Όντας ο πιο πετυχημένος αθλητής του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Σαλαμίνας και ένας απ’ τους σπουδαιότερους που έχουν πιάσει “κουπί” τα τελευταία χρόνια, ο Λευτέρης Κονσολας είναι αδιαμφισβήτητα ένας αθλητής ο οποίος έχει μάθει να μάχεται σκληρά για την εκπλήρωση του κάθε του ονείρου. Εξάλλου, αυτό αποδεικνύουν και οι διακρίσεις του, καθώς είναι παγκόσμιος πρωταθλητής με αντίστοιχο ρεκόρ, αλλά και ολυμπιονίκης. Μπορεί οι περιστάσεις να τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παρ’ όλα αυτά είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να προσφέρει στο άθλημα.
Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο Έλληνας πρωταθλητής αναφέρεται για πρώτη φορά στο λόγο που τον οδήγησε να τεθεί εκτός γαλανόλευκης, καθώς και για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό του χώρο. Μεταξύ άλλων, ο όγδοος ολυμπιονίκης του Λονδίνου στέκεται τόσο στα τεκταινόμενα του ομίλου του, ΝΑΟΣ, όσο και στην προοπτική της ενασχόλησης με την προπονητική. Τέλος, αναφέρεται στα “δυνατά χαρτιά” της εθνικής στο δρόμο προς το Τόκιο και συνάμα στέλνει ένα μήνυμα για θετική έκβαση στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊό.
«Ήθελα να πάρω μια ανάσα»
Αναφερόμενος στην αποχώρηση του από τη γαλανόλευκη τον Ιανουάριο του 2018, ο έμπειρος αθλητής εξηγεί: «Εκείνο το διάστημα ένιωθα να κουβαλάω ένα ψυχολογικό βάρος. Ήθελα να ξεκουραστώ, να πάρω μια ανάσα».
«Αφότου σταμάτησα από την εθνική ασχολήθηκα με ορισμένες περιστασιακές δουλειές, ενώ παράλληλα καταπιάστηκα με διάφορες ασχολίες που με ενδιέφεραν. Επίσης, προπονούμουν όσο μπορούσα, ούτως ώστε να διατηρούμαι σε φόρμα», προσθέτει.
«Είχα θέσει ως στόχο τους Ολυμπιακούς»
Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος τονίζει, τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει ξανά το εθνόσημο: «Εκείνη τη περίοδο μίλησα με τον Τζάνι Ποστιλιόνε και του εξέφρασα την επιθυμία μου να επιστρέψω στην εθνική ομάδα, θέτοντας ως στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εκείνος μου απάντησε καταφατικά, παροτρύνοντας με να πάρω μέρος στους αγώνες αξιολόγησης για την επιλογή στην εθνική».
«Ήλπιζα να μου δοθεί μια ευκαιρία»
Συνεχίζοντας το συνειρμό των σκέψεων του, ο έμπειρος κωπηλάτης τονίζει: «Λίγο καιρό μετά από τη κουβέντα μας, πέρασα επιτυχώς από τη διαδικασία των προκρίσεων και ενσωματώθηκα ξανά στην εθνική. Μάλιστα, ο κ. Ποστιλιόνε μου είπε ότι, αφού έχω ένα χρόνο που σταμάτησα, χρειάζομαι άλλο τόσο για να επανέλθω. Το δέχτηκα, άλλωστε, ήταν λογική αυτήν του η διαπίστωση. Του ζήτησα να παίρνω μέρος και στα κοινόβια των μικρών, ούτως ώστε να φτάσω πιο γρήγορα στη καλύτερη δυνατή κατάσταση και συμφώνησε. Σταδιακά, άρχισα να βλέπω βελτίωση στις επιδόσεις μου. Συνεπώς, ήλπιζα να μου δοθεί μια ευκαιρία να αγωνιστώ σε διπλό σκιφ (ελαφρών βαρών), κάτι που δεν συνέβη. Ορισμένες φορές, με έβαζε σε αυτό το αγώνισμα, παρά μόνο για να με δοκιμάσει στη προπόνηση. Αν και απέδιδα καλά σε αυτό, στους αγώνες με τοποθετούσε πάντα σε σκιφ».
