07/12/2024
Συνεντεύξεις - Αφιερώματα

Σίμος Σάμιος: “Ο προπονητής των διακρίσεων”

Μπορεί ο ΟΕΑ-ΝΑΒ να δυσκολεύεται να σταθεί οικονομικά, παρόλα αυτά ο πρωτεργάτης ενός εκ των πιο επιτυχημένων κωπηλατικών ομίλων της Ελλάδας, Σίμος Σάμιος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει το υψηλό αγωνιστικό του επίπεδο . Παρ’ όλο που απείχε για ένα διάστημα, λόγω της θέσης ομοσπονδιακού προπονητή που κατείχε, οι συνεργάτιδες του στον προπονητικό θώκο του συλλόγου Σοφία Τασίου και Όλγα Τσόγκα κράτησαν τον πύχη ψηλά.

 

“Ο Σ. Σάμιος πλαιισιωμένος από τις συνεργάτιδες του, Όλγα Τσόγκα (αριστερά) και Σοφία Τασίου (δεξιά)”.

Όσον αφορά τη σεζόν που πέρασε, ο πολύπειρος προπονητής δηλώνει: «Για ακόμη μια χρονιά ο σύλλογος μας διέγραψε εξαιρετική πορεία. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα βγήκαμε τρίτοι τόσο στην γενική βαθμολογία, όσο και στα μετάλλια (7 χρυσά, 6 αργυρά, 4 χάλκινα). Απόδειξη της εκπληκτική δουλειάς που κάνουμε είναι ότι τα μετάλλια κατακτήθηκαν σε διαφορετικά αγωνίσματα. Δεν παίρνουν τα περισσότερα μετάλλια οι ίδιοι αθλητές. Αντιθέτως μοιράζονται πολλοί τις διακρίσεις».

«Σημαντικό αποτελέι γι’ εμάς το γεγονός ότι, έχουμε και αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στην εθνική ομάδα και διακρίνονται. Όπως ο Καλανδαρίδης, η Αγιώτη, ο Ζωγράφος και ο Μπαρούτας», τονίζει ο Σίμος Σάμιος.

 

“Γιάννης Καλανδαρίδης”

 

«Ο Καλανδαρίδης απέδειξε την αξία του»

Στη πορεία, θέλοντας να πλέψει το εγκώμιο του Γιάννη Καλανδαρίδη αναφέρει: «Ο Γιάννης κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαρασότα Κ23 ένα χάλκινο μετάλλιο (μαζί με τον Θανάση Παλαιοπάνο στη δίκωπο). Πέρυσι είχε πάρει χρυσό στο παγκόσμιο της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας (μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα στο διπλό σκιφ). Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικός αθλητής και αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στους αθλητές, οι οποίοι στελεχώνουν την προολυμπιακή ομάδα. Επ’αυτού βρίσκεται και ένα θέμα το οποίο θέλω να θήξω. Θεωρώ ότι η στάση που κρατούσε η εθνική απέναντι του δεν ήταν ιδιαίτερα σωστή. Κάθε μήνα έκανε τεστ αξιολόγησης για να μπει στην ομάδα. Επομένως, καλούταν για μια βδομάδα και τον υπόλλοιπο μήνα τον έδιωχναν. Η ομάδα των Νέων ερχόταν μια φορά τον μήνα και καθόταν για μια βδομάδα, ενώ η ολυμπιακή επιπλέον τρεις. Αυτό γινόταν διότι, ο κ. Ποστιλιόνε (ο επικεφαλής) τον χαρακτήριζε κατάλληλο μόνο για την κατηγορία των Νέων. Κάποιες φορές δίκαια διότι αντιμετώπισε και τραυματσμούς. Παρόλα αυτά θα μπορούσαν να τον κρατήσουν, λόγω των αποτελεσμάτων που είχε από τις προκρίσεις νερού και τις αξιολογήσεις στο εργόμετρο. Ωστόσο, στην ολυμπιακή ομάδα υπήρχαν αθλητές οι οποίοι ενδεχομένως να ήταν χαμηλοτέρου επιπέδου από αυτόν».

«Φαινόταν να υπάρχει κάποιο προηγούμενο του κ. Τζιάνι (Ποστιλιόνε) με τον Γιάννη. Τελικά τον χρησιμοποίησε και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της Σαρασότα, αλλά και στο Παγκόσμιο Ανδρών- Γυναικών στο Λιντς της Αυστρίας. Σε αυτές τις διοργανώσεις ο Γιάννης με τις εμφανίσεις του διέψευσε τον επικεφαλή και απέδειξε ότι έπρεπε να βρίσκεται εξ’αρχής στην ολυμπιακή ομάδα, λόγω των επιδόσεων του», επισημαίνει ο τεχνικός σύμβουλος του βολιώτικου ομίλου.

