15/07/2024
Όμιλοι

Εντυπωσιακές κούρσες στην Παμβώτιδα για τον 1ο Διεθνή Αγώνα «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου»!

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες και εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγεονομικής προστασίας, διεξήχθη την Κυριακή (20/9) ο 1ος Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου», στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, δημιούργησε τη διοργάνωση αυτή με σκοπό να καθιερωθεί ως ένας θεσμός μέσω του οποίου θα αποδίδεται φόρος τιμής προς τον αείμνηστο προέδρο του, Σωτήρη Στάμο. Ο αγώνας τελέστηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του ΠΕΑΚΙ.

Μάχη για μια θέση στο βάθρο των νικητών έδωσαν αθλητές ομίλων της Βορείου Ελλάδας, καθώς και των νησιών του Ιονίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ό,τι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στέφθηκε με τον τίτλο του πολυνίκη, με πέντε χρυσά, πέντε ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια. Τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων κατέκτησε ο Δημοτικός Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας με δύο χρυσά, δύο ασημένια και τέσσερα χάλκινα. Ωστόσο, την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης με δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα. Εμφανώς συγκινημένη, η κόρη του αείμνηστου Σωτήρη Στάμου Θέκλα Στάμου, παρέδωσε το κύπελλο του πολυνίκη στην Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου.

 

 

Το δελτίο τύπου του ΝΟΙ:

Εντυπωσιακές κούρσες στην Παμβώτιδα για τον  1ο Διεθνή Αγώνα «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου»!

«Δημιουργούμε έναν νέο θεσμό για την πόλη μας», τόνισε η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου                              

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό και τηρώντας όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα έλαβε χώρα σήμερα στην Παμβώτιδα ο 1ος Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου», τον οποίο διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων με στόχο να δημιουργήσει έναν νέο θεσμό μέσω του οποίου θα τιμάται η μνήμη και η παρακαταθήκη του αείμνηστου προέδρου του.

Σωματεία απ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα αλλά και νησιά του Ιονίου έδωσαν τη μάχη της διάκρισης προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα με τις δυνατές κούρσες που έκαναν τα πληρώματά τους στον στίβο της λίμνης, το κυριότερο όμως ήταν ότι δόθηκε η χαρά του ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας σε δεκάδες αθλητές νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν είχαν φέτος πολλές ευκαιρίες να δοκιμαστούν αγωνιστικά, λόγω της πανδημίας.

Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το ΠΕΑΚΙ, εκπρόσωποι των οποίων παρακολούθησαν τις 14 συνολικά κούρσες που έγιναν στην Παμβώτιδα.

 

Οι επιτυχίες

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, πολυνίκης του αγώνα αναδείχθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων με πέντε χρυσά, πέντε ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια. Δεύτερος σε μετάλλια ήταν ο Δημοτικός Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας με δύο χρυσά, δύο ασημένια και τέσσερα χάλκινα και τρίτος ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης με δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια. Το κύπελλο του πολυνίκη απένειμε συγκινημένη στην Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου η κόρη του αείμνηστου Σωτήρη Στάμου Θέκλα Στάμου.

 

 

Η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι.

Για ένα σημαντικό αγώνα, μέσω του οποίου αποδίδεται ένας ελάχιστος αλλά επιβαλλόμενος φόρος τιμής στον αείμνηστο Σωτήρη Στάμο και την προσφορά του, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι.. «Η διοργάνωση, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των ημερών για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού, θεωρώ πως ήταν αντάξια των προσδοκιών μας, ωστόσο, του χρόνου θα κάνουμε ακόμα πιο σπουδαία πράγματα, ανάλογα της τόσο σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε ο Σωτήρης Στάμος όχι μόνο στη Γιαννιώτικη, αλλά και γενικά στην ελληνική και διεθνή Κωπηλασία. Θα διοργανώσουμε έναν αγώνα πραγματικά διεθνούς εμβέλειας προσκαλώντας σωματεία από τα Βαλκάνια, όπως ταιριάζει στον σκοπό για τον οποίο γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μάρθα Παλαιοπάνου. Όπως είπε, στόχος είναι να καθιερωθεί ο συγκεκριμένος αγώνας ως θεσμός. «Θα είχαμε πολύ περισσότερο κόσμο αν το επέτρεπαν οι συνθήκες, όμως έπρεπε να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα γιατί αυτό προέχει σήμερα», κατέληξε.

 

 

Οι δηλώσεις

*Παρούσα στους αγώνες ήταν η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, η οποία σε δηλώσεις της έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μακρά ιστορία και στις επιτυχίες του Ναυτικού Ομίλου, από τις τάξεις του οποίου έχουν βγει, όπως είπε, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. «Είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις και αγώνες στην πόλη μας που τη διαφημίζουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Eμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε αυτές τις σημαντικές προσπάθειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Στη σημασία της διεξαγωγής διοργανώσεων στην περιοχή μας όπως ο 1ος Διεθνής Αγώνας «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου» αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Βασίλης Γοργόλης, τονίζοντας πόσο σημαντικό γεγονός είναι η έλευση σωματείων από πολλές περιοχές της χώρας μας για να λάβουν μέρος σ’ αυτόν. «Βλέπουμε σιγά – σιγά μία επανεκκίνηση στον τομέα των αθλητικών εκδηλώσεων τηρώντας φυσικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Μπορούμε να πάμε μπροστά, να δούμε ξανά μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να γίνονται στην πόλη μας», ανέφερε και συνεχάρη τον Ν.Ο.Ι. για την προσπάθεια.

 

 

*Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας έδωσε εκ μέρους του Δημάρχου Μ. Ελισάφ τα συγχαρητήριά του σε όλους όσοι συμμετείχαν στους αγώνες, αλλά και στον Ν.Ο.Ι. για τη διοργάνωση και τόνισε με έμφαση: «Ο Δήμος μας βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε δρώμενο το οποίο γίνεται στην πόλη μας και ευχόμαστε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, να έχουμε αντίστοιχες διοργανώσεις και στη συνέχεια, με επιτυχίες πάντα όπως αυτές που είχε σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος».

Ως εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΑΚΙ η Έφορος Αντωνία Κορτζή συνεχάρη τον Ναυτικό Όμιλο για τους αγώνες, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικό αθλητικό γεγονός. Όπως είπε, «τα Γιάννενα ως πόλη συνυφασμένη με το υδάτινο στοιχείο λόγω της λίμνης, πάντα είχαν παράδοση στη δημιουργία Πρωταθλητών Κωπηλασίας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα λοιπόν να φιλοξενούμε τέτοιου είδους αθλητικές διοργανώσεις στον τόπο μας».

***                                          

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων απευθύνει θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη του 1ου Διεθνή Αγώνα Κωπηλασίας «Εις μνήμην Σωτήρη Στάμου» στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, την εταιρία «Care and Tourism Enterprises» που διέθεσε ασθενοφόρο, καθώς και στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων επίσης για τη διάθεση ασθενοφόρου.