«Στις δοκιμαστικές προκρίσεις (time trials) που έγιναν τον Φεβρουάριο (του 2018) στη Καστοριά του ζήτησα να κάνουμε μια προσπάθεια στο διπλό σκιφ (ελ. βαρών), εγώ και ο Χάρης Ντινενής. Παρ’ όλο που είχαμε κάποιους μήνες να μπούμε μαζί στη βάρκα, ήμασταν δυο δευτερόλεπτα πιο αργοί από το άλλο διπλό, το οποίο προπονούταν σχεδόν όλο το χρόνο μαζί».
” Ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ, Τζάνι Ποστιλιόνε“
«Με την όλη κατάσταση είχε πέσει η ψυχολογία μου»
Αναλογιζόμενος τα όσα διαδραματίστηκαν στη διεθνή διοργάνωση, η οποία έμελε να αποτελέσει την τελευταία του, ο κωπηλάτης του ΝΑΟΣ αναφέρει: «Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λιντς της Αυστρίας, στο οποίο αγωνίστηκα γι’ ακόμη μια φορά στο σκιφ, δεν τα πήγα ιδιαίτερα καλά. Μετά την τελευταία μου κούρσα, ο κ. Τζάνι με φώναξε για να με ενημερώσει ότι δεν σκοπεύει να κυνηγήσει ολυμπιακή πρόκριση με το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, διότι είναι δύσκολο. Επίσης, μου ξεκαθάρισε το ότι θα επικεντρωθεί στα παιδιά της κατηγορίας Κάτω των 23, με σκοπό να διεκδικήσει μόνο τα παγκόσμια πρωταθλήματα», και σημειώνει: «Του ζήτησα να μου δώσει λίγο χρόνο να βρω ένα άτομο για να συνθέσουμε ένα πλήρωμα, ούτως ώστε να μην πάει χαμένη η χρονιά. Μου είπε ότι θα περιμένει την απάντηση μου, όμως δεν το έκανε. Ανακοινώθηκε το επόμενο κοινόβιο και το όνομα μου δεν υπήρχε καν στη λίστα. Με την όλη κατάσταση είχε πέσει η ψυχολογία μου. Ένιωθα ότι δεν γνώριζε το ότι είμαι έμπειρος. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω το πως σκέφτεται».
“Ένα πρόγραμμα για τις ανάγκες των αθλητών”
Κατόπιν, εκφράζει την εξής γνώμη: «Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι αντιμετωπίζει με λανθασμένη αντίληψη τους αθλητές που απαρτίζουν αυτή τη στιγμή την εθνική ομάδα. Έχουν αρκετή πείρα πλέον. Αντί να φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται πιο πολύ στις ανάγκες τους, τους προσθέτει όλο και περισσότερες ώρες προπόνησης. Δεν είναι τόσο ωφέλιμο αυτό. Άμα παρατηρήσει κάποιος τις συμμετοχές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι στέλνουμε όλο και πιο λίγα πληρώματα».
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την τακτική που ακολουθεί ο ναπολιτάνος τεχνικός, ο Λευτέρης Κόνσολας διερωτάται: «Γιατί οι άλλες χώρες να έχουν σταθερά πληρώματα και εμείς συνεχώς τα αλλάζουμε; Γιατί να κάνουμε μονίμως πειράματα; Δεν μπορώ να το καταλάβω».
