Χρ. Μπισκιτζή: «Ελπίζουμε να βγούμε από το αδιέξοδο»

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος και κάτι από το κλείσιμο των ιστορικών εγκαταστάσεων του ΕΝΟΑ στον Άγιο Κοσμά, από την πολιτειά. Η 11η Οκτωβρίου του 2018 αποτέλεσε την ημερομηνία κατά την οποία οι ιθύνοντες του ομίλου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις ιστορικές εγκαταστάσεις τους, λόγω της πολυσυζητημένης ανάπλασης του Ελληνικού. Μπορεί να μπήκε “λουκέτο” στις εισόδους του ευρήτερου χώρου, όμως δεν μπήκε στις αναμνήσεις και τα όνειρα των αθλητών του. Στις ατελείωτες ώρες προπόνησης και προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων τους. Παρόλο τις προσωρινές λύσεις για το θέμα της νέας του στέγης, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλήνων Αιγυπτιωτών είναι ακόμη “όρθιος” και συνεχίζει να προσφέρει στον ναυταθλητισμό. Εξάλλου αποτελεί κοιτίδα παραγωγής καταξιωμένων αθλητών από το 1965, όποτε και ιδρύθηκε. Στο πρίσμα αυτό, η προπονήτρια του κωπηλατικού τμήματος του, Χρύσα Μπισκιτζή αναφέρεται στο παρόν, αλλά και στην επόμενη μέρα του ένδοξου Aιγιπτιώτικου σωματείου της Αθήνας.

 

 

«Δεν περιμέναμε από την πολιτεία να μας φερθεί έτσι»

Σχετικά με την κατάσταση την οποία βιώνει ο ΕΝΟΑ,  τονίζει η Χρ. Μπισκιτζή: «Την χρονιά αυτή αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, παρόλα αυτά όλοι ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, κυρίως οι αθλητές. Δεν περιμέναμε από την πολιτεία να μας φερθεί έτσι. Μετά το κλείσιμο του ομίλου μας έπρεπε επειγόντως να βρούμε νεο χώρο να εγκατασταθούμε, ώστε να μην μείνουν και τα παιδιά χωρίς προπόνηση. Έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας. Ευτύχως η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία στάθηκε στο πλευρό μας. Μας παραχώρησε ένα χώρο στο κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, στο οποίο και μεταφέραμε τις κωπηλατικές λέμβους μας. Επομένως, τα Σαββατοκύριακα μισθώνεται λεωφορείο ώστε να μεταφερθούν εκεί τα παιδιά και να κάνουν προπόνηση στη βάρκα. Είναι αρκετά ζόρικη αυτή η κατάσταση, διότι η διαδρομή είναι 50 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα. Τα παιδιά μένουν πίσω στα μαθήμα τους, λόγω της διαδρομής. Αν τους συγκρίνουμε με άλλους αθλητές, οι οποίοι σε πέντε λεπτά βρίσκονται στον όμιλο τους».

«Τις καθημερινές δεν προλαβαίνουμε να πάμε στον Σχινιά, λόγω των μαθητικών υποχρεώσεων των παιδιών. Το πρόβλημα αυτό μας το έλυσε το γυμναστήριο Planet του Π. Φαλήρου, το οποίο μας παραχώρησε μια αίθουσα για δική μας χρήση. Εκεί τα παιδιά κάνουν εργόμετρο, βάρη και τις λοιπές ασκήσεις που γίνονται εκτός νερού. Τους ευχαριστήσουμε πολύ γι’αυτήν τους τη πράξη», συμπληρώνει.

 

 

Με σκοπό να κάνει ειδική μνεία στην προσφορά του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών στον ναυταθλητισμό η 6η ολυμπιονίκης του Πεκίνου δηλώνει : «Στον ΕΝΟΑ ανέκαθεν γινόταν σωστή και συστηματική δουλειά, κάτι που αποδεικνύει το γεγονός ότι έχει διακριθέντες αθλητές τόσο σε πανελλήνιους αγώνες, όσο και σε διεθνείς και ολυμπιακούς. Σε αυτόν έχει καλλιεργηθεί επί σειράς ετών όχι μόνο η κωπηλασία, αλλά και άλλα τέσσερα αθλήματα, η ιστιοπλοϊα, το κανόε-καγιάκ, η κολύμβηση και το πόλο. Ανέκαθεν ο σύλλογος μας προσπαθούσε να διάγει την αξία του αθλητισμού, στα νέα παιδιά».

Παρά τις αντιξοότητες ο όμιλος κατάφερε φέτος να φέρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Όπως περιγράφει η πεπειραμένη προπονήτρια: «Ήμασταν τέταρτοι στη συνολική βαθμολογία στο πανελλήνιο και πήραμε αρκετά μετάλλια (5 χρυσά, 1 ασημένιο, 3 χάλκινα). Συν τοι άλλοις είχαμε και αθλητές οι οποίοι αγωνίστηκαν στην εθνική ομάδα. Αυτοί ήταν: η Δήμητρα Τσαμοπούλου, ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου, η Καρμέλα Γκαττ, ο Τζουμέζης Λεωνίδας, ο Ανδρέας Αθανασιάδης. Μια ακόμη αθλήτρια η οποία εντάχθηκε το καλοκαίρι στην εθνική είναι η Άσπα Χριστοδουλίδη.  Η κοπέλα αυτή δεν ήταν μαζί μας κατά την διάρκεια της χρονιάς, διότι σπουδάζει στην Αμερική».

«Ο κ. Μαυρωτάς είναι στο πλευρό μας»

“Βασ. Πολύμερος (ολυμπιονίκης και προπονητής), Γ. Κωνσταντόπουλος, (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΝΟΑ), Γ. Μαυρωτάς, Ρότζερ Γκαττ (Πρόεδρος ΕΝΟΑ), Χρ. Μπισκιτζή (ολυμπιονίκης και προπονήτρια)

Όσον αφορά τις επαφές με τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς, η Χρ. Μπισκιτζή εξηγεί: «Ο κύριος Γιώργος Μαυρωτάς (γενικός γραμματέας αθλητισμού) είναι άνθρωπος του αθλητισμού, μάλιστα είναι και ολυμπιονίκης στο πόλο. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το πρόβλημα του ΕΝΟΑ θέλησε να μας βοηθήσει. Συναντηθήκαμε μαζί του και μας διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα της εγκατάστασης μας. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να βρεθεί ένας χώρος να συνεχίσει ο ΕΝΟΑ την δραστηριότητα του. Παράλληλα, έχουν γίνει πάρα πολλές επαφές με την πολιτεία, με δημάρχους, με περιφερειάρχες, με την εκκλησία. Όλοι τους έχουν δείξει κατανόηση και θέληση να συμβάλλουν στο να βρεθεί η χρυσή τομή».

Αναφορικά με τις επιλογές για την λύση του γόρδιου δεσμού, η Χρ. Μπισκιτζή σχολιάζει: «Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο κατάλληλος χώρος. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί επίσημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Πολλοί από τους χώρους στους οποίους θα μπορούσαμε να πάμε έχουν δοθεί σε ιδιώτες ή σε επενδυτές. Στηριζόμαστε στην συνεισφορά του κυρίου Λευτέρη Αυγενάκη (Υφυπουργός αθλητισμού) και του κυρίου Γιώργου Μαυρωτά (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού) ώστε να μεσολαβήσουν για την εύρεση του χώρου».

«Η Τσαμοπούλου πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα»

 

Συν τοις αλλοις, η έμπειρη προπονήτρια κάνει λόγο και για τα φοβερά ψυχικά αποθέματα της αθλήτριας της, Δήμητρας Τσαμοπούλου: «Η Δήμητρα δυστυχώς δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, λόγω τραυματισμού. Παρόλα αυτά είναι ένα κορίτσι το οποίο πάντα μας εκπλήσσει ευχάριστα. Δεν την πτοούν οι δυσκολίες, ίσα ίσα που την κάνουν πιο δυνατή. Έχει φοβερή δύναμη ψηχής. Συνεχώς βάζει στόχους και καταφέρνει να τους πετύχει. Δεν γνωρίζω αν θα είναι ξανά πλήρωμα με την Αννέτα (Κυρίδου) ή με κάποια άλλη κοπέλα. Όπως και να έχει, θεωρώ ότι αφότου αναρρώσει θα δώσει τον καλύτερο της εαυτό, ώστε να πάρει την πρόκριση. Της έχω πλήρη εμπιστοσύνη».

«Η ελληνική κωπηλασία χρειάζεται αθλήτριες σαν την Χριστοδουλίδη»

 

Εν συνεχεία, αναφέρεται στην Άσπα Χρηστοδουλίδη: «Η Άσπα είναι ένα από τα κορίτσια που χρείαζεται η ελληνική κωπηλασία. Έχει τα σωματικά προσόντα για να μπορέσει να εξελιχθεί στο άθλημα. Ακόμη είναι στα πρώιμα στάδια ενασχόλησης της με την κωπηλασία υψηλού επιπέδου. Έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με το άθλημα, παρόλα αυτά το καλοκαίρι ήταν η πρώτη της φορά που ενωματώθηκε στην εθνική ομάδα. Πιστεύω ό,τι ο κύριος Ποστιλιόνε έχει επενδύσει σε αυτή, διότι έχει αντιλειφθεί ό,τι έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική κωπηλασία».

«Αρκετά πετυχημένη διοργάνωση το Πανευρωπαϊκό των Ιωαννίνων»

 

Ταυτόχρονα, η κ.α. Μπισκιτζή κάνει λόγο και για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 των Ιωαννίνων: «Ήταν μια εκπηλκτική διοργάνωση. Πιστεύω αποτελεί απόδειξη του ότι η Ελλάδα όχι απλά μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες διοργανώσεις, αλλά και να τις φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, τα πήγαμε πολύ καλά και στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς λάβαμε την τρίτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Σίγουρα και οι  αποστολές των ξένων χωρών θα έμειναν ικανοποιημένες και από την φιλοξενία, αλλά και από την γενικότερη διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων».

 

“Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζή κατά την βράβευση τους

«Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τελευταία κούρσα των αγώνων όσον αφορά τα ελληνικά πληρώματα, αυτή του Αντώνη Παπακωνσταντίνου και του Πέτρου Γκαϊδατζή (διπλό σκιφ ελ. βαρών ανδρών). Υπήρχε πολύ μεγάλος συναγωνισμός μέχρι τα τελευταία μέτρα. Πραγματικά το ό,τι κατάφεραν να πάρουν στο νήμα το χρυσό ήταν μεγάλο κατόρθωμα. Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά αυτή η εξέλιξη, διότι ο Αντώνης είναι αθλητής μου και του έχω ιδιαίτερη συμπάθεια. Επομένως, γνωρίζω από πρώτο χέρι το πόσο πολύ έχει παλέψει για να βρεθεί σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο» καταλήγει.

«Πρωταρχικός στόχος μια καλή παρουσία στο πανελλήνιο»

Ύστερα αναλύει τις βλέψεις του ΕΝΟΑ για την επόμενη σεζόν: «Ο πρωταρχικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι να πετύχουμε ξανά μια καλή παρουσία στους αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη φάση. Επιπλέον να συμμετάσχουμε στις Πανελλήνιες Συναντήσεις Ανάπτυξης, ώστε να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά το άθλημα και να ενταχθούν σιγά σιγά στην αγωνιστική ομάδα. Ένας εξίσου ιδιαίτερος στόχος μας είναι να μπορέσουν κι άλλοι αθλητές μας να ανέβουν σε υψηλότερο επίπεδο και να ενταχθούν  στην εθνική ομάδα. Έχουμε παιδιά τα οποία πληρούν αυτές τις περγαμηνές, όμως είναι οι συνθήκες τέτοιες που δεν τα βοηθάνε».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Χρύσα Μπισκιτζή είναι μέλος της οργάνωσης Sports excellence, η  οποία χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υπόκειται στην επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείο. Στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στήριξης νέων αθλητών από 12-18 ετών, την εποπτεία του οποίου και έχει αναλάβει.

«Ζήσαμε μοναδικές στιγμές με τη Τσιάβου»

Τέλος, κάνει λόγο και για την αθλήτρια στο πλευρό της οποίας έχει διαγράψει σπουδαία πορεία: «Έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές και προπόνησης και αγώνων με την Αλεξάνδρα. Ήμασταν πολύ πετυχημένο πλήρωμα, φέραμε μοναδικές διακρίσεις για την ελληνική κωπηλασία. Κατακτήσαμε το πρώτο γυναικείο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών (Κολωνία, 1998), αλλά και  πρώτο μετάλλιο σε ολυμπιακό αγώνισμα για γυναίκες στο Ίτον το 2006. Αμφότερα ήταν χάλκινα (αγωνιζόμενες σε διπλό σκιφ ελ. βαρών). Επίσης δυο χρυσά πανευρωπαϊκά (Αθήνα 2008, Πόζναν Πολωνίας 2007). Γενικά έχω να θυμάμαι πολύ ξεχωριστές στιγμές. Την ευχαριστώ πολύ γι’αυτά που ζήσαμε και της εύχομαι να είναι πάντα ευτυχισμένη».

 

Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι.
Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του.
Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.