17/04/2024
Ομοσπονδία / Εθνικές Ομάδες Διεθνή

ΔΟΕ: Σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον της κωπηλασίας

Σε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το μέλλον της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες προχώρησε η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, το αρμόδιο όργανο της ΔΟΕ,  απένειμε τα εύσημα στην Παγκόσμια Κωπηλατική Ομοσπονδία για την πρόταση ένταξης της Παράκτιας Κωπηλασίας στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Η πορσθήκη αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα από τη διοργάνωση του 2028 στο Λος Άντζελες, και μετά. Η αργοπορία οφείλεται στην ανάγκη περιορισμού των συμμετεχόντων αθλητών, λόγω των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας. Παρ’όλα αυτά η παράκτια κωπηλασία θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων, που θα διεξαχθούν το 2026 στο Ντακάρ.

Εν τω μεταξύ, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο επέφερε ένα  νέο καλό νέο, καθώς αποφασίστηκε να μην αφαιρεθούν τα αγωνίσματα των ελαφρών βαρών, αλλά να παραμείνουν μέχρι και το πρόγραμμα των Ολυμπιακών του Παρισιού.

Μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε ότι η ποσόστωση της κωπηλασίας είναι να μειωθεί κατά 24 θέσεις, δηλαδή από 526 σε 502 αθλητές.

Σχετικά με τις εν λόγω αποφάσεις ο Πρόεδρος της FISA Jean-Christophe Rolland ανέφερε: «Φυσικά, αυτό είναι απογοητευτικό για όλους όσοι είναι πεπεισμένοι ότι η Παράκτια Κωπηλασία αποτελεί σαφή προστιθέμενη αξία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το άθλημα, γενικά. Ωστόσο, κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, είναι σαφές ότι δεν υπήρξε ανοχή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και των τομέων των ανθρωπίνων πόρων για την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, και ότι τυχόν νέες δαπάνες ή πρόσθετες οργανωτικές απαιτήσεις θα αμφισβητηθούν. Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι η Γαλλία έχει τεράστιο αντίκτυπο από την πανδημία COVID-19, σε ότι αφορά τους ανθρώπους και την οικονομία.

Η Παγκόσμια Κωπηλασία κατανοεί επίσης την πρόκληση της ποσόστωσης όλων των αθλημάτων και εκτιμά ότι, μαζί με άλλα δέκα αθλήματα, έπρεπε να επωμισθεί τις συνέπειες της απόφασης να προσθέσει τα τέσσερα αθλήματα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Χάρτη, δηλαδή 10.500 αθλητές. Θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε αυτές τις 24 θέσεις τους επόμενους μήνες .

Ακολούθως τόνισε τα εξής: «Τα καλά νέα εδώ είναι ότι τα ελαφρά βάρη θα παραμείνουν σε έναν ακόμα Ολυμπιακό Κύκλο και ότι δεν θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των αγωνισμάτων. Η κωπηλασία Ελαφρών Βαρών είναι μια πολύ δημοφιλής κατηγορία του αθλήματος μας και ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί σπουδαίο γεγονός στη κοινότητα της Ελαφριάς κατηγορίας σε όλο τον κόσμο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποίηση είναι τα θετικά νέα σχετικά με την πρόταση για την ένταξη της Παράκτιας Κωπηλασίας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Προσβλέπουμε στην επιδίωξη του εποικοδομητικού διαλόγου και των συγκεκριμένων συζητήσεων με τη ΔΟΕ και το LA2028 για να δούμε τελικά τα αγωνίσματα της Παράκτιας Κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028».