” Γιώργος Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας στο βάθρο των νικητών ατη Κορέα“
«Να δημιουργηθεί ξανά ένα τετραπλό σκιφ ελ. βαρών»
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να παλέψει ξανά για μια θέση στη γαλανόλευκη, ο όγδοος ολυμπιονίκης του Λονδίνου, δηλώνει: «Σκέφτομαι μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων να προτείνω στην ομοσπονδία να δημιουργηθεί ξανά, τουλάχιστον για τα παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Το συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν μονίμως στα μετάλλια, επομένως είναι κρίμα να σταματήσει να υπάρχει. Όπως και να το κάνουμε θα αποτελεί μια παραπάνω διάκριση στη συγκομιδή της κάθε χρονιάς. Τη δεδομένη στιγμή είναι λίγο δύσκολο να συνεχίσω στην εθνική ομάδα. Αν υλοποιηθεί, όμως, αυτή μου η πρόταση ίσως να κάνω εκ νέου μια απόπειρα».
«Στενάχωρο αλλά δίκαιο το ότι καταργείται η ελαφριά κατηγορία»
Όσον αφορά την κατάργηση της ελαφριάς κατηγορίας από το ολυμπιακό πρόγραμμα, ο Λευτέρης Κόνσολας επισημαίνει: «Στο Τόκιο θα είναι η τελευταία συμμετοχή του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών και γενικότερα της ελαφριάς κατηγορίας. Θεωρώ ότι, το γεγονός αυτό είναι συνάμα και στενάχωρο, αλλά και δίκαιο για τους υπολοίπους αθλητές».
«Με την αφαίρεση της ελαφριάς τετρακώπου ανδρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προστέθηκε η βαριά τετράκωπος των γυναικών. Μέχρι στιγμής αυτό το αγώνισμα υπήρχε μόνο στους άντρες. Σε όλα τα υπάρχοντα αγωνίσματα, εκτός της βαριάς τετρακώπου, υπήρχαν οι κατηγορίες των ανδρών και των γυναικών. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι οι εν λόγω αποφάσεις της FISA είναι σωστές. Αν και θα ήταν καλό να υπάρχουν όλες οι κατηγορίες, παρά να μειώνονται», ολοκληρώνει.
” Μαγδανής και Κόνσολας εν ώρα δράσης στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου“
«Στο Λονδίνο ανταμείφθηκαν όλοι μου οι κόποι»
Αναπολώντας τις μεγαλύτερες διακρίσεις τις καριέρας του, ο Λ. Κόνσολας εξηγεί: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία μου. Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 (8η θέση στο διπλό σκιφ ελ. βαρών με τον Παναγιώτη Μαγδανή), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη μου διάκριση ήταν πολύ σημαντική εμπειρία γι’ εμένα. Σε αυτήν πιστεύω ότι ανταμείφθηκαν όλοι μου οι κόποι. Μια ακόμη εξίσου σπουδαία στιγμή ήταν η συμμετοχή μου στην επόμενη διοργάνωση, σε αυτή του Ρίο το 2016. Μόνο και μόνο η παρουσία στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου είναι όνειρο ζωής για την πλειοψηφία των αθλητών που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Άρα, είμαι κάτι παραπάνω από ευτυχισμένος που κατάφερα να το κάνω δυο φορές».
Σημειώνεται ότι, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η τετράκωπος ελ. βαρών ανδρών στελεχώθηκε από τους Μαγδανή Παναγιώτη, Ντούσκο Στέφανο, Γιάνναρο Σπύρο και Πέτρου Γιάννη, με τους Λευτέρη Κόνσολα και Θωμά Καραμήτρο να συμμετέχουν στην αποστολή ως αναπληρωματικοί.
