15/07/2024
Διάφορα

Νόμος του κράτους το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Μετά από διαβούλευση αρκετών ωρών, η αθλητική μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου του υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις» αποτελεί και επίσημα νόμο του κράτους. Η κυβερνούσα αρχή ψήφισε κατά πλειοψηφία το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη, το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Η συζήτηση  ξεκίνησε με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο να υποστηρίζει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι το νομοσχέδιου διέπεται από αντισυνταγματικότητα όσον αφορά τις θητείες των παραγόντων. Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η νομοθετική πρόβλεψη αναφορικά με τον περιορισμό των θητειών ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, μάλιστα, αν και έχουν περάσει δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει υπάρξει καμία προσφυγή στη δικαιοσύνη. Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα κόμμα δεν προέβη σε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Μια σημαντική καινοτομία που πραγματοποίησε ο νέος αθλητικός νόμος είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά οι αθλητές θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα ΔΣ των ομοσπονδιών τους. Παράλληλα, οι προπονητές θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε ΔΣ, ενώ τρεις παραολυμπιονίκες θα έχουν θέση στην Παραολυμπιακή Επιτροπή.  Μάλιστα, θα επιβραβεύονται οι συνοδοί των αθλητών ΑμεΑ για την σημαντική συνεισφορά τους. Μεταξύ των άλλων, μειώθηκε το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών από τα 71 στα 70 έτη, ότι ισχύει εξάλλου και για το αντίστοιχο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως είχε ήδη εφαρμόσει το προηγούμενο, ψηφισθέν, νομοσχέδιο όσοι εκ των προέδρων των ομοσπονδιών έχουν διατηρήσει τη θέση τους σε τρεις θητείες, χάνουν το δικαίωμα επανεκλογής. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για όσους έχουν συμπληρώσει δύο θητείες σε θέση αντιπροέδρου, γραμματέα, ή ταμία σε Δ.Σ. Ωστόσο, δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις των ομοσπονδιών θα έχουν μόνο τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία, που θα υπάγονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Τέλος, την δυνατότητα να ψηφίσουν θα έχουν μόνο τα μέλη της διοίκησης των σωματείων, χωρίς την ύπαρξη πληρεξουσίων.