29/09/2023
Διάφορα

Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Με κάθε λαμπρότητα, αν και κλειστή για το κοινό, λόγω των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στην Αρχαία Ολυμπία. Να σημειωθεί ότι, η τελετή Αφής διεξήχθη χωρίς κόσμο για πρώτη φορά μετά το 1984 (Λος Άντζελες).

Η Φλόγα άναψε στο Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, με την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου να την παραδίδει στην Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη. Πριν από αυτό, διεξήχθη το τελετουργικό με τις Ιέρειες το οποίο εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου και επιμελήθηκε μουσικά ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Ωστόσο, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των ενδυμασιών ανέλαβε η σχεδιάστρια Έλενη Κυριάκου.

Στο σπουδαίο αυτό δρώμενο έδωσαν το παρών 100 επίσημοι καλεσμένοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Μεταξύ άλλων, το παρεβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τα μέλη της ΔΟΕ John Coates, Morinari Watanabe και Yasuhiro Yamashita, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Την ευθύνη για την Τελετή είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

Άννα Κορακάκη, “η πρώτη λαμπαδηδρόμος”

Η δις ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη αποτέλεσε την πρώτη λαμπαδηδρόμο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία προς το Τόκιο. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνίδα πρωταθλήτρια έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, η οποία παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα αμέσως μετά την Αφή της.

Εν συνεχεία, παρέδωσε τη δάδα στη χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα, Μιζούκι Νογκούτσι.  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέλαβε τον ρόλο του τρίτου λαμπαδηδρόμου, ενώ τέταρτη ήταν η Επίτροπος, Μαρία Γκάμπριελ. Σειρά πλέον έχει το να φτάσει η Φλόγα στον πρώτο της σταθμό επί ελληνικού εδάφους, την Καλαμάτα.

Να υπενθυμιστεί ότι, η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαρτίου.