12/04/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Όλα έτοιμα για τη «γιορτή» της κωπηλασίας

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η έναρξη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας για αθλητές κάτω των 23 ετών (U23), οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Με την διοργάνωση να βρίσκεται “προ των πυλών”, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κωπηλασίας και η Οργανωτική Επιτροπή ευελπιστούν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, αντάξιο διεθνών αγώνων που διεξήχθησαν στη χώρα μας κατά το παρελθόν. Κάτι το οποίο δήλωσαν με μεγάλη προσμονή οι εκπρόσωποι τους σε συνέντευξη τύπου, η οποία παραχωρήθηκε το μεσημέρι (12.00) της Παρασκευής. Όσων αφορά την Ελληνική Εθνική Ομάδα, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και ο στόχος είναι μία εκπληκτική εμφάνιση, η οποία θα συνοδεύεται από μετάλλια!

Αξιοσημείωτο αποτελεί ωστόσο το γεγονός, ότι θα παραστεί αύριο στα Γιάννενα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ούτως ώστε να παρακολουθήσει το Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας Νέων.

Η Τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή (19.00) στις κερκίδες του ΠΕΑΚΙ. Ωστόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα και του Σαββάτου και της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 09.00.

Η συνέντευξη Tύπου

Την ιδιαίτερη σμηασία που έχει για τον ίδιο η πόλη των Ιωαννίνων θυμήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κωπηλασίας, ο πολωνός Ryszard Stadniuk σε δηλώσεις κατά την διάρκεια  της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Ο κ.  Stadniuk  είχε πραγματοποιήσει στη λίμνη Παμβώτιδα πριν 40 χρόνια την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας της χώρας του. Μάλιστα είχε λάβει και το χάλκινο μετάλλιο. Διαπίστωσε οστόσω ότι μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξαν πολλά.

Ο πολωνόςπαράγοντας, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε ξανά στην Ελλάδα, αναπόλησε την ιδιαίτερα επιτυχημένη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θεσμό  το Πανευρωπαϊκό Νέων, στο οποίο, όπως είπε, εμπλέκονται όλο και περισσότερες χώρες.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων και τις τοπικές αρχές για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, καθώς και προς όλους όσοι δουλεύουν για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Νέων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς, αφού ευχαρίστησε τον κ. Stadniuk για τη στήριξη, ανέφερε πως όλα είναι έτοιμα από άποψης οργάνωσης. Συπλήρωσε οστόσω ότι, «ευλεπιστούμε ότι θα έχουμε μία πολύ καλή διοργάνωση, αντάξια εκείνων που έχουμε κάνει στο παρελθόν». Επιπλέον, Ο ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, χωρίς τη συμβολή του οποίου δε θα γίνονταν αγώνες, όπως τόνισε, την ελληνική Πολιτεία που επίσης στήριξε την προσπάθεια, τους εθελοντές, τους χορηγούς και τους ανθρώπους της πόλης οι οποίο συνέβαλαν τα μέγιστα.

«Από πλευράς ομάδας έχουμε μία πολύ βαριά κληρονομιά καθώς στην προηγούμενη διοργάνωση, στο Μπρεστ της Λευκορωσίας είχαμε κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «η ελληνική ομάδα έχει προετοιμαστεί σωστά και, παρόλο που είναι κουρασμένη από τους πολλούς αγώνες που έκανε, ευελπιστούμε ότι τα παιδιά μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και θα κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Γιαννιώτες», τους οποίους κάλεσε και δημόσια να παραβρεθούν στους αγώνες για να ενισχύσουν τη χώρα μας και τους αθλητές της».

Απ’τη πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Μπερής καλωσόρισε και δημόσια αθλητές και συνοδούς του στην πόλη της Ηπείρου και ευχήθηκε μία πολύ καλή πορεία στους αγώνες του Πανευρωπαϊκού.Τόνισε ωστόσο, «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις προσπάθειες που γίνονται εδώ και δύο χρόνια περίπου από την Οργανωτική Επιτροπή για την επιτυχία των αγώνων, στις οποίες είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και κυρίως του Περιφερειάρχη Ηπείρου, του Δημάρχου Ιωαννίνων, αλλά και πάρα πολλών ανθρώπων που βοήθησαν όλα αυτό το διάστημα».Τέλος, ο κ. Μπερής ευχήθηκε οι αγώνες να είναι πολύ καλοί και για την ελληνική Εθνική Ομάδα.

Η Εθνική Ομάδα

Το παρόν στη συνέντευξη τύπου έδωσε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε, με τρεις αθλητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν με την ελληνική Εθνική Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Νέων Συγκεκριμένα, οι αθλητές αυτοί ήταν, οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και ο Στέφανος Ντούσκος από τα Γιάννενα, ο οποίος θα διεκδικήσει ξανά την πρόκριση, τη νέα χρονιά.

Εν συνεχεία, ο κ. Ποστιλιόνε χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας το γεγονός ότι ανέβαλε αυτή τη διοργάνωση. Κάτι το οποίο επιτεύχθη μέσα από προσπάθειες τοπικών φορέων, της πόλης των Ιωαννίνων και της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας. Έδωσε ωστόσο μεγάλη έμφαση στην προσφορά του αείμνηστου Προέδρου του Ν.Ο.Ι. Σωτήρη Στάμου στη Κωπηλασία, ενός μεγάλου οραματιστή, όπως τον χαρακτήρισε. Όπως ανέφερε «Ό,τι βλέπουμε σήμερα εδώ, όλα αυτά γύρω μας, ξεκίνησαν και έγιναν χάρη στο δικό του όραμα».

Συν της άλλοις ο ιταλός τεχνικός έμπλεξε το εγκώμιο των παρευρισκόμενων αθλητών, τονίζοντας ότι οι Μ. Κυρίδου και Χρ. Μπούρμπου αποτελούν εξαιρετική περίπτωση αθλητριών, αφού πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο στην ηλικία μόλις των 18 – 19 ετών, και συμπλήρωσε ότι «έχουν ένα σπουδαίο μέλλον μπροστά τους γιατί έχουν κίνητρο για να πετύχουν». Στην πορεία ναφέρθηκε και στον  Στεφ. Ντούσκο, αναφέροντας ότι αποτελεί έναν αθλητή – έκπληξη. Ως έφηβος κατάφερε να πάρει την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της Σαρασότα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, λαμβάνοντας το ασημένιο μετάλλιο. Επίσης, προέβλεψε ότι τη νέα χρονιά θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το Τόκιο.

«Πίσω από τους τρεις αυτούς αθλητές που σίγουρα θα πάνε στους Ολυμπιακούς του 2020 υπάρχει μία πολύ σημαντική ομάδα νέων αθλητών, οι οποίοι θα φτάσουν ως μία μεγάλη… αρμάδα πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια της Πολιτείας για την επαγγελματική οργάνωση και τον συντονισμό της Κωπηλασίας και τη στήριξη της Εθνικής Ομάδας που είναι η σημαία της χώρας μας»,κατέληξε ο κ. Ποστιλιόνε.

Στη πορεία έκαναν δηλώσεις και οι τρεις ταλαντούχοι αθλητές. Η Μαρία Κυρίδου δήλωσε: «αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας της σεζόν και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία». Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον χορηγό της ίδιας και της αδερφής της stoiximan.gr, καθώς και την εταιρία progame. Από τη μεριά της, η Χριστίνα Μπούρμπου παραδέχθηκε πως: «έχουμε άγχος επειδή θα μας βλέπουν από κοντά οι δικοί μας, όμως από την άλλη θα έχουμε και τη στήριξή τους». Επίσης, τόνισε πως ακόμ δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως κατέκτησαν την πρόκριση για το Τόκιο.

Ο Στέφανος Ντούσκος εξέφρασε τη χαρά του που αυτή τη φορά αγωνίζεται στο “σπίτι” του, τα Γιάννενα και έκανε ανοιχτό κάλεσμα τους Γιαννιώτες να βρεθούν στο ΠΕΑΚΙ για να δουν τους αγώνες. Υποσχέθηκε ωστόσο ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό και θα κάνει ότι  μπορεί για το χρυσό μετάλλιο.Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι ξεκινάει άμεσα προετοιμασία για να διεκδικήσει του χρόνου το «εισιτήριο» για το Τόκιο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *