29/09/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Με τέσσερα πληρώματα στην προολυμπιακή ρεγκάτα η Εθνική

Με τη συμμετοχή 6 αθλητών αναχωρεί αύριο το πρωί (Παρασκευή 2/4, 12:30) η Εθνική ομάδα, ούτως ώστε να πάρει μέρος στη ρεγκάτα Ολυμπιακής πρόκρισης για χώρες της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις 5-7 Απριλίου στο Βαρέζε της Ιταλίας.

Οι Έλληνες διεθνείς θα συνοδεύονται από τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ Τζάνι Ποστιλιόνε, τον ομοσπονδιακό προπονητή Τόλη Παλαιοπάνο, τον γιατρό της Ομοσπονδίας Γιάννη Χριστογιάννη, τον φυσικοθεραπευτή Ανδρέα Καλογερόπουλο, καθώς και τον αρχηγό της αποστολής, τον έφορο Εθνικών ομάδων Βασίλη Πολύμερο. Σημειώνεται ότι όλοι τους έχουν υποβληθεί σε μοριακά τεστ, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, τόσο για να το ταξίδι, όσο και για τη συμμετοχή στη διοργάνωση.

Στους αγώνες οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία 67 κωπηλατών-τριών από 22 χώρες της Ευρώπης, η γαλανόλευκη θα εκροσωπηθεί από τα εξής πληρώματα:

Στέφανος Ντούσκος (μονό σκιφ)

Αννέτα Κυρίδου (μονό σκιφ)

Ζωή Φίτσιου- Ευαγγελία Αναστασιάδου (διπλό σκιφ ελ. βαρών)

Αντώνης Παπακωνσταντίνου- Σταύρος Σουλαρίκας (διπλό σκιφ ελ. βαρών)

Ανεξάρτητα από το πόσα πληρώματα κατακτήσουν θέση πρόκρισης, η χώρα μας δικαιούται μόνο ένα “εισητήριο” για το Τόκιο, από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Η ανακοίνωση της ΕΚΟΦΝΣ:

Για το Βαρέζε της Ιταλίας αναχωρεί αύριο (Παρασκευή 2/4, 12:30) η Εθνική ομάδα κωπηλασίας προκειμένου να πάρει μέρος στη ρεγκάτα Ολυμπιακής πρόκρισης αποκλειστικά για χώρες της Ευρώπης που θα διεξαχθεί από 5-7 Απριλίου και θα αποτελέσει την  προτελευταία ευκαιρία για να βρεθούν τα πληρώματα στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τέσσερα ελληνικά πληρώματα και 6 αθλητές-τριες  θα αγωνιστούν στη ρεγκάτα πρόκρισης ενώ συνολικά θα πάρουν μέρος 67 κωπηλάτες-τριες από 22 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Τέσσερα τα πληρώματα, ένα το εισιτήριο

Πιο συγκεκριμένα στο σκιφ των ανδρών θα αγωνιστεί ο Στέφανος Ντούσκος (προκρίνονται οι 3 πρώτοι), στο σκιφ γυναικών η Αννέτα Κυρίδου (προκρίνονται οι 3 πρώτες) , στο διπλό σκιφ ελ βαρών  γυναικών οι Ζωή Φίτσιου-Ευαγγελία Αναστασιάδου (προκρίνονται τα δυο πρώτα πληρώματα) και στο διπλό σκιφ ελ βαρών ανδρών οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου-Σταύρος Σουλαρίκας (προκρίνονται τα δυο πρώτα πληρώματα).

Όλα τα ελληνικά πληρώματα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν θέση που θα τους δώσει εισιτήριο για το Τόκιο. Ωστόσο, βάσει  της κατάταξης της χώρας στην Ευρώπη από την συγκεκριμένη ρεγκάτα ΜΟΝΟ ΕΝΑ εξ αυτών θα πάρει το «πράσινο φως» από τη FISA για τους Ολυμπιακούς. Εάν καταφέρει το ένα, από τα τέσσερα να μπει στην τροχιά των εισιτηρίων θα είναι αυτό που θα πάει αυτόματα. Αν είναι παραπάνω θα κληθεί η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την ΕΟΕ να επιλέξουν σε πιο θα δοθεί το εισιτήριο από την Ευρωπαϊκή ρεγκάτα πρόκρισης.

Τα κριτήρια της επιλογής (σε περίπτωση που χρειαστεί) θα τα γνωρίσουν τα σωματεία και οι αθλητές πριν την έναρξη του αγώνα στο Βαρέζε.

«Μπορούν και τα 4 πληρώματα»

«Και τα τέσσερα πληρώματα μας» έχουν σημαντικές ελπίδες να βρεθούν στη ζώνη των προκρίσεων στα αγωνίσματά τους» αναφέρει ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τόλης Παλαιοπάνος που μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Τζάνι Ποστιλιόνε θα συνοδεύσουν την Εθνική ομάδα στο Βαρέζε, και συμπληρώνει: «Σίγουρα τα δυο σκιφ με τον Στέφανο Ντούσκο και την Αννέτα Κυρίδου έχουν κάποιες πιθανότητες παραπάνω ως πιο έμπειροι αθλητές που διαθέτουν πολλές επιτυχίες. Τα δυο διπλά σκιφ ελαφρών βαρών, παρότι σχετικά νέα πληρώματα, έχουν την απαραίτητη διάθεση και τον ενθουσιασμό, να πετύχουν το στόχο τους. Η προετοιμασία για όλους κύλησε πολύ καλά. Πάμε στο Βαρέζε με αισιοδοξία για να κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε.

Για όσα πληρώματα που δεν θα τα καταφέρουν στο Βαρέζε θα υπάρξει μια  και τελευταία ευκαιρία στην προολυμπιακή ρεγκάτα που θα διεξαχθεί στη Λουκέρνη της Ελβετίας τον ερχόμενο Μάϊο (15-17) και που θα πάρουν μέρος πληρώματα από όλο τον κόσμο, σαφώς ο βαθμός δυσκολίας θα είναι πολύ μεγάλος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής την πρόκριση για το Τόκιο έχει εξασφαλίσει ένα ελληνική πλήρωμα αυτό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου των γυναικών με τις Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου.

Ακολουθεί το Ευρωπαϊκό με δυο ακόμα πληρώματα

Αμέσως μετά την Ευρωπαϊκή Ρεγκάτα Ολυμπιακής πρόκρισης στην ίδια πόλη στο Βαρέζε θα διεξαχθεί από 9-11/4 το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών με την συμμετοχή των τεσσάρων παραπάνω πληρωμάτων από ελληνικής πλευράς καθώς και δυο δικώπων που θα μεταβούν τις επόμενες μέρες και θα τις στελεχώνουν: στις γυναίκες οι Χριστίνα Μπούρμπου-Μαρία Κυρίδου και στους άνδρες οι Γιάννης Καλανδαρίδης-Ζήσης Μπουκουβάλας. Οι εν λόγω αθλητές παρέμειναν στο Σχοινιά και προπονούνται με τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Φώτου, ο οποίος θα τους συνοδεύσει στο ταξίδι στην Ιταλία.

Η αποστολή που αναχωρεί αύριο Παρασκευή (12:30 μέσω Ρώμης) με τους 6 αθλητές κι αθλήτριες τους δυο ομοσπονδιακούς προπονητές, τον γιατρό της Ομοσπονδίας Δρ Γιάννη Χριστογιάννη, τον φυσικοθεραπευτή Ανδρέα Καλογερόπουλο και τον έφορο Εθνικών ομάδων Βασίλη Πολύμερο που είναι και αρχηγός της αποστολής έχει υποβληθεί σε μοριακά τεστ όπως προβλέπει το πρωτόκολλο τόσο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν όσο και να πάρουν μέρος στους αγώνες.

Σημειώνεται ότι οι τελικοί του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στις 11 Απριλίου θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ.                      

Comments are closed.