28/09/2023
Παράκτια Κωπηλασία Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Νίκος Γκουντούλας: «Χρέος μας να συνεχίσουμε στα βήματα του Μητρούση»

Με τους καλύτερους οιωνούς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιουλίου το Coastal rowing beach Sprint race 2021 στην παραλία της Επανομής στη Τούμπα Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή το μοναδικό τμήμα παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα, το Coastal Rowing Club Thessaloniki του ΟΦΘ.

Ο  πρώτος διασυλλογικός αγώνας παράκτιας  κωπηλασίας του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από 100 συμμετέχοντες. Οι δυο προσφερόμενες κατηγορίες ήταν η Elite (αθλητές) και Row 4 all (ερασιτέχνες, παλαίμαχοι, με ή χωρίς ενεργό δελτίο αθλητή).

” Ο αείμνηστος Θανάσης Μητρούσης”

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αποδοθεί φόρος τιμής στον αείμνηστο Θανάση Μητρούση, ο οποίος προ ολίγων “έφυγε” νικημένος από τον κορωνοϊό. Ο Μητρούσης υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης ως Έφορος Κωπηλασίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, καθώς και της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (FISA) στην οποία κατείχε ρόλο στην Ειδική Τεχνική Επιτροπή. Μάλιστα, υπήρξε πρωτεργάτης της Παράκτιας Κωπηλασίας στη χώρα μας.

Από τη μεριά του ο διοργανωτής του Coastal rowing beach Sprint race 2021 Νίκος Γκουντούλας αναφέρει: «Ήμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι. Ο αγώνας ήταν απόλυτα πετυχημένος τόσο από άποψη συμμετοχών όσο και από διοργάνωσης. Τα σχόλια που έχουμε πάρει από τους αθλητές, τους προπονητές, καθώς και τους διαιτητές είναι πολύ θετικά. Θεωρώ ότι τον απολαύσαμε όλοι».

 

” Η ώρα των βραβεύσεων”

«Αυτή ήταν μια πολύ καλή αρχή, συνεπώς έπεται και συνέχεια στο όλο εγχείρημα. Εξαρχής είχαμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, γι’ αυτό και πήγαν όλα καλά. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Ναι  μεν υπήρχε αέρας, παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ ήπιος για να επηρεάσει τις προσπάθειες των αθλητών. Με άλλα λόγια, ήταν μια πολύ ωραία κωπηλατική γιορτή», και συμπληρώνει.

 

” Τα μετάλλια του αγώνα”

Σε δεύτερο χρόνο, ο επικεφαλής προπονητής του πρώτου τμήματος παράκτιας κωπηλασίας στην Ελλάδα τονίζει το εξής: «Πρέπει να αναφέρουμε ότι, ο αγώνας αυτός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Θανάση Μητρούση, του ανθρώπου που ουσιαστικά έκανε γνωστό το coastal στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2014 έφερε μια μεγάλη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας. Εμείς θεωρούμε χρέος μας να συνεχίσουμε στα βήματα του, ούτως ώστε  το άθλημα αυτό να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο».

Στην επιτυχή διεξαγωγή του Coastal rowing beach Sprint race 2021 έπαιξαν ρόλο μια σειρά ανθρώπων, τους οποίους το πρωτοπόρο τμήμα παράκτιας κωπηλασίας ευχαρίστησε με σχετική ανακοίνωση, μέσω facebook:

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.