30/11/2023
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Διάφορα

Κύμα αντιδράσεων για τα λεγόμενα του Γιάννη Καρρά

Κύμα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στο χώρο της κωπηλασίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Λόγος αυτής αποτελεί το περιεχόμενο της απολογιστικής συνέντευξης του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννη Καρρά στην ιστοσελίδα sports3.gr.

Σε ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία της συνέντευξης αυτής, ο κύριος Καρράς αναφέρει ότι το εγχείρημα ύπαρξης ενός αμιγώς ελληνικού τεχνικού επιτελείου στην εθνική ομάδα απέτυχε, λόγω αψιμαχιών μεταξύ των προπονητών.

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα: 

«Μετά το Ρίο αποφασίσαμε να εμπιστευθούμε Έλληνες προπονητές, εκείνους που για μια δεκαετία πλαισίωναν τον Τζάνι. Ευτυχώς, το διοικητικό συμβούλιο είχε την πρόνοια να κρατήσει μια χαλαρή συνεργασία με τον Ιταλό, γιατί ούτε χρόνο δεν προλάβαμε να κλείσουμε και οι προπονητές «σκοτώθηκαν» μεταξύ τους. Ο επικεφαλής, Σάκης Αθανασιάδης, ενάμιση μήνα πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία, φυσικά, δεν έγινε δεκτή.

Οι αθλητές έγιναν εκείνη τη χρονιά μάρτυρες απίστευτων περιστατικών μεταξύ των προπονητών· ο ένας έτρωγε μόνος του στο δωμάτιό του και οι άλλοι στην τραπεζαρία σε διαφορετικά τραπέζια.

 Αναγκαστήκαμε την επόμενη χρόνια να επιδιώξουμε την επιστροφή του Τζάνι. Ευτυχώς, ανταποκρίθηκε και καταφέραμε να ανασκουμπωθούμε και να δημιουργήσουμε ολυμπιακά πληρώματα».

Δύο εκ των απόψεων αντιλογίας προέρχονται από την Άσπα και τον Κυριάκο Αθανασιάδη. Τα παιδιά του τότε επικεφαλής προπονητή, θέλοντας να υπερασπιστούν την τιμή και την υπόληψη του  προχώρησαν σε σχετικές δημοσιεύσεις μέσω  των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές, αποκαλύπτουν ότι η απόφαση του  θεσσαλονικιού προπονητή να αποχωρήσει από το τιμόνι της γαλανόλευκης το 2017 αποδίδεται σε διάφορα γεγονότα, σημαντικότερο εκ των οποίων αποτέλεσε η συμπεριφορά του Κώστα Κοντομανώλη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, τέσσερα χρόνια μετά το συγκεκριμένο συμβάν ο κ. Κοντομανώλης βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, λόγω καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση σε αθλήτριες που εκκρεμεί εις βάρος του.

Μεταξύ των άλλων, ο άλλοτε πρωταθλητής της εθνικής ομάδας Κ. Αθανασιάδης κατακρίνει την εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Καρρά, από διαφορετικό διοικητικό πόστο, τον θαυμασμό του προς τον Τζάνι Ποστιλιόνε, καθώς και την στάση της ομοσπονδίας στο θέμα των αθλητών-φοιτητών.

ΥΓ: Αναμφισβήτητα, η ευγενική φυσιογνωμία σε συνδυασμό με τη παιδεία και το ήθος που διακατέχουν τον Σάκη Αθανασιάδη είναι στοιχεία τα οποία κερδίζουν κατευθείαν τον σεβασμό του συνομιλητή του.

H δημοσίευση της Άσπας Αθανασιάδη:

Διαβάζοντας την συγκεκριμένη συνέντευξη σε αυτούς που ξέρουν 5 πράγματα παραπάνω μόνο θλίψη και θυμό μπορεί να προκαλέσει. Δεν είμαι η αρμόδια για να μπορέσω να κρίνω αν μια διοίκηση ήταν καλή ή όχι. Αυτό που εύχομαι όμως είναι η καινούργια διοίκηση να δείξει την απαραίτητη εμπιστοσύνη με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια στο νέο προπονητή όποιος και αν είναι αυτός. Γιατί, δεν μπορεί ο ξένος προπονητής όταν απαιτεί κάτι να του το δίνεις απλόχερα και όταν έρχεται ο Έλληνας προπονητής που μαζί με τον προηγούμενο ξένο τον επέλεξες λέγοντάς του ότι τον εμπιστεύεσαι και ότι είναι η καλύτερη επιλογή σου στα λόγια, γιατί οι πράξεις σου μόνο εμπιστοσύνη δεν δείχνουν να κάνεις το έργο του ακόμα πιο δύσκολο από ότι είναι. Ο κ. Αθανασιάδης λοιπόν δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε βαρέθηκα ας παραιτηθώ… Έγιναν διαφορά γεγονότα τα οποία τον ανάγκασαν μετά από πολύ σκέψη να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αλλά ποιος νοιάζεται είναι πιο εύκολο να πεις ότι ο άλλος είναι λάθος και όχι εσύ. By the way ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον κ Αθανασιάδη στην παραίτηση εδώ και λίγο διάστημα τέθηκε εκτός εθνικής ομάδας μετά από 4 χρόνια το λες και δικαίωση.. τελικά ποτέ δεν είναι αργά. Οπότε κύριοι ο κ Αθανασιάδης συνεχίζει τα βράδια να κοιμάται ήρεμος και με την συνείδηση του καθαρή. Εσείς;;;
ΥΓ. Δεν έχω νιώσει ποιο περήφανη για αυτή την επιλογή του πατέρα μου. Δυστυχώς δεν τον άφησαν να δείξει το κάτι παραπάνω!
ΥΓ2. Τουλάχιστον εκείνον έχοντας παραδεχθεί τα λάθη του συνεχίσουν και τον εκτιμούν 5-10 άνθρωποι σε αντίθεση με κάποιους άλλους….

Τα όσα αναφέρει ο Κυριάκος Αθανασιάδης:

Ορμώμενος από την ανάρτηση της αδερφής μου, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, αποφάσισα και εγώ μετά από αρκετή σκέψη, θυμό και απογοήτευση, για τους ανθρώπους που πρεσβεύουν το άθλημα της κωπηλασίας, να γράψω τη δική μου απάντηση – άποψη, αν και απέχω τα τελευταία 3 χρόνια από το άθλημα, δυστυχώς ή ευτυχώς, μαθαίνονται τα πάντα.
Διαβάζοντας κάποιος την συνέντευξη του απερχόμενου προέδρου της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ, ενός ανθρώπου που η ιστορία της κωπηλασίας θα μπορούσε να είχε με χρυσά γράμματα, κατόρθωσε να πετύχει το ακριβώς αντίθετο. Ας το πιάσουμε από την αρχή, shall we? Παρόλο που ξεκινά την συνέντευξη του θέλοντας να επισημάνει την αντίθεση του στον αθλητικό νόμο και τους περιορισμούς που βάζει και ενώ είχε πάρει την απόφαση από μόνος του να μην κατέβει ξανά υποψήφιος, κατεβαίνει και διεκδικεί όχι μόνο την είσοδο του στην Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ, αλλά και την εκπροσώπηση του για την Ε.Ο.Ε. Κάπως αστείο, βέβαια, το «δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, τα αξιώματα, είμαι μονάχα ένας εργάτης – υπηρέτης του αθλήματος». Επίσης υποστηρίζει ότι «δυστυχώς» το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ανανεωθεί επαρκώς. Και αυτό κατ’ εμέ κάπως αστείο. Γιατί δεν αποσύρονται τότε, ώστε να μπει το «νέο αίμα»;
Επειδή ψάχνοντας και ρωτώντας πας στην πόλη, στην αναφορά του ως προς τον Κύριο Postilione, αφού τον θεοποιεί τόσο ως τον κορυφαίο προπονητή, γιατί ήταν άνεργος και πώς επέλεξε την Ελληνική κωπηλασία; Παραβλέποντας αυτό, παράλληλα με την Ελληνική ομάδα ο «χρυσαφένιος προπονητής» συνεργάστηκε με την Ιαπωνία, τη Ν. Αφρική, με μια αθλήτρια από την Κίνα, τη Λιθουανία, Σερβία και Ρωσία. Αφού ήταν τόσο καλός γιατί οι μισές και παραπάνω έχουν σταματήσει τη συνεργασία μαζί του; Εδώ αν μου επιτρέπει η Κυρία Κουρσάρη να της κλέψω την ατάκα: «Από την πολλή χρυσόσκονη έμεινε η Εθνική χωρίς άντρες και γυναίκες».
Όσον αφορά δε, τον συνδυασμό των σπουδών και της προπόνησης, η αντιμετώπιση του είναι τουλάχιστον τραγική. Δεν γνωρίζω τι γνώσεις έχετε περί ελληνικών πανεπιστήμιών, αλλά Κύριε Πρόεδρε μια σχολή όπως η Βιολογία, η Χημεία, η Ιατρική κ.α. δεν είναι επεισόδιο στο Netflix. 45 λεπτά στο laptop και «γεια σας», πάμε για βάρη. Θέλει φυσική παρουσία, διάβασμα, προόδους, εξετάσεις, εργασίες, εργαστήρια κλπ. Σε άλλες χώρες υπάρχει συνεργασία των ομοσπονδιών με τα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν οι αθλητές με υψηλές φιλοδοξίες να μην στερούνται τις γνώσεις της εκάστοτε σχολής (π.χ Αγγλία). Αλλά ξέχασα… δεν υπάρχει το νέο αίμα για να πράξει ορθά. Στο παραπάνω θέμα αναφέρει κάποιους αθλητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους. Κάποιοι τυχαίνει να ήταν του μπαμπά μου και ρωτώντας τον έμαθα ότι εκείνοι οι αθλητές δούλευαν διαφορετικά απ’ ότι οι σημερινοί και ήταν και αυτοί που έφεραν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα μετάλλια στην ιστορία της Εθνικής (της κατηγορίας ανδρών, να μην παρεξηγούμαστε).
Και στη συνέχεια του προγράμματος μας περνάμε στο αγαπημένο μου θέμα. Τη χρονιά 2016 – 2017 αποφασίσατε να εμπιστευτείτε Έλληνες προπονητές. Τη χρονιά εκείνη ο Έλληνας προπονητής που αναφέρετε ήταν ο Κύριος Σάκης Αθανασιάδης, ο μπαμπάς μου. Αναφέρετε επίσης ότι προπονητές σκοτώθηκαν μεταξύ τους και ότι ενάμισι μήνα πριν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα παραιτήθηκε. Δεν μας λέτε όμως το γιατί. Γιατί ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε, ήταν και ο λόγος που η Αννέτα Κυρίδου έκανε καταγγελία για τον συγκεκριμένο Χ άνθρωπο που όλοι γνωρίζουμε και για τον οποίο σας είχε ενημερώσει προσωπικά. Ένας άλλος λόγος ήταν και μια κατάσταση με ένα μέλος του ΔΣ αλλά καλύτερα ας μην εμβαθύνουμε και σε αυτό. Δεν θα μπορούσε να ξεχάσει κάποιος βεβαίως, βεβαίως και το ότι είχαν να πληρωθούν δεν ξέρω και ‘γω πόσο καιρό.
Πραγματικά, την αλήθεια μου θα την πω, δεν κατάλαβα πως καήκατε αφού εκείνη τη χρονιά και επιτυχίες ήρθαν, ενώ ήταν και η τελευταία χρονιά που ήρθε μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών. Την περίοδο εκείνη όπου ο Κύριος Αθανασιάδης έτρεχε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Καστοριά – Θεσσαλονίκη κάθε βδομάδα σχεδόν. Που ενώ πάλευε δίπλα και μαζί με τη γυναίκα του τον καρκίνο, δεν ήταν ΠΟΤΕ απών ούτε από το σπίτι του αλλά και ΠΟΤΕ από την Εθνική ομάδα. Νιώθω βαθύτατα προσβεβλημένος από αυτά που διάβασα για τον μπαμπά μου και όχι μόνο εγώ πιστεύω! Την περηφάνεια και τη δικαίωση που νιώθουμε και η Άσπα και εγώ και «όλα του τα παιδιά» είναι αξιοσημείωτη. Το μόνο που θα μπορώ να πω με ΑΠΟΛΥΤΗ σιγουριά και βεβαιότητα είναι ότι ο πατέρας μου, ο Κύριος Αθανασιάδης, ήταν, είναι και θα είναι πρότυπο όχι μόνο για την αδερφή μου και εμένα αλλά και μελλοντικούς κωπηλάτες και προπονητές. Λυπάμαι πολύ που δεν το είδατε αυτό. Ίσως πάλι και όχι…
Κύριε Καρρά, πραγματικά συγχωρέστε με για το ειρωνικό μου ύφος αλλά μόνο αυτό αρμόζει να αποδώσω σε απαντήσεις με αλαζονεία και τίποτα άλλο. Και λέω να κλείσω την ειρωνική μου ανάρτηση με κάτι «ποιητικό» όπως: «Δυστυχώς Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…»
Με όσο σεβασμό, θεωρητικά θα πρέπει να σας έχω,
Ο Γιος του χυλού που σας έκαψε.
ΥΓ: Γουι λαβ γιου μπαμπά!!