Δυο προκρίσεις σε ημιτελικούς και μια σε τελικό για την εθνική

Με δυο προκρίσεις σε ημιτελικούς και μια σε τελικό ξεκίνησε σήμερα η γαλανόλευκη της υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών του Πόζναν της Πολωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η δίκωπος των γυναικών των Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου εξασφάλισε μια θέση στα έξι καλύτερα πληρώματα της Ευρώπης, ενώ η Αννέτα Κυρίδου (σκιφ γυναικών) και ο Αντώνης Πακακωνσταντίνου (σκιφ ελ. βαρών) από μια θα αγωνιστούν στα ημιτελικά του αγωνίσματος τους.

Μια ακόμη ευκαιρία για πρόκριση στον ημιτελικό του αγωνίσματος τους θα έχουν στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, ο Στέφανος Ντούσκος (σκιφ), οι Θανάσης Παλαιοπάνος- Γιάννης Καλανδαρίδης (δίκωπος ανδρών), καθώς και οι Ζωή Φίτσιου- Ευαγγελία Αναστασιάδου (διπλό σκιφ ελ. βαρών γυναικών).

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα για την Χριστίνα Μπούρμπου και τη Μαρία Κυρίδου στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα της πολωνικής πόλης. Οι ταλαντούχες αθλήτριες κατέλαβαν την 1η θέση στον πρώτο προκριματικό της δίκωπου γυναικών, λαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την απευθείας πρόκριση στο μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Τα χρυσά κορίτσια του ΝΟΘ τα πήραν τα ηνία της κούρσας μετά τα πρώτα 500 μέτρα και διατήρησαν την υπεροχή τους μέχρι τέλους, διαγράφοντας χρόνο 7:10:100. Μια θέση στα έξι καλύτερα πληρώματα της Ευρώπης εξασφάλισαν και οι Ιταλίδες Carmela Pappalardo και Laura Meriano που έλαβαν την 2η θέση με 7:13:370.

Την 4η θέση της προκριματικού της σειράς του έλαβε το πλήρωμα της δικώπου ανδρών (με 06.49.000), το οποίο απαρτίζεται από τον Γιάννη Καλανδαρίδη και τον Θανάση Παλαιοπάνο. Η πρώτη τριάδα η οποία και κατοχύρωσε την πρόκριση στα ημιτελικά αποτελείται από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Πλέον, οι Έλληνες πρωταθλητές θα έχουν ακόμη μια ευκαιρία για την πρόκριση, το απόγευμα, μέσω του ρεπεσάζ.

Με ιδιαίτερα καλή εμφάνιση, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κατέκτησε την 2η θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του σκιφ ελαφρών βαρών, με χρόνο 7:00:250, και κατοχύρωσε την πρόκριση του στον ημιτελικό του Σαββάτου.

Ο πρωταθλητής του ΕΝΟΑ βρισκόταν εξ αρχής στη 2η θέση, παρ’ όλη την πίεση που του ασκούσε ο Ιρλανδός Fintan Mccarthy. Στην 1η θέση της αναμέτρησης τερμάτισε ο Ιταλός Niels Torre, διανύοντας χρόνο 6:58:210.

Μπορεί η εκκίνηση της Αννέτας Κυρίδου στην 3η προκριματική σειρά του σκιφ να μην ήταν η αναμενόμενη, παρ’ όλα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και κατάφερε να λάβει την 1η θέση, ούτως ώστε να προκριθεί στην ημιτελικό (με 07.35.580). Μέχρι τα μισά της κούρσας, η πρωταθλήτρια του ΝΟΘ κατείχε την 3η θέση. Όμως, στη πορεία ανέβασε ρυθμό, περνώντας την Δανή Fie Udby Erichsen και την Ιταλίδα Veronica Lisi. Μάλιστα, ο χρόνος που πραγματοποίησε ήταν συνολικά ο 4ος καλύτερος του προκριματικού. Το μεσημέρι του Σαββάτου, η θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια θα συμμετάσχει στον ημιτελικό του αγωνίσματος της.

Σε μια συγκλονιστική κούρσα για την 4η προκριματική σειρά του σκιφ ανδρών, ο Στέφανος Ντούσκος κατετάγη 2ος με χρόνο 6:59.270, χάνοντας στο νήμα την πρόκριση στον ημιτελικό. Ο Δανός ασημένιος πρωταθλητής κόσμου του 2019, Nielsen Sverri κατέλαβε την 1η θέση και συνάμα το εισιτήριο για την ημιτελική σειρά του σκιφ, τερματίζοντας μόλις 5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον πρωταθλητή του ΝΟΙ (με 06:54.180).

Σημειώνεται ότι το εν λόγω αγώνισμα έχει τους περισσότερους συμμετέχοντες και γι’ αυτό λαμβάνει την πρόκριση μόνο ο πρώτος κάθε σειράς. Ο Έλληνας ολυμπιονίκης, ο οποίος πέτυχε τον 3ο καλύτερο χρόνο από τους 19 εναπομείναντες κωπηλάτες, θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την πρόκριση στον επαναληπτικό του απογεύματος.

Αγωνιζόμενες για πρώτη φορά ως πλήρωμα, η Ζωή Φίτσιου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου απέδειξαν ότι διαθέτουν πολλές προοπτικές εξέλιξης. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες κατέλαβαν την 3η θέση του 3ου προκριματικού γύρου του διπλού σκιφ ελ. βαρών, με χρόνο 07:04.890.

Τα πληρώματα που αναρριχήθηκαν στην πρώτη δυάδα και συνεπώς προκρίθηκαν στα ημιτελικά είναι η Ολλανδία με τις Marieke Keijser και Ilse Paulis και η οι Ελβετία,με τις Patricia Merz και Frederique Rol. Αξίζει να αναφερεί ότι τα δυο κορίτσια διέγραξαν τον καλύτερο χρόνο ανάμεσα στα πληρώματα (μετά τη Γερμανία) που δεν έχουν πάρει την απευθείας πρόκριση στα ημιτελικά. Γεγονός το οποίο θα τους δώσει το ψυχολογικό αβαντάζ για το ρεπεσάζ του απογεύματος.