Η παγκόσμια νίκη της Φράγκου και η ηθική υποχρέωση του Δήμου Πέλλας

Με αφορμή το χάλκινο μετάλλιο της Ευαγγελίας Φράγκου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, ο Γιώργος Ροδακόγλου καυτηριάζει τα κακώς κείμενα πίσω από την σπουδαία αυτή επιτυχία. Σε άρθρο του στο www.pellatv.gr, ο κύριος Ροδακόγλου θίγει το χρόνιο πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών, καθώς και την αδράνεια της πολιτείας προς την επίλυση του θέματος αυτού του.

Το σχετικό κείμενο:

Η τρίτη θέση της Ευαγγελίας Φράγκου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας δεν είναι κάτι που πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τον αθλητικό κόσμο και τους παράγοντες της περιοχής. Η αθλήτρια κωπηλασίας από τα Γιαννιτσά μετά από πολύχρονη προσπάθεια στα νερά του Λουδία κατάφερε να αναδειχθεί στη νεανική ελίτ της παγκόσμια κωπηλασίας. Είναι το μοναδικό μετάλλιο για την εθνική ομάδα που ήρθε στην Ελλάδα κατατάσσοντας την στις τρεις κορυφαίες σκιφίστριες του κόσμου. Και η προσπάθεια της αυτή, όχι μόνο είναι αξιέπαινη από πλευράς αθλητικού περιεχομένου, αλλά είναι αξιέπαινη διότι το αποτέλεσμα αυτό, φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά, μια όμορφη περιοχή του Δήμου Πέλλας που ενώ αναγνωρίζεται από εκατοντάδες επισκέπτες δεν έτυχε της προσοχής των παραγόντων του νομού.

Η νίκη της Φράγκου, μπορεί αρχικά να χαροποιεί αθλητές, γονείς και παράγοντες διότι έχει μια παγκόσμια ακτινοβολία αλλά συμβολικά, θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους βουλευτές της Πέλλας διότι πέραν των συγχαρητηρίων που οφείλουν να δώσουν στη πρωταθλήτρια θα πρέπει ίσως να εξηγήσουν στο κοινό που την παρακολουθεί, τι έχουν κάνει έως τώρα για την ανάπτυξη μιας περιοχής όπως είναι ο Λουδίας και συγκεκριμένα το σημείο όπου προπονείται, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΓ.

Είναι ήδη γνωστή η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών για την επίλυση του ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της ένταξης της περιοχής σε Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Η διαδικασία αυτή εν μέρη είναι πολύπλοκη αλλά με την ανάλογη πολιτική βούληση λύνετε εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο. Όπως δήλωσε σε παρελθούσα συνέντευξη του ο Πρόεδρος του ΝΟΓ Βασίλης Καφετζάκης, «ο Λουδίας πρέπει να χαρακτηριστεί πλεύσιμος ποταμός και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση της ζώνης έργου όπου θα γίνει εκ νέου μια νέα κατανομή γης. Έτσι θα παραχωρηθεί μεγαλύτερο κομμάτι γης στο Δήμο Πέλλας και στη συνέχεια στον Ν.Ο.Γ. Η μοναδική αναλαμπή έργων στο Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών ήταν στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 όπου μέσω ενός προγράμματος Lider κατασκευάσθηκαν ξύλινοι ξενώνες στις εγκαταστάσεις του Λουδία και ενισχύθηκε ο Όμιλος από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής».

Η νίκη της Φράγκου λοιπόν και η κάθε νίκη οποιουδήποτε άλλου αθλητή του ΝΟΓ, θα φέρνει κάθε φορά στην επικαιρότητα όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα. Ίσως οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη κάθε ρηχή πολιτική που περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις και ευχολόγια και να αποδείξουν, αν έχουν όραμα για την περιοχή. Θα πρέπει επίσης να προσανατολισθούν στην ουσία ορισμένων ζητημάτων αρκεί να αντιληφθούν κάτι που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, ότι περισσότερες από 20 αποστολές αθλητών κωπηλασίας από Ελλάδα και εξωτερικό, κάθε χρόνο βρίσκονται στο Λουδία και επισκέπτονται τις επιχειρήσεις της περιοχής και το αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας.

Οι αγωνιστικές εξελίξεις όμως, με πρωταγωνιστή το ΝΟΓ, δεν σταματούν στο χάλκινο μετάλλιο της Φράγκου και προϊδεάζουν για μια εντυπωσιακή συνέχεια που πρέπει να ευαισθητοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά το Δήμο Πέλλας και τους βουλευτές του νομού. Η νεαρή αθλήτρια του ΝΟΓ συμμετείχε σε προκρίσεις στο Σχοινιά συνοδεία του προπονητή του ΝΟΓ, Βασίλη Τσαλικίδη και επιλέχθηκε να συμμετάσχει και σε διεθνή πρωταθλήματα που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23 στην Πολωνία στις 4-5 Σεπτεμβρίου και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ε/Ν 9-10 Οκτωβρίου στο Μόναχο της Γερμανίας. Θα είναι ευχής έργον και ιερή υποχρέωση όλων μια έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της Φράγκου. Αυτά βέβαια είναι θέματα που εύκολα μπορούν να προσδιοριστούν τόσο από την ίδια όσο και από τον όμιλο της, αρκεί να υπάρξει η θέληση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τη διαπιστώσουμε άμεσα. Εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντιληφθούμε καμία απολύτως θετική εξέλιξη τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια κατάσταση άκρως προβληματική.