25/03/2023
Διεθνή

Αποκλεισμός των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους διεθνείς αγώνες

Σε μια κίνηση που δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της στον ουκρανικό λαό, στον ηρωικό αγώνα που δίνει ενάντια στον πόλεμο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας αποφάσισε τον αποκλεισμό των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών, καθώς και των στελεχών τους από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας καταδικάζει έντονα τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύης της στον Ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μας της Ουκρανικής Κωπηλατικής Οικογένειας, σε αυτή την περίοδο σοβαρής διεθνούς κρίσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας υποστηρίζει σθεναρά τις συστάσεις που εξέδωσε η ΔΟΕ στις 28 Φεβρουαρίου. Αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση ότι πολλοί Ουκρανοί αθλητές θα αποτραπούν από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αγώνες ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη χώρα τους. Ως εκ τούτου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας επιβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και όλα τα στελέχη των ομάδων σε κανέναν από τους διεθνείς αγώνες της, με άμεση ισχύ και μέχρι νεωτέρας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας διευκρινίζει επίσης ότι δεν έχουν προγραμματιστεί αγώνες στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία το 2022.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας είναι σε τακτική επαφή με την Ουκρανική Ομοσπονδία Κωπηλασίας και θα ήθελε να ευχαριστήσει πολλές από τις Ομοσπονδίες Μέλη μας που έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν την Ουκρανική ομάδα κωπηλασίας που επηρεάστηκε από αυτήν την κατάσταση. Καλούμε όλη την κωπηλατική κοινότητα να παρέχει την υποστήριξη της όπου χρειαστεί.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και ενδέχεται να προσαρμόσει περαιτέρω τα μέτρα της σύμφωνα με τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αναχώρησε η ομάδα της Ρωσίας από το Σχοινιά

Αναχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά η κωπηλατική ομάδα της Ρωσίας που πήρε μέρος το περασμένο Σαββατοκύριακο στον 1ο Διεθνή Αγώνα Αξιολόγησης. Η ρωσική ομάδα που διέμενε στις εγκαταστάσεις του Κωπηλατοδρομίου με δικά της έξοδα είχε φτάσει στην Ελλάδα για προετοιμασία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ το ταξίδι της είχε προγραμματιστεί πολλούς μήνες πριν από την περσινή χρονιά.

Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία εναρμονίζεται πλήρως με τις συστάσεις της Διεθνούς Κωπηλατικής Ομοσπονδίας και κατ επέκταση της ΔΟΕ μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνει έτοιμη να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ώρες.