Σπουδαία μέρα αποτέλεσε η Τετάρτη (13/11) για το Ολυμπιακό Κίνημα, αφού πραγματοποιήθηκε η τελετή παρόδοσης-παραλαβής του σκύφους-επάθλου του Σπύρου Λούη από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μύνστερ στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Το συγκεκριμένο έργο θα εκτίθεται έως τον Φεβρουάριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ στη πορεία θα μεταφερθεί οριστικά στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας.
Το εν λόγω σκεύος αποτελεί ένα από τα δυο αγγεία-έπαθλα που δόθηκαν στον Σπύρο Λούη για τη νίκη του στον μαραθώνιο δρόμο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Πάνω σε αυτό υπάρχει μια αναπαράσταση με δολιχοδρόμους που παρακολουθούνται από αγωνοδίκες.
Το έτερο έπαθλο του Σ. Λούη ήταν τo αργυρό κύπελλο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στην σπουδαία αυτή τελετή ανέβηκαν στο βήμα, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπυρίδων Καπράλος. Παράλληλα, εξέφρασαν τις απόψεις τους ο Δρ. Johannes Peter Wessels και ο Δρ. Achim Lichtenberger, αντίστοιχα πρύτανης και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου του Μύνστερ.
Όπως γνωστοποίησε ο προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ. Γεώργιου Καββαδία, ο αρχαίος σκύφος βρέθηκε σε θηβαϊκό τάφο του 6ου αι. π.Χ. (χρονολογείται στο 540-520 π.Χ.). Μάλλον στα τέλη του 19ου αιώνα περιήλθε στην κατοχή του νομισματολόγου και συλλέκτη Ιωάννη Λάμπρου, ο οποίος το αθλοθέτησε προς τιμήν του Σπύρου Λούη ως έπαθλο για τη νίκη του στον πρώτο Μαραθώνιο.
Τη δεκαετία του 1930 το αρχαίο αγγείο βρέθηκε στην κατοχή του Werner Peek (1904-1994), κλασικού φιλόλογου και επιγραφολόγου, μέλους του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (NSDAP) και αμετανόητου ναζιστή. Το 1934 ο σκύφος εξήχθη λαθραία από την Ελλάδα στη Γερμανία, αφού τοποθετήθηκε μέσα στα κιβώτια του Χέρμαν Γκέρινγκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Peek. Βρισκόταν στην κατοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ’ολα αυτά στα τέλη της δεκαετία του 1980 το ιστορικό σκέυος φιλοξενήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου του Μύνστερ.