Α. Γκουντούλας: «Να αγαπήσει ο κόσμος τη κωπηλασία»

Στο περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων της Λμνοπούλας, Ιωαννίνων, παραβρέθηκε, σήμερα, Παρασκευή ο ομοσπονδιακός προπονητής κατηγορίας ανάπτυξης, Αποστόλης Γκουντούλας, με σκοπό να προσφέρει τις σημαντικές του υπηρεσίες, ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ23 των Ιωαννίνων, το οποίο θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο.

«Τέτοιες διοργανώσεις τιμούν την ελληνική κωπηλασία»

Όσον αφορά την αυτή σπουδαία διοργάνωση για την πόλη των Ιωαννίνων, ο Α. Γκουντούλας τονίζει: «Το Πανευρωπαϊκό δεν έιναι σημαντικό μόνο για τα Γιάννενα, αλλά για όλη την κωπηλατική οικογένεια της χώρας. Ως προπονητής στην κατηγορία ανάπτυξης της εθνικής προσπαθώ να στηρίξω όσο μπορώ τη διοργάνωση αυτή».

«Με τις συνεργάτιδες μου (Δήμητρα Γιαννιού, Ελευθερία Αξιώτη) αναλάβαμε να φέρουμε μικρά παιδιά από όλη την Ελλάδα, για να τους δωθεί η ευκαιρία να παρατηρήσουν  κάποια εκ των κορυφαίων πληρωμάτων, αλλά και για να προσφέρουν ως εθελοντές στο Ευρωπαϊκό. Τέτοιες διοργανώσεις, οι οποίες τιμούν την ελληνική κωπηλασία δεν έχουμε την δυνατότητα να τις βλέπουμε κάθε μέρα στη χώρα μας. Ωστόσο μέσα από αυτές οι νέοι αθλητές έχου την ευκαιρία να αποκομήσουν πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Αποτελούν μεγάλο σχολείο γι’αυτούς», συμπληρώνει.

Σχετικά με την προσέλκυση του κοινού στη διοργάνωση, ο κ. Γκουντούλας επσημαίνει: «Ελπίζω ο κόσμος των Ιωαννίνων να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί τη διοργάνωση. Όχι μόνο το κωπηλατικό κοινό, αλλά και όσοι δεν ασχολούνται με το χώρο αυτό. Γι’εμένα αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Το πως να κάνουμε τον κόσμο να παρακολουθήσει τη διοργάνωση, να γνωρίσει και στην πορεία να αγαπήσει το άθλημα».

«Η παράκτια θα έχει τρομερή ανάπτυξη»

Στη συνέχεια αναφέρεται στην την παράκτια κωπηλασία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια: «Πρίν λίγες μέρες επιστρέψαμε από τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας. Προ τετραετίας ο αδερφός μου και εγώ λάβαμε μέρος στους 1ους αγώνες αυτής της διοργάνωσης στην Πεσκάρα, ως αθλητές. Πλέον, στους αγώνες της Πάτρας κατείχαμε διαφορετικά πόστα. Εγώ ήμουν ομοσπονδιακός προπονητής και ο Νίκος, ο αδερφός μου, competition manager».

Οστόσο, όπως ο ίδιος αναφέρει έμεινε αρκετά ικανοποιημένος από την συμμετοχή των ελληνικών πληρωμάτων στους Παράκτιους της Πάτρας, καθώς τα “ελληνικά κουπιά” κατέλαβαν τρια μετάλλια, ένα χρυσό και δυο ασημένια: «Οι αθλητές αγωνίστηκαν με ένα μέτρο κύμα, 4-5 μποφόρ καθημερινά. Κάτι που το έκανε πάρα πολύ εντυπωσιακό. Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και από την διαδικασία των αγώνων αλλά γενικότερα από την διοργάνωση. Η πορεία της εθνικής ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Αν και μας στεναχώρησε λίγο το γεγονός ότι το τετραπλό των γυναικών δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό. Τα πληρώματα μας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Δεδομένου ότι δεν είχαν τόσο χρόνο να προπονηθούν».

«Η ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση της παράκτιας, γι’εμένα αποτελεί ένα καλό κίνητρο για όλα τα σωματεία να συνεχίσουν να βγάζουν δυνατά πληρώματα. Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει μόνο ο ΟΦΘ ανάλογο τμήμα, όμως θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν περισσότερα και θα υπάρχουν και αγωνιστικές κατηγορίες», υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, ο Αποστόλης Γκουντούλας αναφέρει: «Η παράκτια κωπηλασία είναι πολύ θεαματική. Οι αγώνες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές. Κάτι που ευνοεί πολύ την εικόνα του αθλήματος. Έχει κάποια πλεονεκτήματα τα οποία δεν έχει η κωπηλασία. Μπορεί να στηθεί πολύ πιο εύκολα ο στίβος, αλλά και να διεξαχθούν οι αγώνες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Θεωρώ ότι θα έχει τρομερή ανάπτυξη στο μέλλον, καθώς μπορεί να αντποκριθεί και σε χώρες με μικρότερα μπάτζετ».

Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι.
Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του.
Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.