” Το πλήρωμα του τετραπλού σκιφ ελ. βαρών στην κούρσα του τελικού στο Άμστερνταμ“
«Έχω βιώσει μοναδικές εμπειρίες στη καριέρα μου»
Σχετικά με το παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο διατηρεί στο αγώνισμα του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 05:42.750, μαζί με τον αδερφό του Λευτέρη, τον Σπύρο Γιάνναρο και τον Παναγιώτη Μαγδανή, ο πεπειραμένος κωπηλάτης δηλώνει: «Ένιωθα ότι μπορούμε να καταρρίψουμε το ρεκόρ το 2013, στη διοργάνωση της Κορέας, στην οποία είχαμε φέρει χρόνο 06:03.440. Δεν τα καταφέραμε τότε, όμως αυτό συνέβη την επόμενη χρονιά, στο Άμστερνταμ. Δεν πειράζει, κάλιο αργά παρά ποτέ. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, το ήθελα πολύ», και υπογραμμίζει: «Δόξα τω θεώ έχω βιώσει μοναδικές εμπειρίες στη καριέρα μου».
«Η κωπηλασία είναι οικογενειακή υπόθεση γι΄εμάς»
Μεταξύ των άλλων κάνει λόγο και για την συνύπαρξη με τον αδερφό του στο χώρο “του κουπιού”: «Κατά μια έννοια, η κωπηλασία είναι οικογενειακή υπόθεση γι΄ εμάς. Η σχέση μας πάνω στο άθλημα έχει και τα καλά της, αλλά και τα κακά της. Είναι πολύ ωραίο το να αγωνίζομαι μαζί με τον αδερφό μου, αρκεί να μην μαλώνουμε όλη την ώρα (γέλια). Έχουμε ζήσει πολλά μαζί».
Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου, ο Λευτέρης Κόνσολας εξιστορεί: «Την περίοδο που ασχολιόμουν με το κανόε-καγιάκ, ο αδερφός μου έκανε κωπηλασία. Στο άθλημα αυτό, εκείνη τη περίοδο ήμουν το μοναδικό παιδί. Στο κωπηλατικό τμήμα επικρατούσε ένα ευχάριστο κλίμα με οργάνωση και πειθαρχεία. Αυτά είναι τα στοιχεία θεωρώ ότι έλειπαν από εμένα. Κάποια στιγμή, ο προπονητής του Γιώργου με αντίκρισε και μου είπε: “Αν το θέλεις μπορείς από αύριο κιόλας να ξεκινήσεις κωπηλασία”. Κατευθείαν, δέχτηκα τη πρόταση του, γεμάτος ενθουσιασμό».
Εν συνεχεία, αποκαλύπτει: «Έχω πάρει μέρος και σε ορισμένα πρωταθλήματα κανόε-καγιάκ, μάλιστα έχω κατακτήσει και ένα πανελλήνιο κύπελλο. Εν τω μεταξύ, και σε αυτό το τετραπλό αγωνιζόμουν στη μπροστινή θέση».
«Να οργανώσουμε μια ενημερωτική ημερίδα στα σχολεία»
Σε δεύτερη φάση, ο πολύπειρος αθλητής κάνει λόγο για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΝΑΟΣ: «Δυστυχώς, αυτό το διάστημα, ο όμιλος μου αντιμετωπίζει, όπως αρκετοί άλλοι οικονομικά πρόβλημα. Επίσης, τα παιδιά της αγωνιστικής μας ομάδας είναι λίγα. Ευτυχώς, ο δήμος της Σαλαμίνας μας έχει προσφέρει βοήθεια στο μέγιστο βαθμό που μπορεί. Στα άμεσα πλάνα μου είναι να οργανώσω μαζί με έναν παλιό μου συναθλητή μια ενημερωτική ημερίδα στα σχολεία, ούτως ώστε να προβάλλουμε το άθλημα στα νέα παιδιά».
«Οι αθλητές κάθε μέρα δίνουν τη ψυχή τους»
Σχετικά με τη δυσανάλογη προβολή του αθλήματος με τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων των τελευταίων χρόνων, ο καταξιωμένος αθλητής συμπεραίνει: «Το άθλημα έχει αναρίθμητες επιτυχίες, παρ’ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστό. Αναμφισβήτητα, τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να το προβάλλουν περαιτέρω. Ωστόσο, στις τηλεοπτικές ειδήσεις, όταν αναφέρονται στη κωπηλασία δεν προβάλλουν ελάχιστες πληροφορίες. Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι αθλητές για να μαθευτούν οι διακρίσεις τους; Κάθε μέρα δίνουν τη ψυχή τους».
