10/09/2024
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Γιάννης Καλανδαρίδης: «Έχω πολλά ακόμη να πετύχω»

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ΕΚΟΦΝΣ, ο Γιάννης Καλανδαρίδης κάνει λόγο για την δύσκολη και συνάμα ευνοϊκή χρονιά που διήνυσε πέρυσι.

Παράλληλα, ο 23χρονος πρωταθλητής αναλύει την αθλητική του πορεία και σχολιάζει την αποδοτική του συνεργασία με τον Θανάση Παλαιοπάνο στη δίκωπο. Τέλος, θέτει τους επόμενους του στόχους.

Τα όσα ανέφερε ο Έλληνας διεθνής:

Γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια στη Ζάκυνθο, αλλά βρήκε το λιμάνι του στο Βόλο. Στη πρωτεύουσα της Μαγνησίας που έχει «γεννήσει» σπουδαίους κωπηλάτες  ο Γιάννης Καλανδαρίδης δε θα μπορούσε να μην πιάσει κουπιά. Το δέσιμο ήταν με την πρώτη ματιά και έμελλε να τον οδηγήσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, πριν καλά καλά κλείσει τα 18 του χρόνια.

Πλέον, με χρυσά και χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες Εφήβων και Νέων Ανδρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και στοχεύει σε μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, και γιατί όχι και σε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Άλλωστε, όπως, ομολογεί μαζί με τον συναθλητή του τον Θανάση Παλαιοπάνο που αγωνίζονται στη δίκωπο άνευ έχουν πολλά ακόμα να δώσουν.

Πως ξεκίνησες την κωπηλασία. Ποιο ήταν το ερέθισμα;

«Την κωπηλασία την ξεκίνησα εντελώς τυχαία. Ουσιαστικά γνώρισα το άθλημα μέσω κάποιων οικογενειακών φίλων».

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι θα καταφέρεις να γίνεις Παγκόσμιος πρωταθλητής;

«Στην αρχή δεν πίστευα ότι μπορώ να φτάσω σε τόσο υψηλό επίπεδο, ούτως ώστε να γίνω παγκόσμιος  πρωταθλητής. Στη συνέχεια, όμως, βλέποντας και αλλά παιδιά από τον Όμιλο μου να συμμετάσχουν σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πίστεψα ότι μπορώ να τα καταφέρω και εγώ».

Ποιο ήταν το κίνητρο όλα αυτά τα χρόνια για να δουλεύεις σε πολύ υψηλό επίπεδο;

«Το κίνητρο μου όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι επιδιώκω κάθε φορά να ξεπεράσω τα όρια μου και να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα πάω ακόμη καλύτερα».

Πιστεύεις ότι έχεις φτάσεις στο 100% των δυνατοτήτων σου ως τώρα;

«Δεν πιστεύω ότι έχω φτάσει στο 100 % των δυνατοτήτων μου, εξάλλου για το άθλημα της κωπηλασίας θεωρούμαι μικρός και πιστεύω πως μπορώ να βελτιωθώ αρκετά ακόμα».

Ποια θα χαρακτήριζες ως την ποιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;

«Η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν πήρα το πρώτο μου χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο ως έφηβος (2016). Τότε συνειδητοποίησα ότι μπορώ να προσφέρω ακόμη περισσότερα στο άθλημα».

 

Τα τελευταία χρόνια σε βλέπουμε στα μεγάλα κουπιά. Είναι επιλογή σου ή έτυχε και πέτυχε;

«Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν πιο πολύ τα μεγάλα κουπιά, αλλά, το ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζομαι σε αυτά είναι κάτι τυχαίο. Είναι στο χέρι του προπονητή σε πιο αγώνισμα θα αγωνιστώ κάθε χρονιά».

Σου ταιριάζουν περισσότερο τα μεγάλα πληρώματα ή τα ολιγομελή;

«Δεν έχω πρόβλημα. Σημασία έχει να υπάρχει σωστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του πληρώματος. Μου αρέσουν και τα δυο εξίσου».

