19/04/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες

Κρούσματα κορωνοϊού και ακυρώσεις αγώνων που τελικά θα γίνουν

Στο πλαίσιο του τραγελαφικού κινούνται πλέον οι εξελίξεις στο χώρο της κωπηλασίας. Όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία,  ο 1ος Διεθνής Αγώνας Αξιολόγησης ματαιώθηκε, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου της Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, ένα ρεπορτάζ του sportsfeed.gr λίγες ώρες αργότερα μετέτρεψε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την αθλητική ιστοσελίδα, Ρώσοι κωπηλάτες διαγνώστηκαν θετικοί στο κορωνοϊο. Στο ίδιο ξενοδοχείο με τους εξής αθλητές διαμένει και ο Τζάνι Ποστιλιόνε. Μολοταύτα, ο Ναπολιτάνος τεχνικός συνέχιζε κανονικά να μπαινοβγαίνει στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, κίνηση που αντιβαίνει στα  περί διαφύλαξης στον μέγιστο βαθμό της ασφάλειας και της υγείας των αθλητών της “γαλανόλευκης”.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της δημοφιλούς ιστοσελίδας, ο 1ος διεθνής αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Παρασκευή, σε μορφή προπόνησης– αγώνα. Μάλιστα,θα πάρουν μέρος μόνο οι αθλητές της σερβικής και της ρωσικής ομάδας.

Παράλληλα, το sportsfeed.gr επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού,Γιώργο Μαυρωτά, ούτως ώστε να λάβει θέση για τα τεκταινόμενα.

Το σχετικό δημοσίευμα: 

Άνω κάτω έχει γίνει η ελληνική κωπηλασία με τους χειρισμούς της απερχόμενης διοίκησης της ΕΚΟΦΝΣ που έχει χάσει τον έλεγχο προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα.

του Θανάση Νικολάου

Νωρίς το πρωί και μετά τις αποκαλύψεις του Sportsfeed, η ομοσπονδία ενημέρωσε ότι ο διεθνής αγώνας αξιολόγησης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ρωσίας, Σερβίας αναβάλλεται γιατί: «Τα νέα δεδομένα της πανδημίας για τον νομό Αττικής δείχνουν εξαιρετικό επιδημιολογικό φορτίο. Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας σε συνεργασία με την τεχνική την Ιατρική επιτροπή, εκτίμησαν εκ νέου την κατάσταση και αποφάσισαν ότι με αυτά τα δεδομένα καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε στην διεξαγωγή του 1ου Διεθνή Αγώνα Αξιολόγησης, προκειμένου να διαφυλαχθεί στον μέγιστο βαθμό η ασφάλεια και η υγεία των αθλητών της Εθνικής μας ομάδας και όσων θα συμμετείχαν στον αγώνα εκ των σωματείων μας.  Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις επόμενες αποφάσεις σε σχέση με την διεξαγωγή Αγώνων αξιολόγησης και τις νέες ημερομηνίες, αφού εκτιμηθεί η επιδημιολογική πορεία του Covid19 σε συνεργασία πάντα με την Υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ».

Αυτά αναφέρει το έγγραφο που εστάλη σήμερα το πρωί προς τα σωματεία της ΕΚΟΦΝΣ με κοινοποίηση στην ΓΓΑ.

Ακύρωση του 1ου Διεθνή αγώνα αξιολόγησης

Το ρεπορτάζ όμως δε σταματά εδώ. Στο ξενοδοχείο όπου διέμειναν τα μέλη της ομάδας πριν μπουν στο καθεστώς «φούσκας» του Σχινιά, εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα covid-19 τα οποία ανήκαν σε Ρώσους κωπηλάτες. Πρόκειται για το ίδιο ξενοδοχείο που διαμένει ο Τζάνι Ποστιλιόνε. Παρά το γεγονός των θετικών κρουσμάτων ο Ιταλός συνέχιζε κανονικά να μπαινοβγαίνει στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, μάλιστα το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους αθλητές και τις αθλήτριες για τα κρούσματα των Ρώσων. Αυτό αντικρούεται με τα περί διαφύλαξης στον μέγιστο βαθμό της ασφάλειας και της υγείας των αθλητών της Εθνικής μας ομάδας.

Η θέση του ΓΓΑ

Απευθύναμε μια σειρά από ερωτήματα στον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο χώρο της κωπηλασίας.

Η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της ΓΓΑ ήταν ενήμερη για την παρουσία 80 και πλέον ατόμων εντός του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου του Σχινιά;

Μαυρωτάς: Η ΓΓΑ δεν έχει υγειονομική υπηρεσία, αλλά έχει συσταθεί Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή στη ΓΓΑ (ΥΕΕ-ΓΓΑ) για θέματα covid. Η ΥΕΕ-ΓΓΑ είχε ενημερωθεί για το κοινόβιο στο πλαίσιο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και έχουν δοθεί και σχετικές οδηγίες.

Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στις αποστολές που ήρθαν από το εξωτερικό για να διαμείνουν στο Σχινιά;

Μαυρωτάς: Ναι, με βάση ότι ισχύει για ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες και για ελέγχους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, ως αθλητές στο Σχινιά.

Μαυρωτάς: Η άδεια δεν δίνεται από τη ΓΓΑ αλλά εκπορεύεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει δοθεί έγκριση επί του υγειονομικού πρωτοκόλλου της διοργάνωσης, κατόπιν των παρατηρήσεων της Επιτροπής και της ενσωμάτωσής τους στο αρχικό υποβληθέν πρωτόκολλο.

Από τις απαντήσεις του ΓΓΑ που φροντίζει να μένει στους τύπους και όχι στην ουσία, (η ΓΓΑ δεν έχει υγειονομική υπηρεσία αλλά υγειονομική επιτροπή…) προκύπτει ότι η ΓΓΑ ήταν ενήμερη και σύμφωνη με όλα όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο. Για ποιο λόγο όμως η ΕΚΟΦΝΣ προχώρησε στην ακύρωση του διεθνή αγώνα αξιολόγησης αφού ήταν καλυμμένη από την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ;

Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται. Ο πρώτος διεθνής αγώνας που αναβλήθηκε τελικά θα διεξαχθεί ως προπόνηση – αγώνας Παρασκευή και Σάββατο, έχοντας όμως αποκλειστεί όλοι οι σωματειακοί κωπηλάτες και κωπηλάτριες! Θα αγωνιστούν κανονικά όμως της σερβικής και της ρωσικής ομάδας.

Για το τέλος αφήσαμε την τοποθέτηση του ΓΓΑ σχετικά με την κάλυψη των εξόδων προετοιμασίας ανταγωνιστών αθλητών και αθλητριών, με χρήματα του ελληνικού λαού.

Έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ για την διάθεση μέρους κρατικής επιχορήγησης για την προετοιμασία ξένων και ανταγωνιστικών ομάδων.

Μαυρωτάς: Στον αθλητισμό είναι συνήθης πρακτική η φιλοξενία ξένων ομάδων προετοιμασίας, οι οποίες συνήθως ανταποδίδονται, στο πλαίσιο της σύσφιξης των αθλητικών σχέσεων, συναδέλφωσης και άμιλλας αθλητών από διαφορετικές χώρες, καθότι ο ρόλος του αθλητισμού είναι να ενώνει. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι δεν αναφέρεται κάποια τέτοια έγκριση, όπως αναφέρεται, από κάποια «αρμόδια υπηρεσία».

Όχι κύριε Μαυρωτά. Σύσφιξη σχέσεων σε βάρος των ελληνικών προκρίσεων στους Ολυμπιακού Αγώνες δε γίνεται. Επίσης, καμία ανταπόδοση δεν υπάρχει αφού η Εθνική  ομάδα δεν έκανε ποτέ προετοιμασία στη Σερβία ή τη Ρωσία. Εξυπηρέτηση στον τεχνικό σύμβουλο γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. Σε περίπτωση που σας διαφεύγει, η κωπηλατική ομάδα της Ρωσίας είχε αποβληθεί εντελώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, λόγω πολλών  κρουσμάτων ντόπινγκ. Ποια άμιλλα; Όσο για την έγκριση «που δεν προβλέπεται από κάποια αρμόδια υπηρεσία», εννοείται ότι δεν ελέγχονται οι ομοσπονδίες πως διαθέτουν τα χρήματα του ελληνικού λαού; Για ποιο λόγο υπάρχει τότε η ΓΓΑ κύριε γενικέ;