15/07/2024
Διεθνή Συνεντεύξεις - Αφιερώματα HOT

Ο Ναπολιτάνος προπονητής Flaviano Ciriello στο rowit.gr!

Νάπολη, τι να πρωτοπεί κανείς για την πόλη-κόσμημα του ιταλικού νότου; Έχει ένα μοναδικό παλμό, αμέτρητες ομορφιές, επιβλητική αρχιτεκτονική και μια πλούσια ιστορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μας.

Ο Ναπολιτάνος τεχνικός Flaviano Ciriello

Στη πόλη με την πανέμορφη ακτογραμμή κατά μήκος του κόλπου της και τα τέσσερα κάστρα, στη σκιά του επιβλητικού Βεζούβιου, βρίσκεται ο ναυτικός όμιλος Reale Yacht Club Canottieri Savoia, ο οποίος εδρεύει στη παραλιακή της Mergellina, σε απόσταση αναπνοής από το φημισμένο Castel dell’Ovo.

Το rowit.gr συνάντησε εκεί και συνομίλησε με τον προπονητή του γυναικείου κωπηλατικού τμήματος του ομίλου, τον Flaviano Cirello. 

Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι, από το συγκεκριμένο σωματείο ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής το 1966, ο τεχνικός σύμβουλος της εθνικής μας ομάδας, Gianni Postiglione.

«Η προσοχή και η φροντίδα παρακινούνται από το αίσθημα του ανήκειν»

Ερωτώμενος για το πως αισθάνεται που βρίσκεται στο τιμόνι του συλλόγου από τον οποίο  έκανε τα πρώτα του “κωπηλατικά” βήματα  το 1989, ο κ. Ciriello αναφέρει: «Είναι σαν να βάφεις τους τοίχους του σπιτιού σου», και συμπληρώνει: «Η προσοχή και η φροντίδα που θα του προσφέρεις παρακινούνται από ένα από τα πιο έντονα αισθήματα, το  ανήκειν».

Η γυναικεία ομάδα του RYCC Savoia

«Για πρώτη φορά στα χρονικά κατακτήσαμε 7 πρωτιές στο πρωτάθλημα»

Ακολούθως κάνει λόγο για τη πορεία της RYCC Savoia τη περσινή σεζόν: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου μας, 6 αθλήτριες κατέκτησαν 7 πρωτιές στο πρωτάθλημα Ιταλίας. Επίσης για πρώτη φορά έβαλα δύο αθλήτριες της κωπηλασίας και δυο της παρακωπηλασίας μαζί στο σκάφος και βγήκαν πρώτες Πρόκειται για τις Giulia Landolfi, Alesia Murzich, Eleonora Massa, Costanza Cantone, Veronica Guida και Carolina Foresti». 

Οι πρωταθλήτριες του συλλόγου Andrea Alfano και Giulia Landolfi

«Τιμή και προνόμιο που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή»

Σχολιάζοντας το ταλέντο των δυο πιο επιτυχημένων αθλητριών του συλλόγου του, των ασημένιων πρωταθλητριών Ευρώπης Κ23 στη Πολωνία το 2021 (στην τετράκωπο μετά), Andrea Alfano και Giulia Landolfi, ο Flaviano Ciriello υποστηρίζει: «Το να προπονώ δύο τόσο ξεχωριστά κορίτσια, να τα βλέπω να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν ως γυναίκες και ως αθλητές, είναι τιμή και προνόμιο που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή».

«Νιώθεις ευχαρίστηση για το ό,τι έχουν πετύχει οι αθλητές σου»

Ποια όμως θεωρεί τη καλύτερη στιγμή της προπονητικής του καριέρας του Flaviano Cirello; 

«Ήταν όταν κατέκτησα το πρώτο μου πρωτάθλημα Ιταλίας», απαντά. «Είναι υπέροχο το συναίσθημα του να κερδίζεις. Νιώθεις ευχαρίστηση για το ό,τι έχουν πετύχει οι αθλητές σου για τον σύλλογο».

«Η κατάκτηση ενός εθνικού πρωταθλήματος αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα μιας δουλειάς μηνών, καθώς και ενός προσωπικού στόχου που θέτεις για τον σύλλογο σου. Κάθε φορά νιώθεις ένα διαφορετικό συναίσθημα. Από την πρώτη φορά, όπου αποδεικνύεις στους άλλους ότι μπορείς να τα καταφέρεις, μέχρι τις επόμενες όπου συνεχίζεις με περηφάνια να φέρνεις επιτυχίες», υπογραμμίζει.

Κωπηλατώντας μπροστά στο επιβλητικό Castel dell’Ovo

«Να προσφερθεί επαγγελματική αποκατάσταση στους αθλητές υψηλού επιπέδου»

Ο Flaviano Ciriello  έθιξε και το ζήτημα της συνεισφοράς της πολιτείας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

 «Το ιταλικό κράτος είναι πολύ κοντά στον αθλητισμό και συμβάλλει στην ανάπτυξη του με επιδοτήσεις. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα έπρεπε να προσφερθεί επαγγελματική αποκατάσταση στους αθλητές υψηλού επιπέδου, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν με περισσότερη ηρεμία και γαλήνη στην αθλητική τους καριέρα».

“Η ιδέα προοπτικών πολιτιστικής αλληλεπίδρασης με την Ελλάδα”

Παράλληλα, ο προπονητής της Reale Yacht Club Canottieri Savoia διατυπώνει την άποψη του και σχετικά με το ενδεχόμενο «πολιτιστικής αλληλεπίδρασης» μεταξύ της ιταλικής και της ελληνικής κωπηλασίας:

 «Οι Ιταλοί και οι Έλληνες μοιάζουν δομικά. Και οι δύο χώρες περιβρέχονται από τη θάλασσα, επομένως μπορούν να συμβάλουν λειτουργικά στην ανάπτυξη αυτού του αθλήματος. Η δημιουργία πολιτιστικών ανταλλαγών όπως η αμοιβαία φιλοξενία, οι συγκεντρώσεις και οι τηλεσυνεδριάσεις, που μπορεί να μας προσφέρει η σημερινή τεχνολογία θα ήταν όμορφοι και πρακτικοί τρόπο για να ενδυναμωθεί η αίσθηση του να ανήκεις».

«Ο Ποστιλιόνε βάζει πάντα στο επίκεντρο τις αξίες του αθλητισμού»

Ερωτώμενος για το κλειδί της επιτυχίας του συντοπίτη του, τεχνικού συμβούλου της “γαλανόλευκης”, Gianni Postiglione, ο ναπολιτάνος προπονητής σχολιάζει: «Ο επαγγελματισμός του. Το όραμα του, η τεχνογνωσία του, η ικανότητά του να σκέφτεται και να ενεργεί με αντικειμενικότητα. Βάζει πάντα τους αθλητές στο επίκεντρο. Βάζει τις αξίες του αθλητισμού στο επίκεντρο της δουλειάς του».

Στιγμιότυπο από την προπόνηση

«Να αυξηθεί η γυναικεία κωπηλασία στην Ιταλία»

Στο τέλος, ο κ. Flaviano αποκαλύπτει ποιος είναι ο επόμενος του στόχος:  «Ελπίζω να αυξηθούν τα κορίτσια  τα οποία ασχολούνται με την κωπηλασία στην Ιταλία και πάνω απ’ όλα στην πόλη μου, τη Νάπολη. Επίσης, ελπίζω να συνεχίζω να βλέπω τις αθλήτριές μου να καταφέρνουν όλο και περισσότερες επιτυχίες τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή τους».

Οι φωτογραφίες είναι από το instagram προφίλ του κύριου Cirello.

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.