Ακολούθως συμπεραίνει τα εξής: «Δυστυχώς, στις μέρες μας είναι δύσκολο να βιοποριστεί κανείς μέσω του πρωταθλητισμού. Έχουν περάσει οι παλιές εποχές. Από το 2008 και μετά τα προνόμια των διακεκριμένων αθλητικών εξαλείφθηκαν. Το μόνο που έχει παραμείνει άθικτο είναι το άνευ για την εισαγωγή σε κάποια σχολή. Πλέον, η μόνη περίπτωση για να έχεις σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση είναι να κατακτήσεις μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, αυτή είναι μια κουβέντα η οποία χρήζει μεγάλη συζήτηση».
” Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής Στέφανος Ντούσκος“
«Ο Ντούσκος έχει ανέβει στα μάτια πολλών»
Όσον αφορά την αθλητική αξία του Στέφανου Ντούσκου, ο Λ. Κόνσολας σχολιάζει: «Ο Στέφανος είναι πολύ καλός αθλητής. Με τις επιδόσεις του έχε ανέβει στα μάτια πολλών. Μακάρι να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι λίγο δύσκολο, αλλά δεν τον φοβάμαι. Έχει αποδείξει την αξία του πολλές φορές. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Από τη μεριά μου, του εύχομαι τα καλύτερα».
” Τα χρυσά κορίτσια του ΝΟΘ, Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου“
«Τα κορίτσια της δικώπου έχουν κάνει θαύματα»
Πλέκοντας το εγκώμιο των χρυσών κοριτσιών του ΝΟΘ, Χριστίνας Μπουρμπου και Μαρίας Κυρίδου, ο πρωταθλητής του νησιώτικου σωματείου αναφέρει: «Σε δυο μόλις χρόνια, τα κορίτσια της δικώπου έχουν κάνει θαύματα. Μάλιστα, στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων-νεανίδων της Τσεχίας πέτυχαν την πρόκριση, κάνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ (με χρόνο 7:15.530). Ελπίζω να μην σπάσει ποτέ. Κάθε φορά που βλέπω το τράβηγμα της Μπούρμπου μου δίνει την εντύπωση ότι δεν νιώθει καθόλου πόνο. Δεν διακρίνω καμία έκφραση, η οποία να λέει “είμαι κουρασμένη”. Πάντα την θαύμαζα γι’ αυτό. Είναι πολύ ευχάριστο το ότι, τα κορίτσια κατάφεραν να πάρουν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Μακάρι να μπουν στην οχτάδα».
«Δόξα τω θεώ, όλα βαίνουν καλώς»
Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Έλληνας πρωταθλητής ενημερώνει: «Πριν από λίγο καιρό διορίστηκα στο πολεμικό ναυτικό, λόγω αθλητικών διακρίσεων. Είμαι μέλος πολιτικού προσωπικού στη ναυτική βάση του Σκαραμαγκά. Μάλιστα, μου έκαναν πρόταση να αναλάβω θέση προπονητή στη ΣΜΥΝ, την οποία και δέχτηκα. Γι’ αυτό το λόγο, κατέθεσα στην ομοσπονδία τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να πάρω μέρος στην επόμενη σχολή προπονητών. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο θα αρραβωνιαστώ με τη κοπέλα μου. Δόξα τω θεώ, όλα βαίνουν καλώς».
«Με λίγη προσπάθεια θα ξεπεράσουμε την πανδημία»
Κλείνοντας, ο Λευτέρης Κόνσολας στέλνει το δικό του θετικό μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Έχει αλλάξει η ζωή ολωνών μας με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι το βασικό είναι να τηρούμε όλοι τους γενικούς κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Με λίγη προσπάθεια θα ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση».