς να ελέγξεις μία εξίσωση με πράξεις όπως 1+1=3. Κάποια από τα πολλά παραδείγματα είναι ότι τα έξοδα εμφανίζονται διαφορετικά στην κατάσταση αποτελεσμάτων της ομοσπονδίας, και διαφορετικά στον απολογισμό της. Στο παθητικό του ισολογισμού εμφανίζονται οφειλές, οι οποίες δεν υπολογίζονται στη ταμειακή κατάσταση, ενώ δεν τηρείται νόμιμο μητρώο παγίων (δηλαδή του αθλητικού εξοπλισμού), κάτι που προβλέπεται υποχρεωτικά. Να σημειωθεί ότι η κωπηλασία είναι ένα άθλημα με ακριβό εξοπλισμό, πχ. μια βάρκα κοστίζει πάνω από 15.000 ευρώ. Από την άλλη, ενώ καταγράφονται αγορές εξοπλισμού, η αξία των παγίων για τα έτη 2016-2018 παραμένει σταθερή, κάτι το οποίο είναι ανεξήγητο.

Εξίσου ελλειμματική είναι η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, στις ιστοσελίδες ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ΚΗΜΔΗΣ. Οι αναρτήσεις λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον μεταχρονολογημένα και δίχως να αναγράφεται το έτος στο οποίο αφορά η δαπάνη (τις περισσότερες φορές αναγράφει «του τρέχοντος έτους», δίχως να είναι ξεκάθαρο ποιο είναι αυτό, λόγω της καθυστερημένης ανάρτησης). Τα δε «λάθη» στις αναρτήσεις είναι συνηθέστατα. Υπάρχουν λανθασμένες αναγραφές της επωνυμίας του δικαιούχου, του ΑΦΜ, του αναλογούντος ΦΠΑ κα. Χαρακτηριστικά, για την αγορά μιας βάρκας αξίας 14.000 ευρώ έγινε ανάρτηση για 140.000 ευρώ, η οποία, αφού ξεσήκωσε σάλο, διορθώθηκε, ως λάθος εκ παραδρομής. Περαιτέρω, οι αναρτήσεις στο ΚΗΜΔΗΣ, όπου υφίσταται υποχρέωση εκ του νόμου να αναφέρονται οι απευθείας αναθέσεις, από το έτος 2017, είναι μόλις 11, αριθμός εξαιρετικά μικρός.

Εντύπωση προκαλεί και το ζήτημα της αμοιβής του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζάνι Ποστιλιόνε. Οι επίσημες αναρτήσεις για την αμοιβή του ανέρχονται για το έτος 2016 στο ποσό των 40.289,57 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αμοιβή της βοηθού του Τερέζα ντι Σάουρο, είναι για το ίδιο έτος 35.830,47 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κυρία είναι άφαντη στο προπονητήριο της Εθνικής στο Σχινιά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, στην απολογιστική Γ.Σ. του 2016, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Ιωάννης Καρράς, αναφέρει ότι ο κος Ποστιλιόνε παίρνει 110.000 ευρώ το έτος στο σύνολο. Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη της διοίκησης της ομοσπονδίας, ωστόσο η τελευταία τηρεί σιγή ιχθύος»

Το υπόμνημα προς την ΓΓΑ