Με διπλή ελληνική συμμετοχή το συνέδριο της FISA

Με την παρουσία δυο διοικητικών στελεχών της ΕΚΟΦΝΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Νοεμβρίου το Ετήσιο Συνέδριο της FISA, καθώς έδωσαν το παρόν ο Αντιπρόεδρος της Κωνσταντίνος Δίτσιος, αλλά και ο έφορος υλικού και μέλος της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Μητρούσης.

Τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος είναι τα εξής:

  • Οργανωτικά θέματα τα οποία αφορούν το άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020
  • Προτάσεις αλλαγών κανονισμών της FISA
  • Κογκρέσο 2020
  • Θέματα πολιτικής ασφαλείας
  • Νέα γενιά: Πως να προσεγγίσεις περισσότερους νέους από περισσότερες χώρες.
  • Αειφορία: Οι κωπηλάτες συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος και άλλα οικολογικά θέματα.

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των τριών πυλώνων της. Τη κλασική κωπηλασία που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, την Παράκτια κωπηλασία η οποία χωρίζεται στα σπριντ και αυτή που διεξάγεται μόνο στο θαλάσσιο χώρο, καθώς και την κλειστή κωπηλασία, η οποία πρόσφατα έλαβε πιο επίσημη μορφή με την διοργάνωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος» αναφέρει ο Κ. Δίτσιος, ο οποίος παρεβρέθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου.

Συν τοις άλλοις, ο Έλληνας παράγοντας συμπεραίνει: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, η FISA προσπαθεί να ενσωματώσει αγωνίσματα τα οποία ταιριάζουν τόσο με το σωματότυπο του Έλληνα αθλητή όσο και με την ιδιοσυγκρασία του. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η παράκτια κωπηλασία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις διεθνείς διοργανώσεις. Ούτως ή άλλως, έχει ήδη αποφασιστεί να προστεθούν αγωνίσματα παράκτιας κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2022 στο Ντακάρ. Στο μέλλον η ενσωμάτωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

«Η προστασία του περιβάλοντος εξακολουθεί να βρίσκεται σε προτεραιότητα, αφού η FISA προσπαθεί να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο η οικολογική συνήδειση. Παράλληλα, βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας και προσέλκυσης νέων χωρών-μελών, από κάθε γωνιά του πλανήτη», υπογραμμίζει ο κ.Δίτσιος.

Από την άλλη πλευρά, ο Θανάσης Μητρούσης ενημερώθηκε για θέματα τα οποία σχετίζονται με την τεχνολογία, αλλά και την χρήση πιο εξελιγμένων υλικών. Αναφορικά με αυτό τονίζει: «Αποτέλεσε ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο, μέσω του οποίου φύγαμε σοφότεροι και με περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Την  κωπηλατική Κοινότητα απασχολούν οι νέες τεχνολογίες όχι μόνο για την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και για την προάσπιση της ευγενούς άμιλλας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει πολλές δυνατότητες επικοινωνίας αθλητών-προπονητών κατά την διάρκεια του αγώνα κάτι το οποίο πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ελληνική αντιπροσωπεία κατά την διάρκεια του Συνεδρίου συναντήθηκε και με τα μέλη της αντίστοιχης Κυπριακής Ομοσπονδίας.