19/04/2024
Όμιλοι

Ψήφισμα συμπαράστασης του ΝΟΠ προς τον ΕΝΟΑ

Με σχετικό ψήφισμα ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών δείχνει την στήριξη του προς τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών για την διαφενόμενη στέρηση των αθλητικών του εγκαταστάσεων. 

Η ανακοίνωση του ΝΟΠ:

Ο ΝΟΠ με ψήφισμά του στηρίζει τον ΕΝΟΑ, τον ιστορικό ναυτικό Όμιλο των Ελλήνων Αιγυπτιωτών με τον οποίο συνδέεται με σημαντικούς αθλητικούς δεσμούς δεκαετιών.

* Απαράδεκτη η διαφαινόμενη στέρηση του ΕΝΟΑ από τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του.

* Στιγμιότυπα αθλητικής ιστορίας ΝΟΠ & Απόδημων Ελλήνων Αιγυπτιωτών

Θέμα : Ψήφισμα Συμπαράστασης στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) για την έξωση από τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά.

Το ΔΣ του ΝΟΠ στην συνεδρίαση της 17/01/2023 (2η/2023) ενέκρινε ψήφισμα υποστήριξης προς το ιστορικό και φίλο σωματείο ΕΝΟΑ, που αντιμετωπίζει την απειλή εκδίωξης από τις ναυτααθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες δίκαια του έχουν παραχωρηθεί στον Άγιο Κοσμά και με χορηγίες και ίδιους πόρους έχει κατασκευάσει και συντηρεί.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου των Ομοσπονδιών Ιστιοπλοΐας, Κωπηλασίας και Κανόε-Καγιάκ, θεωρούμε με την σειρά μας απαράδεκτο να εξωθείται σε διάλυση ένα ιστορικό ερασιτεχνικό σωματείο, που διαχρονικά η παρουσία του στον ναυτικό αθλητισμό της Ελλάδας εντυπωσιάζει με το πλήθος των πανελλήνιων, διεθνών και Ολυμπιακών διακρίσεων των αθλητών και αθλητριών του.

Ιδιαίτεροι μακροχρόνιοι αθλητικοί δεσμοί συνδέουν το ΝΟΠ με τους απόδημους Αιγυπτιώτες και τον ΕΝΟΑ. Είναι δεσμοί διαμορφωμένοι από ευγενή αθλητική άμιλλα και φιλίες των συναγωνιζόμενων αθλητών/τριών στα Μαραγκοπούλεια στο Μόλο στην δεκαετία του πενήντα, αλλά και στα πανελλήνια πρωταθλήματα τις δεκαετίες του εξήντα του εβδομήντα και μετέπειτα. Ο ΝΟΠ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην υπόθεση του ΕΝΟΑ, για τον επιπλέον λόγο ότι βρίσκεται στο φάσμα μιας παρόμοιας συνθήκης, μετά από ένα αιώνα συνεχούς και ξεχωριστής παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της πόλης και της χώρας.

Θεωρούμε αδιανόητο:

• να παραμερίζονται οι αρχές και τα ιδανικά του αθλητισμού –ολυμπισμού που σταθερά υπηρετεί ο ΕΝΟΑ,

• να αγνοείται η συμβολή, η παρουσία, οι δραστηριότητες, το όραμα και οι φιλοδοξίες των αθλητών/τριών, των μελών, και της διοίκησης του ΕΝΟΑ και

• να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις για παραχώρηση προς αυτόν 100 μέτρων παραλίας για ναυταθλητισμό, σε ένα υπό ανάπλαση μέτωπο 3.5 χιλιομέτρων.

Ο ΝΟΠ μαζί με πολίτες της Πάτρας διαμαρτύρεται έντονα ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της αδικίας εις βάρους του ιστορικού σωματείου του απόδημου Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού τον ΕΝΟΑ.

Ελληνικος Ναυτικος Ομιλος Αιγυπτιωτων – ENOA

https://www.enoa.gr/…