Οι τελευταίες επιτυχίες έχουν έρθει στη δίκωπο με τον Θανάση Παλαιοπάνο. Θεωρείς ότι βρήκες το ιδανικό σχήμα;

«Με τον Θανάση τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε πολύ καλή χημεία. Έχουμε κερδίσει σημαντικούς αγώνες και ακόμα και σήμερα προπονούμαστε μαζί . Πιστεύω ότι ταιριάζουμε αρκετά, έχουμε όμως πολλά να αποδείξουμε ακόμα».

 

 

Στα Γιάννενα το 2019 αγωνίστηκες μπροστά στο ελληνικό κοινό. Πως ήταν η εμπειρία; Θα ήθελες να το ξαναζήσεις;

«Στα Γιάννενα το 2019 ζήσαμε μια πολύ ωραία εμπειρία γιατί πρώτη φορά μας παρακολούθησαν από κοντά τόσοι συγγενείς και φίλοι. Θέλαμε πολύ να βγούμε πρώτοι και να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος μέσα στην χώρα μας, αλλά δεν τα καταφέραμε. Θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω κάτι αντίστοιχο».

Τον τελευταίο χρόνο ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω. Ένιωσες κούραση με την όλη κατάσταση ή πείσμωσες;

«Όλο αυτή που έχει συμβεί που προέκυψε με τον κορωνοϊό παραδόξως με βοήθησε. Πέρυσι τον Φεβρουάριο είχα ένα ατύχημα με τη μηχανή, με αποτέλεσμα να σπάσω το πόδι μου. Όλη αυτή η καθυστέρηση των αγώνων, μου έδωσε χρόνο να αναρρώσω και να γυρίσω εγκαίρως στις προπονήσεις. Έτσι, μπορώ να πω ότι παρά την δύσκολη αυτή κατάσταση με τον κορωνοϊό, τα πράγματα κύλησαν ευνοϊκά για μένα».

Τα κοινόβια στο Σχοινιά είναι πολυήμερα και δύσκολα. Εσύ πως τα αντιμετωπίζεις;

«Σίγουρα τα κοινόβια είναι δύσκολα. Προσπαθώ να μένω προσηλωμένος στο στόχο μου και στον ελεύθερο μου χρόνο να  απασχολούμαι  με δραστηριότητες που με ηρεμούν, όπως να διαβάζω βιβλία, να παίζω επιτραπέζια, να βλέπω ταινίες ή και να κάνω μια βόλτα με τους συναθλητές μου».

 

 

Μπήκαμε σε χρονιά Ολυμπιακών αγώνων και η Ελλάδα έχει ήδη μια πρόκριση. Πιστεύεις ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερες για το Τόκιο;

«Θεωρώ ότι είναι εφικτό να έρθουν κι άλλες προκρίσεις φέτος. Εξάλλου, στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό πραγματοποιήσαμε πολύ καλές εμφανίσεις».

Ο δικός σου στόχος είναι ένα εισιτήριο;

«Ο δικός μου στόχος είναι σίγουρα ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αφού από φέτος ανήκω στην κατηγορία των ανδρών. Σίγουρα θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό μαζί με το πλήρωμα μου και θα ελπίσουμε να τα καταφέρουμε».

Τι θέλεις να πετύχεις από δω και πέρα στη καριέρα σου;

«Θα ήθελα να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς και να καταφέρω να κερδίσω ένα μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών».

Η επόμενη μέρα που θα σταματήσεις τη κωπηλασία ποια θα είναι για σένα. Τι θέλεις να κάνεις;

«Τον τελευταίο χρόνο ανήκω στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, αφού, μου δίνει την ευκαιρία να προπονούμαι απρόσκοπτα και παράλληλα να έχω μια επαγγελματική αποκατάσταση. Όταν σταματήσω την κωπηλασία σίγουρα θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την σχολή μου στην Αθήνα, η οποία είναι τα ΤΕΦΑΑ, και ίσως αργότερα με την προπονητική».