«Ίσως αν είχε μπει πιο νωρίς να είχε καλύτερη ψυχολογία στη Σαρασότα και να τα πήγαινε ακόμη καλύτερα. Αν και λίγο αργοπορημένα, η κλήση του για το παγκόσμιο της Αυστρίας, μεσω του οποίου κρίθηκε η ολυμπιακή πρόκριση σημαίνει ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά εκ των πρωτέρω. Θεωρώ ότι η περίπτωση του αντιμετωπίστηκε με αυστηρότητα από τον επικεφαλή» καταλήγει.

” Έλενα Αγιώτη”

«Η Αγιώτη άξιζε να βρεθεί στο παγκόσμιο της Σαρασότα»

Συν τοις άλλοις, ο πεπειραμένος προπονητής νιώθει πικρία και για ένα επιπλέον θέμα: «Ακόμη μια αθλήτρια του ομίλου, η οποία έχει διαπρέψει με την εθνική μας είναι η Έλενα Αγιώτη. Πέρυσι ήταν ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια (με την Ισμήνη Νόνη στο διπλό σκιφ νεανίδων) και ενώ φέτος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το πρόγραμμα της εθνικής, καλούταν στα κοινόβια κατ’επιλογήν. Ίσως να μην πληρούσαι τα κατάλληλα αγωνιστικά κρητήρια για τον κ. Ποστιλιόνε. Κατά τη γνώμη της Έλενα, αλλά και τη δική μας άξιζε να βρεθεί στο παγκόσμιο της Σαρασότα. Δεν επιλέγει όμως για εκεί. Ίσως πήγαν κάποιοι άλλοι με λιγότερο καλές επιδόσεις. Η απογοήτευση της ήταν μεγάλη και γι’αυτό αποφάσισε να μην πάει ούτε στο πανευρωπαικό Κ23 των Ιωαννίνων για το οποίο επιλέχθηκε».

«Το θετικό για την ίδια είναι ότι μετά από την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο της έγιναν ορισμένες προτάσεις για υποτροφία στην Αμερική, τις οποίες ανέβαλε για μια χρονιά λόγω της εθνικής. Επομένως, πλεόν έχει αποφασίσει να εξετάσει τις επιλογές που έχει και θα διαλέξει την καλύτερη γι’εκείνη», συμπληρώνει.

 

“Μαργαρίτα Γεωργούδη”

Η ταλαντούχα αθλήτρια, αναμένεται να ακολουθήσει τον δρόμο που πήρε προ διετίας η έτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του συλλόγου Μαργαρίτα Γεωργούδη.

Εν συνεχεία, κάνει λόγο για την 19χρονη αθλήτρια του ομίλου, Ιωάννα Μπιτζιλέου: «Η Ιωάννα στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το 2016 στο Ρότερνταμ κατάφερε να λάβει την 5η θέση στο τετραπλό σκιφ νεανίδων, ούσα κορασίδα. Την επόμενη χρονιά πήγε στο παγκόσμιο του Τρακάι και έλαβε την 9η θέση, ως μέλος τετρακώπου. Παρόλο που είναι μια από τις καλύτερες νεάνιδες, δεν αξιολογήθηκε σωστά. Πέρυσι επιλέχθηκε από την χειμερινή περίοδο και μετά να ακολουθήσει τα κοινόβια. Ωστόσο κυνδύνεψε να χάσει την σχολική χρονιά, λόγω ενός προβλήματος στον ώμο. Εν τέλει, χρησιμοποιήθηκε σε ένα ευρωπαικό νέων για να υποστηρίξει κάποιες πειραματικές επιλογές του κ. Ποστιλιόνε».

«Σπουδαίοι αθλητές οι Ζωγράφος-Μπαρούτας»

“Θ. Λαπικόφ, Λ. Παλαιοπάνος, Λ. Τζουμέζης, Δ. Ζωγράφος”

Στη πορεία ο κ. Σάμιος αναφέρεται και σε δυο ακόμη σπουδαία παιδιά του ΟΕΑ-ΝΑΒ: «Σημαντική πορεία στην εθνική έχουμε και με τον Βασίλη Μπαρούτα και τον Δημήτρη Ζωγράφο. Ο Βασίλης βγήκε 3ος στο διπλό σκιφ στο πανευρωπαικό εφήβων (μαζί με τον Δ. Στασινό), ενώ ο Δημήτρης 2ος σε τετράκωπο (με τους Λ. Παλαιοπάνο, Γ. Πεταλωτίδη και Θ. Λαπίκοφ). Ωστόσο, πήγαν και στο Παγκόσμιο του Τόκυο, το οποίο ήταν test event για τους Ολυμπιακούς. Σε αυτή τη διοργάνωση ο Βασίλης συμμετείχε ξανά με το ίδιο πλήρωμα. Ενώ στην τετράκωπο του Δημήτρη αντί για τον Πεταλωτίδη βρισκόταν ο Λ.Τζουμέζης. Εκεί είχαμε μια μεγάλη ατυχία με τον Μπαρούτα. Ενώ ήταν αρκετά γρήγοροι σε όλες τις προκριματικές σειρές, σε μια από τις κούρσες βούλιαξε και έσπασε το κουπί του. Δεν μπόρεσαν να τερματίσουν και έτσι θεωρήθηκε ότι έκαναν απλά συμμετοχή. Θεωρώ ότι αν δεν τους τύχαινε αυτή η αναποδιά μπορούσαν να πάρουν μέχρι και μετάλλιο. Αντίστοιχα η τετράκωπος του  Ζωγράφου κατέλαβε μετά από μια αξιέπαινη προσπάθεια την 5η θέση».

 

“Ο Β. Μπαρούτας ενώ ετοιμάζεται για μια ακόμη κρίσημη κούρσα”

«Επιπλέον, έχουμε και δυο κορίτσια, τα οποία ήδη προετοιμάζονται σε κοινόβιο της Καστοριάς, για το πανευρωπαικό των Νέων Ανδρών, η Αραμπατζή Αγγελική και η Βαρελοπούλου Έλενα. Μάλλον θα αγωνιστούν σε τετραπλό σκιφ ελ. βαρών. Ωστόσο, πέρασαν επιτυχώς και από μια πρόκριση για να λάβουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Βαλκανικούς. Το ίδιο συνέβη και με τον Γιώργο Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Αδάμ. Δυστυχώς η Λίνα Σαμίου δεν μπόρεσε να περάσει. Από την άλλη, ο Ζωγράφος και ο Μπαρούτας έχουν ήδη πάρει το εισιτήριο για την διοργάνωση, μέσω της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο», συμπληρώνει.

«Οφείλουμε να προστατέψουμε την εθνική μας»

Στη συνέχεια, ο Σίμος Σάμιος στέκεται και στους λόγους για τους οποίους έφυγε από την εθνική ομάδα: «Η αποχώρηση μου ήταν σχεδόν προγραμματισμένη, αφού είχα κλείσει συμβόλαιο για ένα χρόνο. Υπήρχε ωστόσο το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία μου με την εθνική μέχρι και τους Ολυμπιακούς. Οι συνθήκες εργασίας ήταν λίγο δύσκολες. Ακολουθούσαμε ένα μοντέλο ομάδας, το οποίο χαρακτηριζόταν προολυμπιακό και αποτελούνταν από 10-12 άτομα. Δούλευε όλο το χρόνο με ελάχιστα διαστήματα παύσεων. Ο μικρός αριθμός των αθλητών δεν μας έδινε πολλές επιλογές για συνδιασμούς και βελτιώσεις στοιχείων, αλλά και γενικότερα ο τρόπος δουλειάς του επικεφαλή προπονητή ήταν ατομικοκεντρικός. Αυτό είναι ένα μελανό σημείο κατά την γνώμη μου. Από ένα σημείο και μετά το σύστημα που ακολουθούταν δεν με ικανοποιούσε, παρόλα αυτά το ακολουθούσα πιστά. Κάποιες κινήσεις οι οποίες μου φαίνονταν να μην είναι λειτουργικές με έκαναν να δυσαρεστούμαι. Παρόλα αυτά την δυσαρέσκεια μου την εξέφρασα άμεσα και με ευγένεια. Καποια πράγματα είχαν σχέση και με τις συνεργασίες και τον τρόπο λειτουργίας. Ασχολούμαι με το άθλημα αρκετά χρόνια και γι’αυτό γνωρίζω τα τρωτά του σημεία, απλά δεν θέλω να ονοματίσω και να φωτογραφίσω άτομα και καταστάσεις. Ωστόσο όποιος είναι στον χώρο ξέρει πολύ καλά σε τι αναφέρομαι».

«Νομίζω πως κάποια στιγμή πρέπει να προσπαθήσουμε να “αγγίξουμε” τα προβλήματα της εθνικής, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να τα εξαλείψουμε. Οφείλουμε να προστατέψουμε την εθνική μας, να την κάνουμε όσο καλύτερη γίνεται, για να τιμήσουμε το εθνόσημο.  Εξάλλου, η αγάπη μας γι’αυτό μας κάνει να προσπαθούμε να μεταλλαμπαδέψουμε τα ιδεώδη του ευ αγωνίζεσθαι, καθώς και του ολυμπισμού στους αθλητές μας. Αυτή τη στιγμή αυτά τα ιδεώδη τα αντιπροσωπεύει ένας προπονητής, ο οποίος κατά γενική ομολογία είναι καταξιωμένος. Παρόλα αυτά θα ήταν προτιμότερο αυτά τα ιδανικά να αντιπροσωπεύονται από έναν έλληνα προπονητή. Κάποιον, ο οποίος με αγάπη, αυταπάρνηση, αλλά και δικαιοσύνη θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ονερικό σύνολο αθλητών», υπογραμμίζει.

“Ο Σ. Σάμιος, η συνεργάτιδα του Σ. Τασίου και ένα μέρος των αθλητών τους, μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι Ε. Αγιώτη και Λ. Σαμίου.”

«Είμαστε μια μεγάλη παρέα με κανόνες»

Ακολούθως, ο έμπειρος προπονητής συμπαιρένει: «Το πρόβλημα σε εμάς (στην κωπηλασία) είναι ότι η μια χρονιά ξεκινάει, ενώ η άλλη δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ξεκινάει, δηλαδή η αγωνιστική προετοιμασία αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχουν ακόμη αγωνιστικές υποχρεώσεις για το σύλλογο (προκρίσεις για τους βαλκανικούς). Οι αθλητές οι οποίοι προκρίθηκαν στους βαλκανικούς αγώνες, θα αγωνιστούν στις 14-15  Σεπτεμβρίου. Περίοδο κατά την οποία η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάπαυλα για το σωματείο, κυρίως για εμάς τους προπονητές. Για τους αθλητές οι οποίο έρχονται από τους αγώνες υπάρχουν κάποια μικρά διαστήμα ξεκούρασης».

Μεταξύ των άλλων ο Σ. Σάμιος αναφέρεται και στο μυστικό επιτυχίας του ΟΕΑ-ΝΑΒ: «Είμαστε ομάδα με όλη την έννοια της λέξης. Ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του ρόλο, η σύνδεση των οποίων αποτελεί ένα καλοδουλεμένο γρανάζι. Είμαστε μια μεγάλη παρέα, η οποία λειτουργεί με κανόνες, σεβαστούς από όλους. Αυτή η νοοτροπία δουλειάς είναι το κλειδί της επιτυχίας μας».

«Η πολιτεία είναι απούσα»

Μπορεί οι αθλητές του ομίλου να φέρνουν συνεχώς διακρίσεις, παρόλα αυτά η πολιτεία είναι “απούσα” όπως ο ίδιος τονίζει: « Όλες οι επιτυχίες, δημιουργήθηκαν με μηδενική στήριξη από την πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι, οι μοναδικοί μας πόροι είναι οι συνδρομές των αθλητών. Αν και είναι αρκετά μειωμένες λόγω της κρίσης. Παρόλα αυτά κάποιοι δεν μπορούν καν να τις καλύψουν. Κάνουμε μονίμως άνισες προσπάθειες για να συντηρήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε καμία απολύτως στήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Προ κρίσης βρισκόμασταν σε καλύτερη κατάσταση. Ο αθλητικός οργανισμός του δήμου, καθώς και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μοίραζαν ορισμένα κονδύλια σε όποιον σύλλογο είχε διακρίσεις, όπως εμείς. Μπορεί κάθε χρόνο ο δήμος να βραβεύει τους επιτυχόντες αθλητές μας, παρόλα αυτά η στήριξη είναι μηδενική. Σίγουρα από τη μία χαιρόμαστε και τους ευχαριστούμε που τους απονήμουν μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, αλλά είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα. Όχι μόνο από την δήμο, αλλά γενικότερα από τη πολιτεία. Η οποία πολιτεία έχει μείνει μόνο στο κομμάτι πριμοδότησης των αθλητών με κάποια μόρια για την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Ωστόσο στα παιδιά που καλούνται στα κοινόβια της εθνικής τους καλύπτονται τα έξοδα τους εκεί (διαμονή, διατροφή και παροχή αγωνιστικού υλικού, για την προπόνηση τους), αλλά δεν πληρόνονται. Η μόνη παροχή που έχουν ορισμένοι αθλητές είναι μια υποτροφία για τις διακρίσεις τους από το ίδρυμα Λεβέντη».

«Η κωπηλασία μπορεί να ταιριάξει σε όλους»

Εν συνεχεία, ο υπεύθυνος τεχικός σύμβουλος του βολιώτικου συλλόγου τονίζει: «Ο κύριος στόχος μας για τη νέα χρονιά είναι να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στις τρεις πρώτες θέσεις του πανελληνίου, όπως καταφέρνουμε τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, θέλουμε να προσελκύσουμε κι άλλα παιδιά στο άθλημα. Η κωπηλασία έχει δώσει χαρές σε πολλά παιδιά, αλλά εμείς ευελπιστούμε να δίνει μονίμως σε όλο και περισσότερα. Ωστόσο πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι ένα άθλημα τόσο κουραστικό, όσο κατά διαστήματα παρουσιάζεται. Το μεγάλο του θετικό είναι ότι μπορεί να ταιριάξει σε όλους. Μπορεί ο καθένας να βρει την θέση του σε αυτό, ανεξαρτήτως σωματότυπου. Όλοι μπορούν να αξιοποιηθούν και να εξελιχθούν. Η πόλη μας και κυρίως ο ΟΕΑ-ΝΑΒ έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα αυτό. Εξάλλου έχει βγάλει τρεις ολυμπιονίκες, τον Ν. Σκιαθίτη, τον Β. Πολύμερο και τον Στ. Παπαχρήστο. Από την άλλη, έχει αναδείξει και παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως ο Παπασακελλαρίου, ο Μητρομάρας, η Γεωργούδη, ο Σχιζοδήμος, ο Καλανδαρίδης, η Αγιώτη, η Μπιτζιλαίου, ο Κουκουτής, ο Ψαρός κ.α. Αυτοί οι αθλητές είχαν πείσμα και θέληση για δουλειά. Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία κατάφεραν να πετύχουν. Βρήκαν στον όμιλο μας μια αγκαλιά για να μπορέσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα».

Κλείνοντας, ο κ. Σάμιος επισημαίνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο μας δώρισε τέσσερις αγωνιστικές βάρκες, νέου τύπου. Επιπλέον, θα ήθελα να κάνω ένα κάλεσμα προς κάθε πιθανή κατεύθυνση, ώστε να βρεθούν κάποιοι χορηγοί για να μας βοηθήσουν. Από εδώ και πέρα τίθεμαι και “θέμα επιβίωσης” του ομίλου».

 

administrator
Όπως στα περισσότερα παιδιά έτσι και για εμένα, η πρώτη επαφή με τον αθλητισμό ήταν το ποδόσφαιρο. Μπάλα με τα παιδιά της γειτονιάς, αθλητική εφημερίδα ή ένα στοιχηματικό κουπόνι στο χέρι. Τα χρόνια πέρασαν και εν τέλει κατάφερα να κάνω επάγγελμα το παιδικό μου όνειρο. Καθοριστικό ήταν για εμένα το πέρασμα μου από τις εφημερίδες της πόλης μου, του Βόλου (Θεσσαλία, Ταχυδρόμο), στις οποίες μου ανατέθηκαν αρκετά θέματα ερασιτεχνικών αθλημάτων. Κάπως έτσι κατάφερα να βγάλω τις "παρωπίδες" και να διαπιστώσω ότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές, οι οποίοι ζουν στην αφάνεια, λόγω ελάχιστης έως και μηδαμινής προβολής του αθλήματος τους. Έχοντας γράψει αρκετά κωπηλατικά θέματα, ενθουσιάστηκα με το άθλημα αυτό. Στη συνέχεια, αποφάσισα να το δοκιμάσω και εγώ (ερασιτεχνικά βέβαια) και διαπίστωσα τη μαγεία που νιώθει ο κάθε αθλητής όταν πιάνει κουπί στα χέρια του. Κάπως έτσι, ο αδαής δημοσιογράφος έμαθε ότι οι κωπηλάτες δεν τραβούν κουπί πάνω σε κανό. Στην πορεία αγάπησε αυτό το υπέροχο άθλημα. Πλέον προσπαθεί μέσω του rowit να του δώσει την σημασία που αξίζει.