17/04/2024
Όμιλοι

«Έφυγε» ο πρωτεργάτης της ελληνικής κωπηλασίας Ι. Συμπόνης

Βαρύ πένθος επικρατεί στον χώρο της ελληνικής κωπηλασίας, καθώς ο σπουδαίος Ιωάννης Συμπόνης “έφυγε” χθες για την γειτονιά των αγγέλων. Ο Συμπονης διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Αποτέλεσε δε τον πρώτο και επί σειρά ετών προπονητή του ΝΟΙ. Μεταξύ των άλλων, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποκάλυψε το μεγάλο ταλέντο της γυναίκας, η οποία στην πορεία αποτέλεσε την πρώτη ολυμπιονίκη κωπηλάτρια της χώρας μας, Τόνια Σβαιερ. Το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα θα πουν συγγενικά πρόσωπα και φίλοι την Πέμπτη 19/9 στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας.

Το συμβάν ωστόσο δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση για να τιμήσει τον άνθρωπο που έμελλε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του αθλήματος.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ΕΚΟΦΝΣ:

Η ελληνική κωπηλατική οικογένεια και ο Όμιλος Ερετών θρηνούν την απώλεια ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου κι ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες κωπηλάτες, στην ιστορία του αθλήματος του Ιωάννη Χ. Συμπόνη.

Ο Ιωάννης Συμπόνης γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1935 στο Κακούρι Αρκαδίας. Ξεκίνησε την κωπηλατική σταδιοδρομία του στα 17 του χρόνια στον Όμιλο Ερετών και ήδη τον επόμενο χρόνο κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια στους Πανελλήνιους αγώνες. Ως αθλητής του Ομίλου Ερετών πρόσφερε απλόχερα τις γνώσεις και τη βοήθεια του στους νεότερους συναθλητές του και ενέπνευσε γενιές αθλητών του Ομίλου Ερετών να αγωνίζονται με ήθος και επιμονή.

Από το 1953 έως το 1966 κατέκτησε περισσότερες από 50 πρώτες πανελλήνιες νίκες. Συμμετείχε δε σε πολλούς διεθνείς αγώνες, κατακτώντας 65 νίκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις 5 πρώτες νίκες σε ισάρθιμα Παγκόσμια Στρατιωτικά πρωταθλήματα ΣΙΣΜ, 6 πρώτες νίκες σε ισάριθμα πρωταθλήματα βετεράνων στο αγώνισμα της 8+, 3 αργυρά μετάλλια και 1 χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Αποκορύφωμα της αθλητικής σταδιοδρομίας του ήταν η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960, στους οποίους έλαβε μέρος σε 2 αγωνίσματα, κατακτώντας την 7η και 9η θέση στη δίκωπο (2+) και τετράκωπο με πηδαλιούχο (4+) αντίστοιχα.

Ο Ι. Συμπόνης έλαβε πλήθος τιμών και διακρίσεων, όπως τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα το 1967 από τον τέως Βασιλιά της Ελλάδος, Κωνσταντίνο, το μετάλλιο Αθλητικής Αξίας και Ήθους από την Α.Σ.Ε.Α.Δ και τιμητικές διακρίσεις από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και πλήθος κωπηλατικών σωματείων για την πολύτιμη προσφορά του.

Το 1967 ξεκινά την προπονητική του σταδιοδρομία στα Ιωάννινα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάδειξη της κωπηλασίας. Στα 19 χρόνια της προπονητικής του καριέρας ως σωματειακός και εθνικός προπονητής, κατέκτησε αναρίθμητα πρωταθλήματα και ανέδειξε πολλούς αθλητές σε Παγκόσμιους, Μεσογειακούς, Βαλκανικούς και Πανελλήνιους Αγώνες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια τού σπουδαίου αθλητή και τα θερμά τους συλλυπητήρια  στην οικογένεια του.

To τελευταίο αντίο θα πουν στον εκλιπόντα συγγενείς και φίλοι την Πέμπτη 19/9 στο Αρτεμίσιο Αρκαδίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *